Nyt nainen rasvahapoille! Kuva: Shutterstock
Nyt nainen rasvahapoille! Kuva: Shutterstock

Miten pitää aivot terveenä? Tutkimusten mukaan pääkopan sopiva rasittaminen, terveellinen ruokavalio ja hyvät elintavat viitoittavat tien aivojen onneen.

Ihmisaivot ovat edelleen tiedemiehille mysteeri. Vaikka päämme toimintaa on saatu viime aikoina selvitettyä yhä tarkemmin, moni asia on edelleen epäselvää. Kukaan ei edelleenkään tiedä esimerkiksi, miten Alzheimerin tauti voidaan parantaa tai minkä takia Parkinsonin tauti kulkee käsi kädessä dementian kanssa.

Jotain on kuitenkin onneksi saatu selville. The Guardian listasi viisi tapaa, joilla jokainen voi ylläpitää aivojensa terveyttä.

Nystyrät käyttöön

Mitä enemmän käytät päätäsi, sitä paremmin se toimii. Joidenkin tutkimusten mukaan kouluttautuminen vähentää riskiä sairastua dementiaan, mutta tätä yhteyttä on ollut vaikeaa todistaa vedenpitävästi.

Itsensä pitäminen fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti hyvässä kunnossa näyttää kuitenkin hälventävän muistisairauksien oireita. Päivittäisistä ristikoista, sudokuista, kävelylenkeistä ja jutustelutuoksioista ei siis ole aivojen kannalta ainakaan haittaa!

Välttele myrkkyjä

Ympäristössämme on paljon niin sanottuja hermomyrkkyjä, jotka vaurioittavat aivojamme. Nämä myrkyt voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan. Ensimmäiseen kuuluvat ympäristömyrkyt, kuten lyijy ja elohopea. Toiseen voidaan laskea päihteet nikotiinista kokaiiniin. Kolmantena tulevat reseptilääkkeet, kuten vakavan aknen hoitoon käytettävä Roaccutane.

Mitä vanhemmaksi aivot tulevat, sitä paremmin ne kestävät neuromyrkkyjen vaikutuksia. Tähän tietoon ei kuitenkaan kannata tuudittautua, koska päihteet vaikuttavat kielteisesti aivoista kypsimpiinkin.

Älykkyyttä purkista?

Kaikista lääkkeistä ei näytä olevan aivotoiminnalle haittaa. Päinvastoin. Esimerkiksi narkolepsian hoitoon käytettävän modafiniilin on huomattu vaikuttavan myönteisesti myös terveiden ihmisten aivoihin ja muistiin. Iso-Britanniassa lääkettä ovat alkaneet käyttää esimerkiksi tentteihin lukevat opiskelijat, koska se vie pois myös unentarpeen. Lääkkeen pitkäaikaisesta käytöstä ei kuitenkaan ole vielä tutkimustuloksia. Lisäksi Maailman Antidopingtoimisto WADA on määritellyt modafiniilin kielletyksi piristeeksi.

Veri virtaamaan

Tupakointi, korkea verenpaine, hoitamaton diabetes ja ylipaino saattavat aiheuttaa ongelmia verenkiertoelimistölle. Sen takia ne ovatkin hyvän aivotoiminnan arkkivihollisia. Huono verenkierto ja tukkeutuneet suonet estävät aivoja saamasta tärkeitä ravintoaineita ja happea. Jos siis haluaa hemmotella aivojaan, kannattaa lopettaa sauhuttelu, karistaa liikakilot ja alentaa stressitasoa.

Aivoruokaa

Omega-3 -rasvahapot sekä paljon B-, C-, D- ja E-vitamiineja sisältävät ruuat suojelevat aivoja. Mutta toimivatko ne dementiaa vastaan? Sitä on vaikea todistaa. Paljon hedelmiä, kasviksia ja hyviä rasvoja sisältävää ruokavaliota kannattaa kuitenkin kokeilla, koska sillä on paljon muitakin hyviä terveysvaikutuksia.

Lue myös:

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Tutkimus: Seksi tekee älykkääksi

Näin sinusta tulee luova – alle 10 minuutissa

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.