Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Äidit haluavat liikkua enemmän - sitten joskus. Sitten, kun siihen on aikaa. Toistaiseksi moni nainen uhrautuu. Itsekäshän ei halua olla kukaan.

Parisuhde ja perhe vaikuttavat siihen, kuinka aktiivisesti nainen harrastaa liikuntaa, kertoo meneillään oleva sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kartoittava Laseri-tutkimus.

Tutkimuksen mukaan naimisissa oleminen vähentää liikuntaa 30–33-vuotiailla naisilla, toisaalta se taas lisää liikkumista 36 vuotta täyttäneillä.
Lisäksi liikuntaharrastus pysyy heikommin naisten kuin miesten elämässä. Naiset lopettavat useammin harrastuksensa, jos ajan kanssa alkaa tehdä tiukkaa.

Sukupuolten väliset erot ovat kuitenkin pienempiä Suomessa kuin maailmalla yleensä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oma liikuntaharrastus saatettiin kokea itsekkäänä tekona, joka on perheeltä pois. Äidit kuitenkin halusivat liikkua enemmän – sitten joskus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiempien tutkimusten mukaan perheenäidit kokevat, että omaa aikaa täytyy "varastaa" tai "nipistää" päästäkseen harrastuksiin. Liikuntaan ei oikeastaan ole mahdollisuutta, kun lapset ovat pieniä. Meillä istuu syvään käsitys, että äitien täytyy olla ”epäitsekkäitä".

Naiset siis haluavat omaa aikaa, mutta jakavat sitä itselleen vain, jos sitä jää vielä sitten, kun aikaa on jaettu kaikille muille.

Miksi naiset uhrautuvat?

– Naiset ja miehet käsittelevät tunteitaan eri tavoin. Naiset puhuvat asioistaan ja tunteistaan, miehet purkavat ne esimerkiksi liikuntaan, sanoo psykologi Minna Martin.
Martin arvelee, että miesten liikuntatottumukset heittelevät elämänmuutosten myötä vähemmän kuin naisten muun muassa siksi, että miehet kasvavat porukoihin. Naisilla on taas tyypillisesti bestis tai pari. Miesten sählyporukat voivat pysyä kasassa vuosikymmeniä, vaikka mitä tapahtuisi.

Naiset kiinnittyvät parhaaseen kaveriin ja sitten puolisoon. Jos elämä heittää jumppakaverin pois arjesta, siinä jää jumppakin.
Toisaalta iän myötä naisten liikuntaharrastukset usein palaavat.

Lue lisää:

Ketä syyttäisimme, jos äitejä ei olisi?

Tekosyyt kumottu! 6 ratkaisua äitien yleisimpiin kuntoiluongelmiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla