Hetkellinen repsahdus ei pilaa mitään, Jutta Gustafsberg lohduttaa. Kuva: Sanoma-arikisto / Leena Koskela
Hetkellinen repsahdus ei pilaa mitään, Jutta Gustafsberg lohduttaa. Kuva: Sanoma-arikisto / Leena Koskela

Lopahtiko kuntokuuri tai vaihtuiko ruokavalio mässäilyyn? Ei hätää, peli eli ei ole vielä menetetty.

Teitkö itsellesi uudenvuodenlupauksen terveemmästä elämästä, mutta sorruitkin kotisohvan ja sipsipussin houkutuksiin?

Selvä. Nyt vain hylkäät itsesäälin ja tekosyyt ja palaat ruotuun.

– Repsahduksen jälkeen tärkeintä on miettiä kokonaiskuvaa, personal trainer ja fitness-asiantuntija Jutta Gustafsberg muistuttaa.

– Jos tarkoituksena on syödä esimerkiksi 2000 kaloria päivässä, se tekee yhteensä 14 000 kaloria viikossa. Jos nyt sitten yhtenä päivänä lipsahtaa syömään kielletyn suklaapatukan, siitä saa 250 ylimääräistä kaloria. Eli koko viikon kalorimäärässä se tarkoittaa 14 000 kalorin sijaan 14 250 syötyä kaloria. Onko sillä hirveästi merkitystä?

Jutan mielestä pienestä repsahduksesta ei pitäisi missään nimessä masentua.

– Tärkeää on palata heti ruotuun ja ryhtyä jälleen noudattaamaan ruokavaliota sen sijaan että ajattelee: no niin, peli on jo menetetty, joten voinkin lähteä seuraavaksi ostamaan hampurilaisaterian.

Jutta muistuttaa lihomisen ja laihtumisen tapahtuvan pitkällä aikavälillä.

– Ihminen ei pääse laihtumaan tai lihomaan päivässä tai parissa. Mutta jos esimerkiksi viikon lomareissulla vain löhöilee ja syö mitä sattuu, se rupeaa jo näkymään. Itsestäni olen huomannut sen, että jos en yhtenä päivänä liiku lainkaan ja syön mitä vain, menee kolme päivää ennen kuin elimistöni on palautunut repsahdusta edeltäneeseen lähtötilanteeseen.

Viikko on hyvä nyrkkisääntö hälytysrajaksi, jolloin ryhtiliike pitää tehdä.

– Ongelma ei ole pelkästään se, mitä syödään tai se miten liikutaan. Ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä on merkitystä. Kun ihminen liikkuu riittävästi, on helpompaa myös syödä terveellisesti. Mutta jos liikunta unohtuu, iskee helposti plääh-fiilis, jonka myötä ruokavaliollakaan ei yhtäkkiä ole enää niin väliä. Vaikka juuri silloin ruokavaliolla olisi suurin merkitys!

– Eli jos repsahdus tapahtuu, pitää ajatella sitä, että koko viikon tasolla katsottuna mitään pahaa ei ole tapahtunut, kunhan palaa normaalisyömiseen heti. Sen sijaan itseään ei pidä rankaista niin, että jättäisi ruokavalioon kuuluvat ruuat syömättä ja lähtisi vielä liikkumaan. Se on varmin tapa saada aineenvaihdunta lukkoon.

Itsensä syyttelyn sijaan kannattaa keskittyä analysoimaan sitä, miksi ja miten repsahdus tapahtui ja miten sen voisi ensi kerralla välttää.

– On myös hyvä miettiä omia motiiveja, miksi tällaiseen projektiin on lähtenyt ja asettaa itselle tavoitteita. Jos dieetillä olo olisi itestäänselvää ja helppoa, kaikkihan täällä olisi hirveässä tikisssä, Jutta nauraaa.

Lue myös:

Jutta Gustafsberg: Tämän takia herkkupäivä on hyvä juttu

Aloita laihdutus jo tänään! Jutta Gustafsbergin vinkit

Jutta Gustafsberg neuvoo: Näin karistat 10 kiloa

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health