Oireita googlettamalla menettää yleensä vain mielenrauhansa. Kuva: Shutterstock
Oireita googlettamalla menettää yleensä vain mielenrauhansa. Kuva: Shutterstock

Tälläkin hetkellä tuhannet ihmiset ovat Googlessa varmistumassa siitä, että heillä on vakava, harvinainen sairaus. Mitä mieltä lääkäri on?

Google-diagnosointi, mikä virkistävä laji. Kun näppäilee hakukenttään ”väsymys” ja ”huimaus”, viidessä minuutissa oma oirekuva on osoittautunut krooniseksi väsymysoireyhtymäksi, MS-taudiksi ja aivokasvaimeksi. Viisi minuuttia lisää keskustelupalstoilla ja varmistuu, että tulevaisuudessa naamaan on odotettavissa myös paha psoriasis.

Terve järki sanoisi, että älä hullu googleta. Googlen omat tilastot taas kertovat, että joka kahdeskymmenes haku liittyy terveyteen. Tälläkin hetkellä tuhannet ihmiset ovat siis juuri varmistumassa siitä, että heillä on vakava, harvinainen sairaus.

Pitääkö sitten nolostella, jos ehdottaa lääkärille omaa diagnoosiaan? Lääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta sanoo, ettei tarvitse. Pientä lisähaastetta se lääkäreille kyllä teettää, kun pitää osata välillä vakuuttaa potilas siitä, ettei tällä ole tappavaa sairautta.

Kaikki lääkärit eivät ehkä haluaisi luovuttaa auktoriteettiaan hakukoneelle, mutta taistelu taitaa jo olla hävitty. Tohtorit, lopetamme googlettamisen heti, kun meidän oireemme kiinnostavat teitä yhtä intensiivisesti kuin meitä.

Lue myös:

Lopeta treffikumppaneidesi googlaaminen – 3 syytä

Näin teeskentelet, ettet jo googlannut uutta tuttuasi