Marjo Nuortimo haki reikihoidosta apua väsymykseen.
Marjo Nuortimo haki reikihoidosta apua väsymykseen.

Yhä useampi stressiin ja sairasteluun kyllästynyt hakee helpotusta vaihtoehtohoidoista. Reikistä innostunut kertoo kokemuksistaan.

Kun Marjo Nuortimo, 39, kertoi aviomiehelleen menevänsä reikihoitoon, mies pyöritteli silmiään ja kommentoi naureskellen: ”Hurahdaksää nyt johonkin uskoon vai?”

Miehen reaktio kuvastaa hyvin, miten moni länsimaalainen suhtautuu vaihtoehtohoitoihin. Varsinkin reiki kuulostaa lähinnä uskon asialta, sillä sen sanotaan parantavan vaivoja hoitajan käsien välityksellä virtaavan energian avulla.

Vaikka Marjo sanoo, ettei usko mihin tahansa hörhötyksiin, reikillä on häneen voimakas vaikutus.

– Hoitaja pitää käsiään kevyesti pääni päällä, kasvoillani ja vatsallani. Kädet ovat tulikuumat, ja ne rauhoittavat oloa niin, että nukahdan. Herätessä tuntuu, kuin olisin nukkunut syvät yöunet.

Marjo päätti testata reikiä, kun hän kaipasi apua väsymykseen.

– Olin aivan yliuupunut. Ura- ja lapsiperheväsymys pistivät ajatukset suppuun. Tuntui, että jotain pitää tehdä ennen kuin romahdan.

Marjo valitteli oloaan töissä, ja työkaveri paljasti varovasti käyvänsä reikihoitajalla hakemassa helpotusta migreeniin. Marjo päätti suhtautua asiaan avoimesti ja varasi ajan samalle hoitajalle.

Tunti hoitajan käsissä laittoi ajatukset uuteen järjestykseen.

– Hoidon jälkeen olin onnesta soikeana. Minulle tuli selittämättömän hyvä ja kirkas olo, sellainen kaikki järjestyy -fiilis. Aineenvaihduntakin lähti liikkeelle, ja viikon ajan litkin hirveästi vettä.

Marjo on saanut reikihoitoa vasta kolme kertaa, mutta hänestä tuntuu jo nyt, että elämässä on jonkinlainen uusi alku.

– Olen voinut hoitojen jälkeen paremmin kuin aikoihin. Asiat loksahtelevat kohdalleen ja päässä pyörivä pyörä on rauhoittunut. 

Jotkut reikihoitajat puhuvat myös rakkauden taajuuden, enkelien tai kristallien energiasta, mutta Marjon hoitaja on sanonut, ettei sellaiseen tarvitse uskoa.

– Vaikka olen pikkuisen hurahtanut reikiin, erityisen henkistyneessä tilassa en ole. Tunnekuohujen sijaan olo on harmoninen. Minulle on oikeastaan ihan sama, mihin vaikutus perustuu – itse olen saanut siitä apua ja positiivisen vaiheen päälle.

Reiki

Mikä? Käsillä parantamisen menetelmä, joka perustuu ajatukseen ihmisessä värähtelevistä energioista. Sana on japania ja tarkoittaa universaalia elämänvoiman energiaa. Reiki on kehitetty Japanissa 1900-luvun alussa.

Miten tapahtuu? Hoitaja laskee kätensä hoidettavan vartalon eri kohtiin ja reiki-ideologian mukaan ”kanavoi energiaa” hoidettavaan, joka makaa tai istuu vaatteet päällä. Reikiä tehdään myös kaukohoitona. Suomessa suuntauksia on useita, jotkut reikihoitajat yhdistävät hoitoon myös symboleja tai kristalleilla hoitamista. Reikihoitajaksi opiskellaan kolmivaiheisella kurssilla.

Lupaus? Reikin luvataan helpottavan niitä vaivoja, joihin hoidettava hakee apua. Rentouden ja rauhallisuuden tunteiden lisäksi se voi nopeuttaa paranemista ja parantaa vastustuskykyä.

Maine tai mammona eivät vuosikymmeniä kestäneen tutkimuksen mukaan ennusta hyvää, tervettä tai onnellista elämää. 

Mikä tekee ihmisen onnelliseksi? Kysymys on askarruttanut tutkijoita vuosisatojen ajan, mutta sitä on vaikea tutkia pitävästi.

Hyviä yrityksiä kuitenkin riittää. Yksi niistä on Harvardin yliopiston tutkimus, jossa on seurattu aluksi kymmenien miesten ja nyt jo satojen ihmisten elämänkaaria vuodesta 1938 asti. Alkuperäiset tutkittavat – ne, jotka vielä ovat elossa – ovat nyt yhdeksänkymppisiä, ja tutkimus on laajentunut heidän jälkikasvuunsa.

Tutkimus käsittelee ihmisten kehitystä aikuisiällä ja sitä, mikä pitää ihmiset terveinä ja onnellisina. Tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan, että valtavasta, kymmenien tuhansien sivujen aineistosta nousee yksinkertainen vastaus:

Hyvät ihmissuhteet pitävät meidät onnellisempina ja terveempinä. 

”Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina.”

Kolesteroliarvot eivät ennusta terveyttä

Onnellisuus, terveys ja ihmissuhteet kietoituvat tutkimuksessa mielenkiintoisella tavalla yhteen. Waldingerin tutkimusryhmä on tarkastellut esimerkiksi sitä, mitkä keski-iässä tapahtuneet asiat ennustavat tervettä vanhuusikää. Terveydelliset mittarit, kuten kolesteriarvot, eivät Waldingerin mukaan ennustane terveyttä yhtä hyvin kuin se, miten onnellisia ihmiset ovat ihmissuhteissaan.

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, Waldinger sanoo Ted Talkissaan.

Waldingerin mukaan onnelliset ihmissuhteet näyttävät yksinkertaisesti suojelevan ihmisiä pahalta mieleltä. Ne tutkittavat, jotka olivat onnellisissa parisuhteissa, olivat vanhuksina yhtä hyväntuulisia kuin tavallisesti silloinkin, kun heillä oli fyysisiä kipuja. Sen sijaan niillä tutkittavilla, joiden suhteet eivät olleet hyvällä tolalla, fyysiset kivut johtivat myös henkiseen pahaan oloon.

Onnellisetkin kinastelevat

Olennaista tutkimustuloksessa on, että hyvillä ihmissuhteilla ei suinkaan tarkoiteta mitään tiettyä ihmissuhdetta, kuten vaikka parisuhdetta. Ja vaikka puhe on ihmissuhteista monikossa, laatu on paljon määrää tärkeämpää. Waldinger kertoo Ted Talkissaan, että onnettomassa ja riitaisassa parisuhteessa eläminen on terveydelle paljon haitallisempaa kuin eroaminen. 

Millainen sitten on hyvä ihmissuhde? Tutkimustuloksen mukaan sellainen, jossa toiseen voi luottaa. Waldinger kertoo, että osa tutkittavista vanhoista pariskunnista kyllä kinasteli päivät pitkät, mutta heillä oli siitä huolimatta vankka luottamus siihen, että vaikean paikan tullen toinen on tukena. Tällaisissa suhteissa elävien ihmisten muisti säilyi terävänä pidempään kuin niiden, joiden suhteissa oli jatkuvaa epävarmuutta. 

Elämänpituisten onnellisten ihmissuhteiden pitäminen on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, sen tutkimusryhmäkin tietää. 75-vuotisen aineiston perusteella Waldingerin neuvo kuitenkin kuuluu, että jokaisen kannattaa satsasta ihmissuhteisiin: ystävyyteen, perheeseen ja muihin läheisiin. Menestys, raha ja kuuluisuus eivät tuo onnellisuutta tai terveyttä, toiset ihmiset tuovat. 

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.