Naiset kertoivat kokemuksiaan jännittämisestä.

Shutterstock

"Inhoan bussissa sitä hetkeä, kun pitäisi kurkotella vieruskaverin yli stop-nappulaa. Alan jonkin aikaa ennen pysäkkiä stressata, mitä sanon vai sanonko mitään. Pitäisikö nappia painaa itse vai kehtaisiko pyytää vieressä istuvaa painamaan?" Maiju, 27

"En ole ujo, mutta pelkään silti nolaavani itseni vieraiden ihmisten edessä. Mietin pitkään, kehtaanko pyytää viereisestä pöydästä tyhjää tuolia tai kysyä myyjältä apua. Jos joltakulta tippuu kadulla lapanen, sydän hakkaa, kun huikkaan perään." Janita, 30

"Jännitän sitä, että joudun käymään kylässä vessassa. Lorinan tai muiden äänten välttely käy työstä ja vaatii varovaista pissaustekniikkaa. Pahinta on mieheni mummolassa, jossa vessan oven ja lattian väliin jää kolmen sentin rako. Eli vähän niin kuin kävisi vessassa ovi auki." Irmeli, 26

"Tuntia ennen lääkäriaikaa maha menee sekaisin ja kädet
alkavat hiota. Ymmärtäisin itseäni, jos jännittäisin syöpäkontrollia, mutta jännitän yhtä lailla verenpaineen mittausta. Vähätteleekö lääkäri? Näytänkö idiootilta? Uskallanko samalla kertoa yhdestä toisesta vaivasta?" Raisa, 36

"Esittäytymiskierrokset ahdistavat aina. Omaa vuoroaan odottaa kuin teuraaksi matkalla oleva sika. Vaikkei tarvitsisi
sanoa kuin oma nimi, vatsassa lepattaa – saati, jos pitää kertoa oma elämäntarina. Mitä sanoa, ettei vaikuta sivistymättömältä ääliöltä tai itseään korostavalta elvistelijältä?"  Sini, 38

"Jännitän joskus jopa Facebook-statuksen päivittämistä. Mietin, mitä muut minusta ajattelevat, paljastanko itsestäni liikaa tai teenkö hirveästi kirjoitusvirheitä. Keksin mielestäni harvoin tarpeeksi nasevaa sanottavaa. Työkavereiden
Facebook-kirjoitukset ovat niin hauskoja, etten uskalla itse kommentoida väliin ollenkaan." Kirsi, 43

"Viralliset puhelut jännittävät. Inhottavinta on soittaa ja kysyä avoimesta työpaikasta. Nykyisessä opettajan työssäni jännitän lasten vanhemmille soittamista. Uuden luokan kanssa ei koskaan tiedä, millainen ihminen on vastassa. Jos aihe on ikävä, pelkään etukäteen sitä, ettei vastapuoli osaa ottaa asiaa hyvin vastaan." Taina, 27
 
"Stressaan juhlissa siksi, että en osaa halata. En koskaan tiedä, pitäisikö sittenkin vain kätellä tai moikata. Jos halaa muun porukan, pitääkö sitä seurueen puolituttuakin halata? Puristanko liian tuttavallisesti vai olenko ihan kalapuikko?" Minna, 24

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.