Roller derbyssä saa hikoilla ja olla juuri niin veemäinen kuin huvittaa.

Aiemmin helsinkiläinen Eeva Partanen, 28, piti rullaluistelua tylsänä ja teknisenä lajina. Eikä hän ollut kovin intohimoinen kuntoilijakaan.

Asenne meni uusiksi, kun ystävä houkutteli Eevan roller derby -harjoituksiin.

– Vedin rullaluistimet jalkaani ekan kerran viime kesänä. Menin laitoja pitkin, ja seuraavana päivänä jalkoja ja selkää poltti. Silti tunsin heti, että tämä on minun juttuni.

Nyt Eeva, pelaajanimeltään Tigre Force, hikoilee rullailijatiimin harjoituksissa kolme kertaa viikossa, oli töiden jälkeen olo miten väsynyt tahansa.

Pelkkää rullailua roller derby ei ole, vaan se on sekoitus kontaktilajia, punk-henkeä ja roolileikkiä. Kentällä tarvitaan taktista silmää, kun kaksi viisihenkistä joukkuetta pelaa toisiaan vastaan luistellen vauhdilla ovaalinmuotoista kehää. Ohittelu, taklailu ja ruhjeet kuuluvat asiaan.

Helsinkiläisessä tiimissä rullailee naisia parikymppisistä nelikymppisiin perheenäiteihin. – On tosi voimaannuttavaa, kun voi päästää aggressionsa valloilleen. Rullaillessa paska päivä muuttuu hyväksi.

Moni muukin asia on muuttunut: Eevan vaatekoko on pienentynyt, jalkalihakset vahvistuneet ja kroppa muotoutunut uusiksi. Naiset vitsailevatkin, että rullailun ansiosta moni lattapylly on muuttunut pyöreäksi ghettotakamukseksi.

Rullailijan välineistö

Quad-rullaluistimet
”Kärjet menevät helposti rikki kaatuillessa ja jarruttaessa, joten ne pitää teipata jeesusteipillä.”

Polvisuojat

”Mitä paksummat, sen paremmat. Oikeaoppisesti kaadutaan eteenpäin polvilleen.”

Ranne- ja kyynärsuojat
”Skeittiliikkeissä on hyvä valikoima.”

Kypärä
”Ehkäisee aivotärähdyksiä kaatuillessa.”

Hammassuojat
”Tarpeelliset, koska joskus tulee vahingossa nyrkistä naamaan.”

Roller derby -varusteita netissä:
http://www.bruisedboutique.com
http://www.everglides.com
http://www.skaterebels.com

Roller derby -seuroja on Helsingissä ja Tampereella.

Kyllä ovat sitten fiksuja nuo koirat! Ne ymmärtävät ihmisen surun jo kasvoista.

Koiranomistaja sen tietääkin jo: koira on paras lohduttaja sekä ystävä ja siunattu harvinaisella älykkyydellä. Kaiken tämän täydellisyyden lisäksi koira osaa lukea tunteita ihmisten kasvoilta, kertoo uusi tutkimus.

Tutkimukseen osallistuville koirille näytettiin kuvia erilaisista ihmisistä ja heidän tunteistaan. Kuvissa esiintyi niin vihaisia, pelokkaita, onnellisia, yllättyneitä, surullisia kuin inhoa kokevia ihmisiä. Joukossa oli myös neutraaleja ilmeitä.

Voimakkaat tunteet, kuten pelko ja viha, muun muassa lisäsivät koirien stressiä ja nostivat sykettä. Lemmikit menettivät hetkeksi myös ruokahalunsa, kertoo Learning & Behavior -julkaisussa esitelty tutkimus.

Italialaistutkijat osoittivat myös, että koirat käsittelevät ihmisten tunteita ja muita reaktioita aivojensa eri osissa. Koirat nimittäin kallistivat päänsä vasemmalle, kun he näkivät kasvot, jotka esittivät vahvoja tunteita – kuten pelkoa, vihaa tai iloa.

Hämmästyneet kasvot tai muut rennot ilmeet saivat koirat kääntämään päänsä puolestaan oikealle. Tutkijoiden mukaan koirat osoittivat tällä reagoinnillaan myös sen, että ne eivät kokeneet hämmästyneen ihmisen kasvoja pelottaviksi.

Näiden tulosten jälkeen moni koiranomistaja haluaa testata oman lemmikkinsä reaktioita: kallistaako koira päätään vasemmalle vai oikealle, kun se näkee erilaisilla tunteilla ladattuja kasvoja? Kannattaa kuitenkin muistaa, että koiraa on turha huijata. Tunteiden pitää olla aitoja.

 

 

Koirien päänkallistuksille on annettu aikoinaan muitakin selityksiä: kuten korvien rakenteisiin liittyviä ominaisuuksia, joita ne hyödyntävät kuunnellessaan ihmisiä. 

Koirat kykenevät todistetusti tunnistamaan aidon surun myös ihmisen puheesta. Ilmetutkimus vahvistaa aiemmin tehdyn tutkimuksen tulokset, joiden mukaan koirat pystyvät lukemaan tunteita ihmisten äänestäkin.

Tässä vanhemmassa kokeessa koirille soitettiin muun muassa ihmisten itkua ja naurua sekä tavallisia luonnon ääniä, kuten sadetta ja lintujen viserrystä. Koirat reagoivat voimakkaammin tunnepitoisiin ääniin. Koirat saattavat aistia tunteita myös ihmisten hajusta

Mutta entä jos kahvi ei maistu: voiko terveyttään edistää teellä?

Masennuksen ja syöpien loitolla pitäjä. Apua laihdutukseen ja metaboliseen oireyhtymään. Kahvilla on todistetusti monia terveyshyötyjä. Vuosikymmenten ajan on tutkittu myös kahvin juomisen ja sydänterveyden yhteyksiä, joista nyt on saatu uutta, tärkeää tietoa.

Saksalainen tutkijaryhmä selvitti, miksi kahviin liittyy niin paljon sydämen terveyshyötyjä. Mahdollinen vastaus löytyy siitä, miten verisuonet ja veren solut reagoivat kofeiiniin. Tutkimustulos sisältää myös tarkan kofeiinimäärän, jolla sydänterveys kohenee, kertoo Science Daily.

Sydänterveyden hyödyt ovat parhaimmillaan, kun päivässä juodaan kofeiinimäärä, joka vastaa neljä kuppia kahvia. Näin väittää tuore tutkimus. Sääntö toimii etenkin iäkkäiden kahvinystävien terveen sydämen reseptinä.

PLOS-tiedelehdessä torstaina julkaistu tutkimus tehtiin hiirten avulla, joten suoraa yhteyttä ihmissydämen toimintaan ei ole todistettu. Ongelmallista on myös aina syy-seuraussuhteiden löytäminen.

Esimerkiksi viime vuonna julkaistu kokoomatutkimus selvitti, että parhaimmat terveyshyödyt kahvista saa, kun sitä nauttii päivittäin kolme–neljä kuppia. Tutkimusta kuitenkin kritisoitiin siitä, että tulokset eivät välttämättä tarkoita suoria syy-seuraussuhteita: ei voitane suoraan sanoa, että terveempi elämä johtuisi vain kahvinjuonnista. 

Neljän kahvikupin kittaaminen ei siis ehkäise välttämättä yksin terveysongelmia. On siis mahdollista, että neljä kuppia nauttivat ihmiset elävät muutenkin terveellisesti. 

 

Business Insider (BI) on haastatellut uuden tutkimuksen tekijää, joka toivoo, että vanhat neuvot kahvin kulutuksesta hylättäisiin tulosten perusteella. Varsinkin kun usein sydänvaivaisia senioreita neuvotaan välttämään kahvia.

Tutkija Joachim Altschmied uskoo, että neljä päivittäistä kahviannosta voi auttaa vähentämään sydänkohtauksen riskiä, sillä kofeiini suojaa verisuonia. Kahvi myös saattaa auttaa toipumaan sydänsairauksista, kunhan määrä pysyy maltillisena. Neljää kuppia vastaavaa kofeiinimäärää ei saa ylittää. Hän muistuttaa lisäksi terveellisistä elämäntavoista – tietenkin kahvin rinnalla.

– Se ei korvaa muita asioita. Urheilua ja terveellistä syömistä kannattaa jatkaa ja lisätä mukaan kahvia.

BI:n mukaan kahvin voi korvata myös vihreällä teellä, jos musta kofeiinijuoma ei maistu. Se kirjoittaa, että vihreässä teessä on yhtä paljon kofeiinia ja se myös voi edistää sydänterveyttä tehokkaasti.

Kysely

Kuinka monta kuppia kahvia juot päivässä?