Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos et osaa päättää, kuuntele kehoasi. Hyvä parisuhde ja onnellinen sinkkuelämä lisäävät molemmat hyvinvointiasi – vain eri tavoin. Listasimme molempien plussat.

Hyvässä suhteessa on...

Vähemmän stressiä ja flunssia
Hyvä parisuhde laskee stressihormonitasoja, jotka heikentävät elimistön puolustuskykyä.
Onnellisessa suhteessa elävillä onkin parempi puolustuskyky kuin sinkuilla.

Vähemmän masennusta
Kun murheensa voi jakaa omalle kumppanille, pienet vastoinkäymiset eivät niin masenna.
Floridan yliopiston tutkimuksen mukaan vakaassa parisuhteessa olevat kärsivät harvemmin masennuksesta kuin yksin elävät.

Parempi kunto
Toisen tavat tarttuvat helposti. Sporttinen kumppani voi auttaa lopettamaan tupakoinnin ja liiallisen biletyksen sekä kannustaa liikkumaan enemmän. Huom: Tämä toimii myös päinvastoin – puolison huonot elintavat voivat nekin tarttua!

Sydän voi hyvin
Rakkaus tekee oikeasti hyvää sydämelle. Suomalaisen tutkimuksen mukaan avioliitto ja yhdessä asuminen vähentävät sydänkohtauksen riskiä jopa 50 prosenttia niin miehillä kuin naisilla.

Hyvä seksielämä, parempi mieli
Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit pitävät stressin poissa ja hymyn huulilla. Journal of Sexual Medicine -lehden tekemän tutkimuksen mukaan säännöllisestä seksistä nauttivat olivat muita tyytyväisempiä elämäänsä.

Sinkkuna on...

Vähemmän stressiä, jos nautit itsenäisyydestäsi
Sinkun ei tarvitse selvittää menojaan ja aikataulujaan kenellekään. Toisilla tämä vähentää stressiä huomattavasti.

Nukut hyvin
Kun kukaan ei kuorsaa vieressä tai vie peittoa, heräät aamulla virkeämpänä. Sinkkua eivät riidat ja mykkäkoulutkaan valvota.

Verenpaine kohdillaan
Amerikkalaistutkimuksen mukaan sinkuilla on alhaisempi verenpaine kuin ihmisillä, jotka ovat onnettomassa parisuhteessa. Tämä(kin) tukee viisautta: ennemmin yksin kuin huonossa suhteessa!

Kunto kasvaa
Yksin elävällä on aikaa liikkua ja huolehtia kunnostaan, kun kukaan ei odota kotona tai vaadi jäämään pois treeneistä. Kunto kasvaa ja paino pysyy kuosissa myös silloin, kun juoksee treffeiltä toisille.

Pysyt sutjakkana
Vastarakastuneena leffahetki kullan ja sipsipussin kera vie helposti voiton spinningtunnista. Amerikkalaistutkimuksen mukaan naiset lihovat etenkin avioiduttuaan. Sinkkuna tätäkään ongelmaa ei ole.

Asiantuntijoina lääketieteen tohtori Kaisla Joutsenniemi ja lääketieteen lisensiaatti Aino Lammintausta.

Lue lisää:

Tätä tarvitaan täydelliseen parisuhteeseen - miehet ja naiset kertovat

Sinkun kiitollisuuslista: 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat sinulle kateellisia

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”