Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ruokailutottumukset tarttuvat porukassa kuin pukeutumistyyli ja musiikkimaku.

Tutkijat ovat havainneet, että ystävillä on yllättävän suuri merkitys siihen, miten paljon painat. Ruokailutavat ja -tottumukset tarttuvat sosiaalisten verkostojen kautta, sanovat Thinfluence-kirjan kirjoittajat, toimittaja Dan Childs sekä tohtorit Walter Willett ja Malissa Wood.

1. Ystäväsi ovat ylipainoisia

Jos ystäväsi ovat ylipainoisia, sinullakin on 57 prosenttia suurempi todennäköisyys lihoa. Jos taas ystäväsi ystävät ovat keränneet ylikiloja, on sinullakin 20 prosenttia suurempi todennäköisyys viedä elämäntapojasi epäterveelliseen suuntaan. Jos puolestaan ystäviesi ystäviesi ystävät viettävät epäterveellistä elämää, todennäköisyytesi liikakiloihin on yhä 10 prosenttia suurempi.

Onneksi myös terveellisten elintapojen uskotaan tarttuvan yhtä lailla. Kaverin treenaaminen ja monipuolinen ruokavalio kannustaa ottamaan mallia.

2. He muistavat kaikkien syntymäpäivät

Työkaverisi kuskaavat kahvihuoneeseen kermakakkua tai suklaakeksejä aina, kun joku täyttää vuosia. Se voi tarkoittaa esimerkiksi 11 hengen työporukassa kaloripommia joka kuukaudelle. Toimiston juhlintakulttuurin keventäminen on helppo pitkän tähtäimen strategia pitää koko porukka terveellisissä mitoissa.

3. He ovat nopeampia haarukoimaan

Tutkijat ovat huomanneet, että niillä, jotka syövät yhdessä, on taipumus yhdenaikaistaa haarukointitahtinsa. Siten on mahdollista, että alat syödä liian nopeasti ja ehkä myös enemmän, koska seurasikin hotkii. Toisaalta haarukointisi voi hidastua, jos porukan nopein oletkin sinä.

4. He ovat vieraanvaraisia emäntiä

Nämä ystävät tunnetaan hyvien kutsujen järjestäjinä, eivätkä he säästele naksu- ja drinkkitarjoiluissa. Kotibileet koituvat vyötärösi kohtaloksi varsinkin, jos olet luonteeltasi miellyttäjä etkä tohdi kieltäytyä illan emännän loihtimista herkuista.

5. He pyrkivät normaalipainoon

Terveellisiin elämäntapohin pyrkivän ystävän seuraan lyöttäytyminen on parasta, mitä voit painonpudotuksesi eteen tehdä. Tarjoudu seuraksi lenkeille ja kuntotapahtumiin. Luultavasti myös ravintolassa valitsette menun kevyimpiä vaihtoehtoja, koska tavoite on molemmilla sama.

Lähde: ABC News

Lue lisää:

Nämä 5 virhettä hidastavat painonpudotustasi

Vielä viisi kiloa! Asiantuntijat neuvovat, miten onnistut painonpudotuksessa

Terassikausi uhkaa dieettiäsi. Näin pidät terveellisen ruokavalion.