Joillekin aamuliikunta on helpompaa kuin toisille.
Joillekin aamuliikunta on helpompaa kuin toisille.

Mitä hengästyttävämpi treeni, sitä nopeammin keho tottuu aamukuntoiluun.

Satsin pilatessalille tipahtelee virkeännäköistä porukkaa, vaikkei kello ole vielä edes seitsemän.

Kuntokeskusten aikaiset aamutunnit lisääntyvät koko ajan, sillä moni kiireinen haluaa hoitaa hikoilun ennen töitä ja pyhittää illan muulle. Vaikka aamuspinning ja -pumppi vetävät eniten kävijöitä, rauhalliset tunnit kasvattavat suosiotaan.

Silti on ihmisiä, joille varhainen liikunta ei kerta kaikkiaan sovi. Vai onko?

– Toiset ihmiset kestävät sen fyysisesti ja psyykkisesti paremmin kuin toiset. Mutta jos alkaa totuttaa kehoa aamukuntoiluun, se kyllä tottuu ja jähmeästä olosta pääsee nopeasti yli, Satsin personal trainer Timo Haikarainen sanoo.

Aamulla kehon kestävyys ja liikkuvuus ovat heikommalla tasolla kuin illalla, ja stressihormonitkin ovat koholla. Rauhallinen kuntoilu voi siksi sopia monille paremmin. Jos kuitenkin haluaa auttaa kehoa sopeutumaan aamujumppailuun nopeammin, kannattaa huhkia kestävyyskuntoa kohottavia harjoituksia, esimerkiksi lenkkeillä tai pyöräillä.

Kun on saanut tsempattua itsensä varhain ylös ja liikunnan pariin, hyötyjä riittää: esimerkiksi oppiminen ja muisti toimivat päivällä paremmin, ja työteho kohenee.

Ennen aamutreeniä:

1 Herätä kroppa.

Herää vähintään puoli tuntia ennen liikuntaa, niin kroppa ja pää ehtivät mukaan. Unenpöpperöisenä altistut vammoille.

2 Syö ja juo.

Syö, vaikkei tekisi mieli – tyhjä vatsa laskee tehoa ja huonontaa oloa. Nappaa hedelmä tai jogurttia, juo mehua ja vaikka kuppi kahviakin ennen treeniä.

3 Verryttele.

Tavallista pidempi lämmittely antaa keholle aikaa sopeutua. Älä revi liian raskaita painoja. Yön aikana selän välilevyihin kertyy nestettä, joten välilevyn pullistuman vaara vaanii.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?