Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Korkki kiinni ajoissa, tai et herääkään hyvin levänneenä ihanaan kesäaamuun. Huomaa uuvuttavan juomisen tunnusmerkit. Jo kaksi annosta alkoholia huonontaa unen laatua.

Alkoholista voi lomalla tulla sitkeä vieras. Se saapuu oluen tai viinilasillisen muodossa jo päivällä. Saman tien tulee otettua toinen, kun eihän tässä mihinkään kiire ole...

Illalla grillataan pitkän kaavan mukaan ja saunotaan hyvin. Kaveri liimautuu vielä tiiviimmin tilanteeseen.

Sama toistuu seuraavana päivänä, ehkä viikko viikon jälkeen. Terassi- ja kesäystävät vaihtuvat uusiin, mutta alkoholi pysyy. Vaikka todellisuudessa siitä on tullut aika uuvuttava tyyppi.

Pidä selviä päiviä

Säännöllinen alkoholin käyttö estää stressistä ja rasituksesta palautumista. Se siis estää juuri sitä, mitä yleisesti pidetään loman tärkeimpänä tehtävänä!

Väsynyt ei saa voimia lisää, jos hän nukkuu huonosti, ja alkoholi heikentää unen laatua.

Työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta sanoo, että kesällä voi toki ottaa rennommin, mutta olisi pidettävä myös alkoholittomia päiviä. Vaikka yhdellä annoksella eli esimerkiki 0,33 litran oluella ei ole terveydellisiä haittavaikutuksia, harva lopettaa siihen yhteen.

Jo toinen alkoholiannos voi henkentää yöunen palauttavaa vaikutusta, koska alkoholi siirtää eteenpäin syvän unen alkamista.

"Alkoholi auttaa ehkä pääsemään unen päästä kiinni, mutta unen laatu on huonompaa ja uni on katkonaista. Laadukas yöuni on kuitenkin keskeisimpiä tekijöitä palautumisessa", sanoo Metsäniemi.

Lomalla tissutellessa ei myöskään tule tehneeksi muita palautumista ja jaksamista auttavia asioita, kuten kuntoiltua ja nautittua kesäaamuista vaikka luonnossa reippaillen.

Pää tottuu alkoholiin

Kesälomajuomisesta tulee helposti mielihyvärutiini, johon aivot tottuvat nopeasti. Jos huomaat lomapäivien pyörivän skoolailun ympärillä, kannattaa miettiä, mistä muusta rutiinista saisi mielihyvää.

Voisiko sitä saada kävelylenkin jälkeisestä saunasta, kylmäksi jäähdytetystä alkoholittomasta juomasta, mansikoista..?

Korvikkeen tissuttelulle voi löytää myös itselle mieluisista aamurutiineista, vaikka varhaisesta aamu-uinnista tai lenkistä. Ne eivät onnistu pää pöhnäisenä.

Minullako alkoholiongelma?

"Jos huomaa yhä useammin keksivänsä syitä, jotka oikeuttavat juomiseen, on paikallaan pysähtyä miettimään omaa suhdettaan alkoholiin", sanoo Metsäniemi.

On mahdollista, että riippuvuus alkoholiin on kehittymässä, jos vastaat kahteen tai useampaan seuraavista kysymyksista "kyllä".

1. Oletko yrittänyt vähentää alkoholin käyttöäsi ja epäonnistunut siitä?

2. Onko läheisesi tai tuttavasi ilmaissut huolensa tai ärtymyksensä alkoholin käytöstäsi?

3. Käytätkö alkoholia keinona lievittää krapulaasi?

4. Tunnetko syyllisyyttä alkoholin käytöstäsi?

 Lue lisää:

Alkoholi on liian kova lääke

 Eikö tule juhlimisen jälkeen uni silmään?