Mindfulness rauhoittaa kaaoksen.

Shutterstock

Jos mokaan töissä, saan potkut. Jos jään työttömäksi, en voi maksaa asuntolainaa. Kohta olenkin jo juoppona katuojassa.

Tällaisia kauhukuvia stressaantuneen mieli helposti maalailee.

Häiritseviä ajatuskierteitä on kuitenkin mahdollista katkaista, kertoo Mindfulness-Based Stress Reduction -menetelmää opettava Leena Pennanen.

Meditaatio- ja joogaharjoitusten avulla ihminen oppii tuomaan keskittymisensä laukkaavista ajatuksista nykyhetkeen.

– Kun ihminen kehittää läsnäolon kykyään, hän alkaa oivaltaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia. Ne eivät lakkaa tulemasta, mutta menettävät voimansa eivätkä tempaa enää mukaan.

Siksi mindfulness-menetelmä helpottaa esimerkiksi yöllistä ahdistusta potevia.

– Nukkuminen helpottuu, kun alkaa luottaa siihen, että asiat ovat juuri nyt hyvin. Ihminen ymmärtää, ettei valvomisesta seuraa mitään elämää uhkaavaa eivätkä pelot yleensä toteudu.

Pelko lievenee

Läsnäolon taito lieventää pelkoa ja murheita, sillä läsnäoleva ihminen pystyy erottamaan tunteet ja ajatukset tosiasioista.

– On tärkeää ymmärtää, että ulkomaailma ei aiheuta tunteitamme, vaan se ainoastaan laukaisee niitä. Senhän todistaa jo se, että eri ihmiset reagoivat samaan asiaan eri tavalla. Asiat eivät usein olekaan niin kuin luulemme niiden olevan.

Läsnäolon taitoa voi harjoitella samalla tavalla kuin vaikkapa lihaksia tai pianonsoittoa. Harjoitukset on helpointa aloittaa ohjatusti, mutta taitoa voi opiskella myös itse kirjojen ja äänitteiden avulla.

Ihanteellista olisi meditoida vähintään viidesti viikossa puoli tuntia kerrallaan, mutta pienetkin läsnäoloharjoitukset parantavat keskittymiskykyä.

Helppo läsnäoloharjoitus

Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Huomaa, kuinka vatsasi nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Anna mielesi levätä hetki hengityksen liikkeessä. Voit siirtää huomiosi myös kuulemiisi ääniin: kellon tikitykseen, autoihin, tuuletuksen huminaan. Kun huomio karkaa, palauta se takaisin ääniin.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?