Oikeaoppinen tarkistus käynnissä. Kuva: Shutterstock
Oikeaoppinen tarkistus käynnissä. Kuva: Shutterstock

Hyvä tarkistus kerran vuodessa riittää useimmille.

Vilkaisu peiliin, ja se oli siinä. Kuulostaako tutulta? Tämä taitaa olla se tekniikka, jota moni käyttää tarkistaessaan itseään ihosyövästä kertovien muutoksien, esimerkiksi pahanlaatuisten luomien, varalta.

Valitettavasti maailman yleisimmän syövän voi ennaltaehkäistä vain suojautumalla auringolta oikein tai välttämällä auringonottoa ja palamista. Mutta ihoa tutkimalla ihosyövän voi äkätä jo varhain. Parhaimmillaan se pelastaa henkesi.

Pieni pyrähdys peilin edessä ei kuitenkaan riitä. Näin tarkistat ihosi oikein.

1. Aloita kasvoistasi. Käy läpi nenä, huulet, suu ja korvat ja korvantaustat.

2. Muista päänahka! Jaa hiukset osioihin ja käy koko päänahka läpi – erityisesti, jos hiuksesi eivät ole tuuheat.

3. Katso kämmenet. Myös sormien välit!

4. Sen jälkeen vuorossa ovat kaula, rintakehä, ylävartalo sekä rintojen väli ja alapuoli.

5. Nosta käsi ylös ja kurkista kainaloihin ja käsivarsiin. Peilin avulla näet niskan ja selän. Muista myös pakarat, jalat, jalkapohjat ja varpaiden välit.

Syynää erityisen tarkasti läpi alueet, jotka saavat paljon aurinkoa.

Dermatologi Laura Bouchardin mukaan tarkistus pitäisi tehdä säännöllisesti. Toisille riittää kerran vuodessa, toisten pitäisi käydä koko iho läpi useammin.

– Jos on nuori eikä mikään iholla näytä huolestuttavalta, tarkistusta ei tarvitse tehdä niin usein. Jos luomia on runsaasti (yli 100 ja suurempia kuin 4 mm) tai ne ovat poikkeavia ja suvussa on ollut melanoomaa tai muita ihosyöpiä, pitäisi iho tarkistaa useammin, hän neuvoo.

Riskiryhmään kuuluvat myös vaaleaihoiset ja helposti palavat; sellaiset, jotka ovat polttaneet ihonsa auringossa lapsena tai aikuisena; auringossa paljon aikaa viettävät; solariumissa käyvät; yli 50-vuotiaat ja elinsiirron saaneet.

Ihotarkistuksen voi käydä tekemässä myös lääkärillä. Paras tarkastaja on ihotautilääkäri, joka käyttää työssään dermatoskooppia.

Näin tunnistat pahanlaatuisen luomen – katso kuvat täällä.

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä Euromelanooma-kampanjassa tarjotaan ilmaisia luentoja ja luomitarkastuksia tiistaina 19.5. Euromelanooma-sivuilta löytyy paljon suomenkielistä tietoa ihosyövistä.

Lue myös:

Anu Harkki sairastui melanoomaan: ”Pelkäsin kuolevani”