Helena Vuorinen ei halua peitellä sitä, että hän on sairastanut rintasyövän.
Helena Vuorinen ei halua peitellä sitä, että hän on sairastanut rintasyövän.

Helena Vuorinen, 46, keksi tatuoinnille paikan päihitettyään rintasyövän. Lue hänen tarinansa.

Sairaus

”Kaikki alkoi, kun huomasin patin keskellä vasenta rintaani alkuvuodesta 2002. Menin tutkimuksiin ja sain tietää, että se on pahalaatuinen, minulla on rintasyöpä. Laitoin heti tekstiviestin miehelleni, mutta en halunnut kertoa muille. Minulla on viisi lasta, heidän kanssaan asiaa puitiin perheterapiassa, jossa olimme koko perhe tyttäreni anoreksian vuoksi.

Olen aina pitänyt pahaa oloa sisälläni. Hieman mietin, että näinkö se sitten tulee ulos. Alusta asti oli tunne, että minä en tähän kuole, vaikka kuolemaa tulikin ajateltua. Ajattelin positiivisesti: syöpä ei leviä, tästä selvitään. Arki auttoi unohtamaan isot asiat, samoin keittiöremontti. Olen aina tykännyt sisustamisesta, rakentamisesta ja puuhaamisesta. Siitä sain voimaa.

Pääsin helmikuussa rintaa säästävään leikkaukseen, mutta se ei riittänyt. Koko rinta poistettiin kaksi kuukautta myöhemmin. Sain lisäksi sytostaatteja ja sädehoitoa. Hoidot väsyttivät. Kun hiukset alkoivat lähteä, oli veneilykausi. Ajattelin, että lentäkööt veteen. Huumorilla pääsee hyvin eteenpäin.

Naiseus

Minua auttoi valtavasti, että sain uuden rinnan saman tien. Sen materiaali otettiin vatsastani. Oma prosessini olisi varmasti ollut toisenlainen, jos minulla olisi proteesi. Elämme paljon rantaelämää, joka olisi vaikeampaa proteesin kanssa.

En surrut hiustenlähtöä, huivit olivat silloin muotia. Peruukin hankin, mutta en osannut olla sen kanssa.

Naisena olen halunnut kääntää omat kokemukseni syövän kanssa positiiviseksi. Naiseuteni ei ole kärsinyt rintasyövästä. Koen, että ikä ja raskaudet ovat muuttaneet kehoani enemmän. En taida edes olla yhtään hellempi itselleni, pienistä asioista voin ottaa murheita edelleenkin.

Tatuointi

Olen aina halunnut tatuoinnin. En vain aiemmin osannut päättää, mihin sen laitan. Sitten yhtenä yönä tuli idea: arpea kiertämään. Arpi tulee olemaan minulla aina, mutta nyt sitä ei huomaa, eikä sitä tarvitse piilotella. Voin pukeutua vapaammin. Se on helpottavaa.

Tatuointi on musta oksa, jossa on punaisia kukkia. Teetin sen Tampereella. Tatuoija Atte piirsi kuvan ensin rintaan arven ympärille.

Lopputulos on mielestäni siro, akvarellimainen, hyvin naisellinen ja onnistunut. Olin aina halunnut ottaa naisellisen tatuoinnin, se kuvastaa persoonallisuuttani. Siihen syöpä ei vaikuttanut. Mietin salamanteriakin, mutta on hyvä, etten muuttanut mieltäni.

Tunnen paljon naisia, jotka ovat sairastaneet rintasyövän, mutta eivät voi puhua siitä. Minä en halua peitellä asiaa. Haluan tatuointini ja siitä tehdyn kortin avulla inspiroida muita naisia: arven kanssa voi elää ja sen voi peittää, jos se häiritsee.

Reaktiot tatuointiin ovat olleet positiivisia. Joillekin kerroin sairastaneeni rintasyövän.

Tulevaisuus

Aina on mahdollista, että syöpä uusiutuu. Syöpäni oli ärhäkkää lajia, se olisi todennäköisesti viidessä vuodessa uusiutunut. Ajattelen, että asiat otetaan kun ne tulevat, ja sitten mennään eteenpäin. Olen vatvonut asiaa tarpeeksi. Haluan keskittyä elämään syövän jälkeen.

Olen joskus miettinyt, että olenko ottanut rintasyövän jopa liian rennosti. Suhtautumiseni stressiin on muuttunut sairauden jälkeen. Haluan välttää sitä, jos vain voin.”

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?