Noin, fiksu lapsi tulee. Kuva: Shutterstock
Noin, fiksu lapsi tulee. Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimustulos kertoo rajuja etuja rintaruokinnan puolesta.

Imetyksellä on todella voimakkaat vaikutukset pitkälle lapsen tulevaisuuteen.

Näin voi päätellä tuoreesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan vähintään vuoden ajan rintamaitoa saaneet lapset ovat älykkäämpiä ja parempituloisia verrattuina heihin, joita on vauvoina ruokittu äidinmaidonkorvikkeella.

Tutkitut henkilöt, jotka olivat saaneet äidinmaitoa koko vauvaikänsä ajan, tienasivat työuransa aikana jopa yli 270 000 euroa enemmän kuin verrokkiryhmänsä edustajat.

Tutkimuksessa seurattiin 3500 ihmistä heidän ensimmäisen 30 elinvuotensa ajan. Samalla kartoitettiin, kuinka kauan he opiskelivat, miten he työllistyivät ja tienasivat sekä mitattiin heidän älykkyyttään.

Pitkä imetys näyttää tutkimuksen mukaan antavan erittäin vahvan alun menestyksekkäälle ihmiselämälle. He, jotka saivat äidinmaitoa vuoden ajan, saivat älykkyystesteissä keskimäärin neljä pistettä enemmän kuin he, joita oli vauvoina imetetty alle kuukausi.

Pitkään äidinmaitoa saaneet ihmiset myös kouluttautuivat keskimäärin yhdeksän kuukautta pidempään ja saivat noin 20 prosenttia paremmat tulot kuin esimerkiksi brittikansalaiset keskimäärin. 40 vuoden työuralla se tarkoittaisi yli 270 000 euron lisätuloja.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös lähtökohdat. Perheen tulot, imettävän äidin terveys, synnytystapa ja lapsen syntymäpaino eivät kuitenkaan vaikuttaneet tutkimuksen loppupäätelmään.

The Lancet Global Healthissa julkaistu tutkimus avaa ensi kertaa imetyksen vaikutuksia näin pitkälle ihmisen elämässä.

– Imetyksen vaikutukset aivojen kehitykselle ja lapsen älykkyyteen ovat olleet hyvin tiedossa, mutta yhtä selvää ei ole ollut miten se vaikuttaa aikuisuudessa, päätutkija Bernando Lessa Horta brasilialaisen Pelotasin yliopistosta sanoo Daily Mailin mukaan.

– Tutkimuksemme todistaa, että pitkä imetys vaikuttaa sekä älykkyyteen että yksilön koulutus- ja ansiotasoon.

Tutkimuksessa todettiin myös, että lyhyestäkin imetyksestä on hyötyä. Lapsilla, joita imetettiin kolmesta kuuteen kuukautta, älykkyysosamäärä oli lähes kaksi pistettä parempi kuin lapsilla, joita oli rintaruokittu vain kuukausi.

Lue lisää:

Kaisa Liski: ”En aio imettää enkä pitää äitiyslomaa”

Mensan uusi puheenjohtaja Tiina Tolonen: nämä asiat jokaisen naisen tulisi osata

Tutkimus: multitaskaaminen laskee älykkyysosamäärää

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.