Nenäverenvuoto voi tuntua kiusalliselta, mutta yleensä se on vaaratonta. Kuva: Colourbox
Nenäverenvuoto voi tuntua kiusalliselta, mutta yleensä se on vaaratonta. Kuva: Colourbox

Limakalvojen kuivumista voi ehkäistä kosteuttavilla tipoilla.

Tip... tip... tip... Ja kohta paidanrintamusta koristaa punainen tahra. Satunnainen nenäverenvuoto kiusaa valtaosaa ihmisistä jossain vaiheessa elämää.

Nenäverenvuoto johtuu siitä, että nenän limakalvo kuivuu tai menee rikki. Tyypillisesti vaiva iskee kuivalla pakkassäällä tai flunssan aikaan, jolloin limakalvo hiertyy paljosta niistämisestä.

Myös veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet, kuten aspiriini, voivat altistaa vuodoille. Vaivasta kärsivät erityisesti vanhukset, allergista nuhaa sairastavat sekä nenää kaivavat lapset.

– Suuri osa verenvuodoista tulee nenän etuosasta, jossa on paljon verisuonia – juuri siitä kohdasta, josta nenää kaivetaan, kertoo erikoislääkäri Karin Blomgren HYKS:n korvaklinikalta.

Nenäverenvuoto on kiusallista mutta yleensä vaaratonta. Myös nenän kasvaimet aiheuttavat verenvuotoa, mutta ne ovat erittäin harvinaisia. Silloin vuotoon liittyy myös kipua, joka ei yleensä kuulu nenäverenvuotoon.

Pahimmillaan toistuvat verenvuodot kiusaavat niin, ettei saunaan tai urheilemaan uskalla mennä. Hoito on kuitenkin helppo: lääkäri voi polttaa vuotokohdan kiinni sähköllä tai kemiallisesti.

– Nenäverenvuotoja voi ehkäistä kostuttamalla nenää keittosuola-, A-vitamiini- tai seesamiöljytipoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä, Blomgren neuvoo.

Näin hoidat nenäverenvuodon

1. Tyhjennä nenä niistämällä reippaasti.

2. Istu etukumarassa ja purista nenän pehmeää etuosaa napakasti noin 10–15 minuuttia.

3. Halutessasi voit laittaa jääpalan suuhun tai kylmäpakkauksen niskaan.

4. Älä tunge nenään pumpulia, sillä se ei lopeta vuotoa vaan ärsyttää limakalvoa entisestään.

5. Lääkäriin kannatta mennä, jos vuoto ei lakkaa puristamalla tai jos vuodot ovat toistuvia.

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.