Hanna Karttunen. Kuva: Sami Repo
Hanna Karttunen. Kuva: Sami Repo

Tanssija Hanna Karttunen on tottunut nukkumaan milloin missäkin maassa ja hotellissa.

”Matkustan työni takia säännöllisesti eri aikavyöhykkeille. Kun elän kiireistä aikaa enkä nuku omassa sängyssä, nukahtaminen on joskus hankalaa ja ajatukset pyörivät mielessä.

Mikroverenkiertoa parantava Bemer-laite on auttanut minua todella paljon. Se on parantanut unen laatua ja auttanut nukahtamaan.

Hotellihuoneet ovat kaikkialla aika samalla tavalla rakennettuja. Kerran olin pitkän kiertueen jälkeen Australiassa ja hyvä ystäväni soitti viiden aikaan aamulla, kun olin vielä nukkumassa. Hän kysyi, missä olen. Sanoin, etten oikein tiedä, mutta jutellaan hetki, niin se muistuu mieleen. Se oli pelottavakin hetki.

Jos en saa unta, en yritä pakottaa. Joskus en saa unta puoli neljän jälkeen aamulla. Nousen, luen Hesaria ja ajattelen, että ainakin saan asioita hoidettua.

Kaikkein parhaiten nukun omassa sängyssäni. Meillä on kaksi kissaa, jotka hyppäävät kuuden aikaan aamulla rinnalle kehräämään ja hipaisevat tassulla poskea. Yöpöydällä on kaksi vesilasia, yksi minulle ja yksi niille.”

Hannan vinkit:

Rauhoita ilta. ”Itse en siihen pysty, koska meileihin pitää vastata aikaeron takia joskus myöhäänkinillalla. Työt pitää tehdä, mutta kannattaa miettiä, miten niihin suhtautuu.”

Selätä aikaero joogalla tai lenkkeilyllä. ”Jos saavun uuteen paikkaan päivän aikana, teen palauttavan treenin, jotta saan veren kiertämään. Kun pitää päästä uuteen rytmiin nopeasti, bikram-jooga puhdistaa vartalon hetkessä.”

Sport
Uupumuksen takia Saaran kaulaan kehittyi vähitellen lihaskramppi, jota luultiin refluksiksi. "Lopulta kyse oli henkisestä oireesta."
Uupumuksen takia Saaran kaulaan kehittyi vähitellen lihaskramppi, jota luultiin refluksiksi. "Lopulta kyse oli henkisestä oireesta."

Saara on viime vuosina oppinut kuuntelemaan kehoaan tarkasti. Siinä on auttanut myös liikunta.

Vuonna 2013 Saara Aaltoa vaivasi pohjaton väsymys. Takana oli rankka vuosi, 300 keikkaa ja ero pitkäaikaisesta poikaystävästä Teemusta.

– Olin henkisesti aivan loppu. Vähitellen kaulaani kehittyi lihaskramppi, joka puristi kurkkua koko ajan. Lääkäri epäili refluksia, mutta lopulta kyse oli henkisestä oireesta.

Elämäntaitovalmentajan ja avopuoliso Merin tuki auttoivat pahimman yli. Kuvioihin tuli myös uusi liikuntarakkaus, jonka Saara löysi ystävän kautta.

"Joogatunnilla olin niin läsnä ja keskittynyt, ettei mikään stressannut."

– Kun lihaskramppi puristi kaulaani, ainoa paikka, jossa sain hetkeksi puristuksen pois, oli bikram-joogatunti. Siellä olin niin läsnä ja keskittynyt, ettei mikään stressannut.

Myöhemmin Saara rakastui muihinkin joogalajeihin, ja aamujoogasta on tullut jokaviikkoinen rutiini.

– Olen maailman epävenyvin ihminen, ja jooga kuumassa huoneessa tekee todella hyvää. Jooga on tuntunut luontevalta myös siksi, että siihen kuuluu fyysisen harjoituksen lisäksi henkinen puoli, josta olen tosi kiinnostunut. Kun keskityn hengitykseen ja toistan liikkeitä tasaisesti, harjoituksesta tulee meditatiivista.

Jooga on opettanut myös rauhoittumaan ja kuuntelemaan kehoa. 

– Jos kurkkua puristaa tai lihaksia särkee, tiedän olevani stressaantunut. Silloin pysähdyn ja mietin, mistä voisin vähentää tai mikä henkinen harjoitus voisi auttaa.

"Olen luonnostani tosi jäykkä. Haaveilen, että saan jonain päivänä sormet lattiaan!"
"Olen luonnostani tosi jäykkä. Haaveilen, että saan jonain päivänä sormet lattiaan!"

 

Diivailutanssia Lontoossa

Tavallisena päivänä Saara saattaa kävellä tanssimaan pariksi tunniksi ja kävellä takaisin. Liikuntatunteja voi kertyä päivässä huomaamatta jopa neljä. Toinen lempilaji löytyi uudesta kotikaupungista.

– Suomessa asuessa harrastin showtanssia, mutta nyt Lontoossa käyn ihanilla commercial-tunneilla, joilla tanssitaan korkkarit jalassa ja ollaan niin staroja kuin ikinä pystyy.

– Alussa se tuntui hirveältä ja ajattelin, että apua, en ole tottunut mihinkään diivailuun. Tunneilla joudun jatkuvasti vähän puskemaan itseäni, että kehtaan.

Liikunta on henkireikä. Näkyviä tuloksia tärkeämpää on hyvä olo. 

– En ajattele, että minun tai kenenkään pitäisi olla tietyissä mitoissa, enkä kärsi viihdealan ulkonäköpaineista. Haluan kuitenkin kantaa itseni kauniisti. Treenaaminen tuo ulkoista ja sisäistä hyvää oloa.

 


"Minun tai kenenkään ei tarvitse olla tietyissä mitoissa."
"Minun tai kenenkään ei tarvitse olla tietyissä mitoissa."

Saaran liikuntaviikko

Ma 120 min tanssia, kävely tanssitunnille ja kotiin 90 min

Ti Lepopäivä

Ke Aamujooga 75 min

To 120 min tanssia, kävely tanssitunnille ja kotiin 90 min

Pe Aamujooga 75 min

La Keikka

Su 120 min tanssia, kävely tanssitunnille ja kotiin 90 min

Älä unohda tukilihastreeniä. SIitä hyötyy myös paljon liikkuva.
Älä unohda tukilihastreeniä. SIitä hyötyy myös paljon liikkuva.

Liikkuja, muista vahvistaa myös pakarat ja lonkan ulkokiertäjät.

”Kyykkäisin mielelläni, mutta polvi ei kestä. Juoksustakin piti luopua.” Jos nämä lauseet kuulostavat tutuilta, niin tukilihastreenistä saattaisi olla apua.

Jos aina vain havittelet kovempia juoksuvauhteja ja kiloja kyykyssä, voi olla, että tukilihakset ovat jääneet paitsioon. Niiden heikkous ei näy päällepäin. Ensimmäinen merkki on yleensä se, että johonkin sattuu. 

Jos kipuilija on polvi, syynä ovat usein heikot lonkan ulkokiertäjät ja iso pakaralihas. Jos nämä tukilihakset ovat heikot, polvi karkaa sisään eikä lantio pysy suorassa.

– Esimerkiksi juostessa korostuu lantion alueen lihastasapaino ja asennonhallinta. Kun nämä ovat kunnossa, jokaisesta ponnistuksesta saa tehon irti turvallisesti, personal trainer, koulutettu hieroja Tommi Jalomäki toteaa.

Jalomäki näyttää helpon täsmäliikkeen, joka voi parhaimmillaan pelastaa polvikivuilta. Se vahvistaa sekä lonkan ulkokiertäjiä että isoa pakaralihasta.


 


 

Tee näin: Asetu kylkimakuulle, jalat pienessä koukussa ja polvet yhdessä. Pidä ylävartalo ja lantio paikoillaan, mutta lähde nostamaan päällimmäistä jalkaa. Tunne työ pakarassa. Jos tahdot tehostaa, kiepauta jalkojen väliin kuminauha.

Tukilihastreeniä kannattaa tehdä usein ja kevyesti, niin opit aktivoimaan ja käyttämään oikeita lihaksia. Tee lonkan ulkokiertoa 4–6 kertaa viikossa pieniä aikoja kerrallaan. Älä väsytä lihaksia loppuun asti, sillä silloin vahvat lihakset ottavat taas ohjat. Muista syvä hengitys ja rauhallinen tahti. Tunnustele, mikä lihas tekee töitä.

Sport-lehden numerossa 10/17 koko kuuden liikkeen tukilihastreeni, jolla selätät kivut ja jumit. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.