Narsismista on tullut vakioselitys monenlaiselle ilkeydelle. Milloin kysymys on persoonallisuushäiriöstä?

Tunnet varmasti tapauksen, sillä heitähän on kaikkialla.

Pikkusieluisia pomoja, jotka ovat mielestään aina oikeassa. Entisiä poikaystäviä, jotka hurmasivat suhteen alussa, mutta lähtivät sitten tiehensä ilman tunnontuskia. Besserwisser-äitejä, jotka eivät ole koskaan tyytyväisiä lastensa valintoihin, oli kyse sitten työurasta tai kesä­mekosta.

Narsisteja joka ikinen! Tiedät sen, ­koska niin kerrotaan kaikkialla.

Vielä vuosikymmen takaperin narsisteista ei puhunut kukaan, mutta muutama vuosi sitten he ilmestyivät melkein kaikkialle, missä vatvotaan ihmissuhteita.

– Ihan selvä narsisti! puuskahdellaan nettifoorumeilla, työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa ja ystäväporukoiden tilityksissä parisuhteista.

Tätä nykyä narsismi onkin käypä selitys kaikenlaiselle typerälle käyttäytymiselle. Jokainen tuntee jonkun, jonka lähipiiri on leimannut narsistiksi.

Onko narsismi todella niin yleistä kuin keskustelujen perusteella näyttää? Entä jos ex-puoliso onkin pelkkä type­rys tai tuittupää eikä mielenterveyshäi­riöinen narsisti? Entä jos vikaa on myös ­sinussa itsessäsi?

Keittiöpsykologi bongaa narskun

Narsismi on eri asia kuin narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsismi tarkoittaa itserakkautta, eli se on myös terve piirre meissä kaikissa, kunhan pysyy kohtuudessa. Sen sijaan narsistinen persoonallisuushäiriö on vain yhdellä sadasta. Siksi on aika pieni todennäköisyys, että sellainen on sattunut juuri sinun puolisollesi.

Keittiöpsykologit erottavat narskun jo kassajonosta, mutta mielenterveyden ammattilaisille narsistisen persoonallisuushäiriön diagnosoiminen on hyvin vaikeaa ja joskus jopa mahdotonta.

Onko kyse narsismista, jos mies ei ­anna valita tv-kanavaa? Jos hän vähättelee ja kehuu korkeintaan humalapäissään? On mustasukkainen? Pettää? Lyö?

Moni narsisti toimii parisuhteessa juuri näin. Mutta niin toimii moni ei-narsistikin.

Filosofian tohtori Sirpa Polo kärsi vuosikausia työpaikkakiusaamisesta ja sairastui traumaattiseen stressiin. Kiusaaja nolasi, väheksyi, nuhteli, piti mykkäkoulua, valehteli ja ­puhui pahaa selän takana. Sirpa kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jolle kustantaja antoi nimen Narsisti esimiehenä. Silti Sirpa ei nimitä kiusaajaansa narsistiksi.

– Minä en osaa tehdä diagnoosia siitä, oliko hän narsisti vai ei, hän sanoo.

Typeryys ei ole narsismia

Narsistit ovat suuruudenhulluja, kateellisia, ylimielisiä, röyhkeitä ja omahyväisiä. He huutavat muiden puheiden päälle, valehtelevat, juoruilevat ja saavat ­raivokohtauksia. Koska he osaavat olla usein myös viehättäviä ja peittää halutessaan huonot puolensa, he voivat ­hämätä muita ihmisiä vuosikausia.

Todelliset narsistit eivät näe omassa toiminnassaan mitään vikaa, vaikka he kuinka satuttaisivat lähipiiriään. He eivät kadu tekemisiään ja hakevat siksi apua ongelmiinsa hyvin harvoin.

Ääritapauksissa – kun kyse on epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä – narsisti saattaa jopa osallistua parantumiseen tähtäävään psykoterapiaan, jotta oppisi paremmin valehtelemaan ja manipuloimaan muita ihmisiä.

Moni tunnistaa narsistisia piirteitä perheenjäsenissään, ystävissään ja sukulaisissaan. Etenkin työelämässä narsistiset ihmisluonteet kukoistavat, sillä urakilpailussa röyhkeys on ihanne ja itsevarmuus vie huipulle. Valveutuneimmat tunnistavat narsismia myös itsessään ja pohtivat ainakin silloin tällöin, miten siitä pääsisi eroon.

Pelkkä typerä käytös ei kuitenkaan tee vielä narsistia. Vaikka puoliso jättäisi ­tylysti, hänen muut ihmissuhteensa saattavat olla täysin tasapainoisia. Narsistiksi nimittäminen ei siis ole mikään pieni syytös, joten sitä ei kannata tehdä heppoisin perustein.

”Narsismi aiheuttaa valtavaa tuhoa, mutta jos kaikki epäasiallisesti toimivat ihmiset leimataan narsisteiksi, tuhon siemenen löytäminen käy mahdottomaksi.”

Sen syy – vai onko?

Kannattaa myös kysyä, onko narsistiksi leimaamisessa kyse syyn vierittämisestä toisen niskoille? Jos yksi on narsisti, muut ovat uhreja. Uhrit saavat synninpäästön, koska vikahan on yksinomaan narsistissa. Silloin ei tarvitse miettiä, olisiko itse voinut tehdä jotain pari-, pomo- tai äitisuhteen pelastamiseksi.

– Jos koko roskakasan heittää toisen niskoille, on sokea vuorovaikutuksen ­ongelmille. Narsismi aiheuttaa valtavaa tuhoa, mutta jos kaikki epäasiallisesti toimivat ihmiset leimataan narsisteiksi, tuhon siemenen löytäminen käy mahdottomaksi, sanoo Sirpa Polo.

Sirpa on saanut narsismikirjastaan paljon palautetta. Osalla palautteen antajista on selvästi ollut kokemusta narsistisista ihmissuhteista. Jotkut ovat vain luulleet niin, kun toisen ihmisen käytös on vaikuttanut käsittämättömältä, ja kahvihuoneen pöydässä syntynyt narsistidiagnoosi on tuntunut selittävän koko ongelman.

Vaikka narsistiksi nimitellään nykyään sangen heppoisin perustein, keskustelulla on ollut myös hyviä seurauksia. Monet todellisessa narsistisessa suhteessa eläneet eivät olleet koskaan aiemmin kuulleetkaan narsismista. Nyt he ymmärtävät, mistä on kyse, ja kun ongelmalla on nimi, sille voidaan myös tehdä jotain.

Narsistin uhri löytää jo yhdellä Google-haulla verkkosivukaupalla vertaistukea ja ammattiapua. Niistä voi saada rohkeutta ja päättäväisyyttä vihdoin irtautua narsistisesta suhteesta.
 

Röyhkeä hyväksikäyttäjä

Narsistista persoonallisuushäiriötä arvioidaan yhdeksällä lääketieteellisellä kriteerillä. Narsistilla niistä täyttyy vähintään viisi. Kriteerit ovat:

 • suuret käsitykset itsestä
 • mielikuvat rajattomasta menestyksestä
 • usko omaan ainutlaatuisuuteen
 • ihailun vaatiminen muilta
 • erikoiskohtelun vaatiminen muilta
 • muiden hyväksikäyttö
 • empatian puute
 • kateus
 • ylimielisyys ja röyhkeys

Narsistisen luonteen syntymiseen vaikuttavat sosiaalinen ympäristö a lapsuudenkokemukset. Yleensä narsisti ei ole saanut lapsena rakkautta ja huolenpitoa, minkä takia hän ei ole oppinut välittämään ja huolehtimaan muista.

Narsistisen persoonallisuushäiriön diagnosointi on hankalaa, koska narsistsia piirteitä on kaikissa. Yleensä narsisti ohjataan psykoterapiaan, jos hän itse siihen suostuu.

Juttua varten on haastateltu myös psykoterapeuttikouluttajaa, psykiatrian erikoislääkäriä Gustav Schulmania.

Ärsyttävistä pikkuasioista viis veisaaminen vapauttaa aikaa ja energiaa asioihin, joilla todella on väliä. Sarah Knight neuvoo juuri suomennetussa bestseller-kirjassaan, miten muutos onnistuu.

Kun toimittaja Sarah Knight luki Marie Kondon siivouskirjan, hän innostui paitsi siivoamaan miehensä sukkalaatikon myös elämänsä.

Sarah irtisanoutui työstään kustannustoimittajana, ryhtyi freelancetoimittajaksi ja alkoi viis veisata ärsyttävistä pikkuasioista. Hän poisti Facebookista pari todella ärsyttävää tyyppiä, kieltäytyi viikonloppureissusta, jolle oli tulossa taaperoikäisiä ja lakkasi katsomasta True Detectiven kakkoskautta heti ensimmäisen jakson jälkeen. Hän pystyi jälleen keskittymään asioihin, jotka – Marie Kondon sanoin – pirskahtelivat iloa.

Elämänlaadun parannuttua Sarah kirjoitti bestselleriksi nousseen kirjan The Life-Changing Magic of Not Giving A F*ck (Viis veisaamisen elämänmullistava taika, Art House).

Oppaassaan Sarah Knight kertoo, miten ikävistä velvollisuuksista ja riippakivistä, häpeästä ja syyllisyydestä voi hankkiutua eroon ja kuinka aikaa voi alkaa käyttää ihmisiin ja asioihin, jotka tekevät onnelliseksi. Hänellä on simppeli kaksiosainen menetelmä: 

 1. Päätä ensi, mistä et piittaa.
 2. Viis veisaa.

Keräsimme Sarahin parhaat vinkit viis veisaamiseen.

1. Uskalla sanoa ei

Aluksi Sarah Knight kehottaa miettimään, oletko stressaantunut, liian kiireinen tai elämän jyräämä? Jos vastaat yhteenkin kysymykseen kyllä, pysähdy miettimään: miksi?

Moni kantaa huolta useista asioista, koska kuvittelee, että niin täytyy tehdä. Se voi aiheuttaa stressiä. Siitä eroon pääsemiseksi Sarah Knight suosittelee sitä perinteistä, eli ei-sanan opettelua. Jos jokin aiheuttaa ärsytystä tai ahdistusta, saattaa olla hyvä hetki hieman viis veisata.

– Viis veisaaminen merkitsee aivan erityisesti sitä, että luovut kieltäviä vastauksiasi seuraavasta huolesta, ahdistuksesta, pelosta ja syyllisyyden tunteesta. Sinun ei tarvitse viettää aikaa ihmisten kanssa, joista et edes pidä, tai tehdä asioita, joita et oikeasti halua tehdä, Sarah Knight kirjoittaa.

2. Älä piittaa siitä, mitä muut ajattelevat

Ihminen kantaa usein huolta toisten mielipiteistä, koska ei halua olla huono ihminen tai koska ei halua vaikuttaa huonolta ihmiseltä. Sarahin mielestä sen miettimiseen on turha käyttää energiaa, koska muiden ajatuksien hallitseminen on mahdotonta.

Sarah työskenteli aiemmin kustannustoimittajana. Hän mietti, irtisanoutuisiko työpaikastaan ja ryhtyisikö freelanceriksi. Aluksi päätöksen tekeminen hermostutti. Urakehityksen tyssäämisen ja rahan lisäksi häntä mietitytti, mitä muut ajattelevat. Pitävätkö he häntä laiskana, oikukkaana tai äkkirikastuneena?

Sarah kuitenkin päätti, ettei aio pyydellä anteeksi.

– Jos ihmiset kuvittelevat, että olen laiska, se on hitto vie heidän ongelmansa.  

”Jos ihmiset kuvittelevat, että olen laiska, se on hitto vie heidän ongelmansa.”

3. Päätä, mistä et piittaa

Lajittele huolenaiheesi ärsyttäviin ja iloa tuoviin. Päätä sen jälkeen, mistä piittaat ja mistä et. Sarah Knight kehottaa lajittelemaan ärsytyksen aiheet neljään ärsytyskategoriaan: asiat, työ, ystävät, tutut ja tuntemattomat sekä perhe. Sarah ei omalla listallaan piittaa esimerkiksi bikinivartalon saamisesta, Taylor Swiftistä, Google Plussasta tai siitä, että yhteiskunta tuntuu arvostavan enemmän aamuihmisiä.

– Olen viettänyt suurimman osan elämästäni häveten sitä, että olen aamuisin niin toivoton enkä halua sopia tärkeitä tapaamisia aamupäiväksi – ja että olen jatkuvasti vähällä myöhästyä aamupalavereista, Sarah kirjoittaa.

– Kun lähdin freelanceriksi, aloin viis veisata siitä ajatuksesta, että minun pitäisi olla aamuihminen. Siitä saitte, aamuihmiset. 

4. Sinun ei ole pakko, koska kaikki muutkin

Viis veisaaminen on tärkeää myös ajankäytön kannalta. Jos kuntosalilla käyminen tuntuu pakkopullalta, aika kannattaa käyttää johonkin, josta tulee oikeasti hyvä olo ja mieli.

– Käytän aikani mieluummin nukkumiseen kuin painojen nosteluun. Säästän energiaa ja jos kuntosalijäsenyyden hinnan laskee mukaan, rahaakin, Sarah kirjoittaa.

Jos liikkuminen tuntuu kuitenkin tärkeältä, kannattaa etsiä laji, jonka parissa viihtyy.


5. Hukkatunnit kuriin

Sarah Knightin mukaan ihmiset vihaavat elämässään eniten työtä: esimiehiä, kollegoita, IT-osastoa ja sen sellaista. On kuitenkin olemassa tapoja rajoittaa kokemaansa ärsytystä saamatta potkuja. Esimerkiksi: jos työviikossa on yhdestä viiteen ”hukkatuntia”, se merkitsee vähintään viittäkymmentäkahta ja enintään kahtasataakuuttakymmentä tuntia vuodessa. Senkin ajan voisi käyttää asioihin, joilla on merkitystä.

– Voit esimerkiksi livistää täysin turhasta kokouksesta, karttaa tarpeetonta paperityötä tai kieltäytyä kohteliaasti kutsusta kollegan juhliin, Knight neuvoo kirjassaan.

Hänen mukaansa ”työ kuhisee kahdeksan tuntia päivässä ihmisiä, asioita ja käytäntöjä, joita emme todellakaan ole valinneet itse”. Siksi myös töissä on tärkeintä muistaa, että kannattaa välittää vain niistä asioista, joihin voi vaikuttaa.

6. Vapaudu suosiokurimuksesta

Ihminen, joka on enemmän arvostettu kuin pidetty, säilyttää työpaikkansa varmemmin kuin pidetty ihminen, jota ei arvosteta. Siksi töissä kannattaa laittaa enemmän paukkuja siihen, että keskittyy tekemään asiat hyvin.

– Voit olla hauska tyyppi, mutta huumorintajusi ei välttämättä osu yksiin toisten kanssa, joten he eivät pidä sinusta. Voit olla superystävällinen, mutta toiset voivat pitää sinua outona, joten he eivät pidä sinusta. Voit olla täysin harmiton, mutta muistutat heitä heidän ex-poikaystävästään, joten he eivät pidä sinusta.

”Kannattaa välittää vain niistä asioista, joihin voi vaikuttaa.”

7. Valitse menosi itse

Juhliin ei ole pakko osallistua vain velvollisuudentunteesta. Sarah Knightin mukaan kutsuihin on lupa vastata myös kieltävästi.

Jopa sukulaisen häistä voi kieltäytyä, jos juhlien odottaminen ei aiheuta innostusta. Mieti, miltä sinusta tuntuu juhlia edeltävänä iltana, kun jonotat lentokentällä lähtöselvityksessä matkalla häihin. Jos sinua alkaa todella ahdistaa, kohtelias kieltäytyminen ja hääparille toimitettu samppanjapullo säästävät väkinäiseltä juhlalta.

Knightin mukaan myös ystävän lapsen synttäreistä voi kieltäytyä jo ihan sillä perusteella, etteivät ne kiinnosta. Kutsusta kieltäytyminen tosin vaatii äärimmäistä kohteliaisuutta.

Vapaat painot ovat kiireisen treenaajan unelma: jo yhdellä liikkeellä saa rasitettua koko kehoa.

Vapaat painot ovat nyt lihaskuntotrendin harjalla. Mutta miksi treenata hankalan näköisillä tangoilla ja punteilla, kun kuntosali on täynnä lihaskuntolaitteita?

– Laitteiden ikävä puoli on, että ne kehittävät vain muutamaa lihasryhmää. Sen sijaan vapailla painoilla saa harjoitettua kerralla koko paketin. Kiireisen ihmisen aikaa säästyy, kertoo painonnoston olympiaedustaja Anni Vuohijoki. Häneltä ilmestyi helmikuun alussa kirja Voima kanssamme (Otava), joka kertoo voimaharjoittelun hyödyistä.

Esimerkiksi reidenlähentäjälaite voimistaa nimensä mukaisesti vain reisien lähentäjiä. Jos sen sijaan ottaa tangon ja painot niskaan ja kyykkää, kehittyy koko vartalo ihan syvistä lihaksista lähtien.

Jotta pääsisi oikeanlaiseen kyykkyasentoon, tarvitaan kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Täydellistä kyykkyä tavoitellessa siis myös notkistuu.

Vapailla painoilla tehtäviä perusliikkeitä ovat kyykyn ohella esimerkiksi maastaveto, pystypunnerrus ja penkkipunnerrus. Yleensä liikkeet tehdään levytangolla ja sitä varten suunnitelluilla painoilla. Jotkut käyttävät myös käsipainoja tai eripainoisia kahvakuulia.

Aloita maltilla

Jos ei ole aiempaa kokemusta vapailla painoilla treenaamisesta, tankoa ja painoja kannattaa lähestyä ammattilaisen kanssa. Oikea tekniikka on ensiarvoisen tärkeä loukkaantumisten välttämiseksi.

Ensin pitää totuttaa lihakset ja tukikudokset ottamaan vastaan harjoittelua sekä oppia tekemään liikesarjat puhtaasti. Tähän sietää varata 6–8 viikkoa.

Treenaus kannattaa aloittaa pelkällä tangolla. Niitä on eripainoisia liikkeestä riippuen. Tavallinen salilla oleva levytanko painaa 20 kilogrammaa ja niin sanottu naisten tanko 15 kilogrammaa. Myös 5–10 kilon tankoja on.

Jos pelkkä tankokin on liian painava, liikeratoja voi aluksi harjoitella myös kepillä.

Lisää rautaa tankoon pienissä erissä, aluksi esimerkiksi 2,5 kilon painot.

– Tee niin monta toistoa kuin pystyt tasalaatuisesti tekemään. Lisää toistojen määrää pikkuhiljaa niin, että tekniikka pysyy hyvänä, Vuohijoki neuvoo.

Rautaa kannattaa laittaa tankoon vasta sitten, kun pystyt toistamaan liikkeen puhtaasti ainakin oheisessa aloitusohjelmassa mainitun määrän, eli 5 x 12 toistoa. Lisää rautaa tankoon pienissä erissä, aluksi esimerkiksi 2,5 kilon painot.

Kun tekniikat ovat hallussa, voit treenata erilaisilla sarjoilla, toistoilla ja painoilla sen mukaan, mitä haluat saavuttaa.

Isot painot ja vähät toistot (1–4 toistoa) kehittävät maksimivoimaa eli sitä, paljonko lihakset kykenevät kerralla nostamaan. Pienet painot ja enemmän toistoja (9–15 toistoa) tekevät lihaksesta kestävämmän. Molempia on hyvä harjoittaa.

Kehitys vaatii vaihtelua

Vapaissa painoissa on palkitsevaa, että totutteluvaiheen jälkeen voima alkaa lisääntyä nopeasti. Viimeistään 12 viikon jälkeen kehitykseen tulee kuitenkin väistämättä stoppi.

– Kyse on siitä, että keho sopeutuu rasitukseen, Vuohijoki sanoo.

Silloin on aika keksiä vaihtelua treeniin: esimerkiksi lisätä uusi liike tai muuttaa sarjojen ja toistojen määrää.

Vuohijoen mukaan vapaat painot sopivat melkein kaikille. Laitteet ovat parempi vaihtoehto vain silloin, jos on jokin vamma, jota täytyy kuntouttaa.

Laitteet ovat parempi vaihtoehto vain silloin, jos on jokin vamma, jota täytyy kuntouttaa.

Vapaiden painojen ohjelma aloittelijalle

Kyykyn eri versiot kehittävät moni­puolisesti koko kehoa: tukilihastoa ja erityisesti selkää, vatsaa ja jalkoja. Pelkät kyykyt eivät kuitenkaan riitä, vaan erilaisia vetoja on hyvä olla mukana.

Kaikki liikkeet:

1. Alkuverryttele kepillä 4 x10.

2. Tee tangolla 5 x 8–12 toistoa. Kun lihaskunto paranee ja liike alkaa tuntua helpolta, lisää painoja tankoon asteittain. Liikkeitä­ aloittaessa tanko on telineessä rinta­kehän korkeudella.

3. Pidä liikkeiden välissä taukoa 2–3 minuuttia.

HUOM: Toista liikettä vain niin monta kertaa kuin pystyt tekemään sen puhtaasti. Lopeta, jos yhtään alat huijata liikeradoissa.

1. Takakyykky

Missä tuntuu? Takakyykky treenaa niin sanottua kehon takalinjaa eli takareisiä, pakaroita ja selkää. Sen pitäisi tuntua sekä etureisissä että pakaroissa.

Tekniikka: Nosta tanko telineestä epäkkäiden eli yläselän ja hartian lihasten päälle. Pidä jalat hartian leveydellä, ja kädet vähän leveämmällä kuin jalat. Koukista polvia ja vie koko paketti alaspäin siten, että työnnät sääriä eteenpäin samaan suuntaan, mihin ­varpaat osoittavat. Lantion pitää liikkua mahdollisimman lähellä kehon keski­linjaa, suunnilleen tangon alapuolella. Ei siis saa pyllistää liian taakse. Pidä kantapäät lattiassa. Polvet kääntyvät varpaiden suuntaisesti. On myytti, että polvet eivät saisi ajautua varpaiden yli. Lantion malli määrää sen, suuntaavatko varpaat ulospäin vai suoraan eteenpäin. Kannattaa kokeilla, mikä tuntuu hyvältä.

Yleinen virhe: Polvet kääntyvät sisäänpäin. Tämä johtuu usein siitä, että ei ole aktivoinut pakaroita kunnolla.

2. Etukyykky

Missä tuntuu? Etukyykky kehittää etulinjaa, eli sen pitäisi tuntua varsinkin etureisissä ja vatsalihaksissa.

Tekniikka: Liike toimii samoin kuin takakyykky, mutta tanko on etupuolella. Tanko lepää hartioilla, ja kohottamalla hartioita ylöspäin saadaan tilaa, ettei se osu kaulalle. Pidä ajatukset erityisesti siinä, että koko keho ja tanko pysyvät suorassa linjassa: kantapää, lantio, olkapää ja tanko ovat samalla linjalla. Aluksi voit jättää kyykyn puoleenväliin, mutta kun notkeus lisääntyy, pystyt kyykkäämään kokonaan alas asti.

Yleinen virhe: Lantio karkaa liian taakse. Yritä pitää rintakehä pystyssä ja kyykkää jalkojen väliin, älä taakse.

3. Valakyykky

Missä tuntuu? Valakyykky tuo treeniin mukaan myös yläselän hallinnan ja parantaa tehokkaasti liikkuvuutta. Liikkeen pitäisi tuntua yläselän lihaksissa, olkapäissä ja keskivartalossa.

Tekniikka: Perusliike on sama kuin etukyykyssä, mutta tanko on pään yläpuolella suorilla käsivarsilla. Kainalot osoittavat suoraan eteenpäin, eivät sivuille tai alas. Lapaluut ovat leveästi erillään, eli älä purista niitä yhteen. Pidä mielessä, että koko kehon ja tangon pitää olla samassa linjassa keskenään.

Yleinen virhe: Lantio on liian takana ja olkapäät edesä.

4. Voimatempaus

Missä tuntuu? Voimatempaus on ensisijaisesti ylävartalon liike. Liikettä tehdessä pitää tuntea, että yläselkä tekee töitä. Lisäksi liike kehittää epäkkäitä ja käsivarsia.

Tekniikka: Voimatempauksessa ei mennä kyykkyyn. Sen sijaan tanko nostetaan sylistä yläselän lihaksilla ylös suorille käsivarsille niin, että kainalot aukeavat eteenpäin. Pidä tanko lähellä vartaloa koko liikkeen ajan.

Yleinen virhe: Tangon vetäminen sivusuunnassa. Vedä ylöspäin, älä souda.

5. Pystypunnerrus

Missä tuntuu? Pystypunnerruskin vaikuttaa koko kehoon, mutta ensisijaisesti se on ylävartalon liike. Sen pitäisi tuntua hartioissa, yläselässä, epäkkäissä ja käsivarsissa.

Tekniikka: Tartu 20 kilon tankoon niin, että kädet ovat noin hartian leveydellä. Tangon pitäisi olla telineessä oman rintakehän korkeudella. Nosta tanko telineestä rinnalle. Seiso jalat hartioidenlevyisessä haara-asennossa, jännitä pakaroita ja vatsalihaksia ja nosta tanko ylös suorille käsille.

Yleinen virhe: Tanko lähtee liian eteen. Nosta tanko samaan linjaan lantion kanssa.