Roller derbyssä saa hikoilla ja olla juuri niin veemäinen kuin huvittaa.

Aiemmin helsinkiläinen Eeva Partanen, 28, piti rullaluistelua tylsänä ja teknisenä lajina. Eikä hän ollut kovin intohimoinen kuntoilijakaan.

Asenne meni uusiksi, kun ystävä houkutteli Eevan roller derby -harjoituksiin.

– Vedin rullaluistimet jalkaani ekan kerran viime kesänä. Menin laitoja pitkin, ja seuraavana päivänä jalkoja ja selkää poltti. Silti tunsin heti, että tämä on minun juttuni.

Nyt Eeva, pelaajanimeltään Tigre Force, hikoilee rullailijatiimin harjoituksissa kolme kertaa viikossa, oli töiden jälkeen olo miten väsynyt tahansa.

Pelkkää rullailua roller derby ei ole, vaan se on sekoitus kontaktilajia, punk-henkeä ja roolileikkiä. Kentällä tarvitaan taktista silmää, kun kaksi viisihenkistä joukkuetta pelaa toisiaan vastaan luistellen vauhdilla ovaalinmuotoista kehää. Ohittelu, taklailu ja ruhjeet kuuluvat asiaan.

Helsinkiläisessä tiimissä rullailee naisia parikymppisistä nelikymppisiin perheenäiteihin. – On tosi voimaannuttavaa, kun voi päästää aggressionsa valloilleen. Rullaillessa paska päivä muuttuu hyväksi.

Moni muukin asia on muuttunut: Eevan vaatekoko on pienentynyt, jalkalihakset vahvistuneet ja kroppa muotoutunut uusiksi. Naiset vitsailevatkin, että rullailun ansiosta moni lattapylly on muuttunut pyöreäksi ghettotakamukseksi.

Rullailijan välineistö

Quad-rullaluistimet
”Kärjet menevät helposti rikki kaatuillessa ja jarruttaessa, joten ne pitää teipata jeesusteipillä.”

Polvisuojat

”Mitä paksummat, sen paremmat. Oikeaoppisesti kaadutaan eteenpäin polvilleen.”

Ranne- ja kyynärsuojat
”Skeittiliikkeissä on hyvä valikoima.”

Kypärä
”Ehkäisee aivotärähdyksiä kaatuillessa.”

Hammassuojat
”Tarpeelliset, koska joskus tulee vahingossa nyrkistä naamaan.”

Roller derby -varusteita netissä:
http://www.bruisedboutique.com
http://www.everglides.com
http://www.skaterebels.com

Roller derby -seuroja on Helsingissä ja Tampereella.

Legendaarinen liikuntapiirakka pitää edelleen kutinsa. Nyt siitä on tehty myös nettitesti.

Kaksi ja puoli tuntia kestävyyskuntoa parantavaa, reipasta liikuntaa ja kahdesti lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää treeniä. Siinä viikon liikunnan vähimmäistavoitteet, jotka ovat monelle tuttuja UKK-instituutin perinteisestä liikuntapiirakasta.

Mutta mikä sitten lasketaan virallisesti terveyttä edistäviksi liikuntasuoritukseksi? Alla olevassa kaaviossakin se kyllä kerrotaan, mutta nykyään UKK-instituutin sivustolta löytyy myös kätevä, nettitestin muotoon rakennettu liikuntapiirakka. Sen avulla voi selvittää, saako itse tarpeeksi liikuntaa.

Testissä pitää arvioida, kuinka paljon eri liikuntalajeja harrastaa viikon aikana. Kestävyyskuntoa kohottava liikunta lasketaan tunteina ja minuutteina, lihaskunto ja liikehallinta liikuntakertoina. Testissä kysytään myös istumiseen käytettyä aikaa.

Lopussa testi kertoo, tuleeko liikuntaa tarpeeksi ja miten liikuntatottumuksiaan voi kehittää. Testi löytyy täältä: ukkinstituutti.fi/testaaliikkumisesi.

Liikuntapiirakka näyttää tältä. Sitä uudistettiin vuonna 2009. Kuva: UKK-instituutti
Liikuntapiirakka näyttää tältä. Sitä uudistettiin vuonna 2009. Kuva: UKK-instituutti

Parhaimmillaan liikunta antaa lisää virtaa, mutta nykyään asiantuntijat muistuttelevat myös palautumisen tärkeydestä. Kannattaakin miettiä, kuinka kuormittavaa elämä kokonaisuudessaan on.

Ylilääkäri Jari Parkkari Tampereen Urheilulääkäriasemalta kertoi aikaisemmassa jutussamme, että elimistö ei erota kovin hyvin henkistä ja fyysistä rasitusta toisistaan. Jos työt tai arki stressaavat ja yöunetkin jäävät kehnoiksi, rääkkitreeni ei välttämättä ole hyväksi.

– Jos on tosi väsynyt työstä, kannattaa kävellä rauhallisesti. Jos menee vähänkin reippaammin, saattaa tulla vain entistä huonompi olo, Parkkari sanoi.

UKK-instituutin suosituksetkaan eivät edellytä raivokasta treenaamista – kevyempikin kuntoilu edistää terveyttä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen hoidossa kannattaisi ottaa enemmän huomioon se, mikä sairauden aiheuttaa.

Miksi yksi masennusta sairastava tarvitsee jatkuvasti lepoa, kun taas toinen pystyy käymään töissä? Miksi samat lääkkeet eivät toimi kaikille masentuneille? Miksi yhdelle toimii hoidoksi terapia ja toiselle ei?

Kaikkiin näihin kysymykseen voi vastata, että ihmiset ovat yksinkertaisesti erilaisia. Jokainen reagoi sairauksiin, elämänmuutoksiin ja kriiseihin tavallaan. Siksi jokainen myös kaipaa masennukseen erilaista hoitoa.

Tai sitten kyse ei olekaan pelkästään ihmisestä itsestään. Sen sijaan kyse voi olla siitä, millainen masennus ihmisellä on, kertoo uusi Brain, Behavior and Immunity -lehdessä julkaistu tutkimus.

Suomalaisten ja latvialaisten yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan masennusta on olemassa 12 erilaista tyyppiä. Nämä tyypit voidaan määrittää sen mukaan, mistä masennus pohjimmiltaan johtuu.

Tutkijoiden mukaan masennuksen voi aiheuttaa:

 1. Kehon tulehdustila
 2. Pitkäaikainen stressi
 3. Yksinäisyys
 4. Traumaattinen kokemus
 5. Hierarkiaristiriita, esimerkiksi työttömyys tai muu kova kolaus uralla
 6. Suru
 7. Hylätyksi tuleminen rakkaudessa
 8. Synnytys
 9. Vuodenaika
 10. Erilaiset kemikaalit, esimerkiksi päihteet
 11. Ruumiillinen sairaus
 12. Nälkiintyminen

Koska erilaiset masennustyypit syntyvät eri syistä, ne myös aiheuttavat ihmisille erilaisia oireita.

Esimerkiksi stressistä aiheutuvaa masennusta sairastavalla saattaa olla hyvin paljon stressihormoni kortisolia kropassa. Sen sijaan traumaperäisestä masennuksesta kärsivän kortisolitaso usein laskee.

Myös aivojen serotoniinitasot saattavat vaihdella masennusta sairastaneiden kesken paljonkin. Monet masentuneet kärsivät myös kehon matala-asteisesta tulehduksesta, mutta kaikilla sairastuneilla ei sitä ole.

Laboratoriotestit mukaan masennuksen hoitoon

Tutkijoiden mukaan erilaiset masennuksen tyypit selittävät, miksi masennuksen hoitomuodot toimivat niin vaihtelevasti eri ihmisiin.

Koska masennus aiheuttaa erilaisia fysiologisia oireita, tutkijoiden mukaan sen hoitoon pitäisi tuoda mukaan verikokeet ja laboratoriotestit. Niiden avulla lääkäreiden olisi helpompi määrätä sopiva hoito.

– Masennuksen luokitteleminen mahdollistaa tehokkaan, fiksun ja pitkäjänteisen hoidon jokaiselle, koska luokittelun avulla voidaan hoitaa myös masennuksen piileviä syitä, tutkimuksessa kiteytetään.

Vielä tutkimustuloksista ei kuitenkaan voida vetää suoria vaikutuksia masennuksen hoitoon. Tutkijoiden mukaan se kaipaa taakseen lisää kliinistä tutkimusta.

Suomessa tuoreesta tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.