Hei sitten, ruisleipä. Oli mukavaa. Kuva: Shutterstock
Hei sitten, ruisleipä. Oli mukavaa. Kuva: Shutterstock

David Perlmutterin hittikirja väittää, että myös kokojyvävilja tuhoaa aivomme.

Kova väite. David Perlmutter kirjoittaa bestseller-kirjassaan Tuhon siemenet, että viljat, hiilihydraatit ja sokerit tuhoavat aivomme, ja nyt ei puhuta pelkistä höttöhiilareista.

Kirja on noussut Amerikassa jättihitiksi, ja se on juuri käännetty suomeksi.

Neurologi-ravitsemustieteilijä Perlmutterin mukaan gluteeni on aikamme tupakka. Kaikista viljoista luopumalla voisimme hänen mukaansa ehkäistä Alzheimerin tautia, ahdistusta, migreeniä, masennusta, diabetesta, epilepsiaa, unettomuutta, tulehdussairauksia ja ärtyvän suolen ongelmia.

Perlmutterin mukaan geenimme eivät ole tottuneet moderniin ruokavalioomme. Meidän pitäisi saada jopa 75 prosenttia energiastamme rasvoista, 20 proteiineista ja vain viisi prosenttia hiilihydraateista. Ja lisää vettä myllyyn: pahana pidetty LDL-kolesteroli onkin ystävämme.

Neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä Terveystalosta toteaa, että suoliston ja aivojen yhteydet ovat vasta selviämässä.

– Mutta LDL-väitteellä Perlmutter kaivaa uskottavuutensa kuoppaan. Pohjois-Karjala-tutkimus on yhä yksi laajimmista aiheesta tehdyistä tutkimuksista. Se todisti LDL-kolesterolin lukuisat vaikutukset terveyteemme. Meiltä on kadonnut kokonaisia sairausryhmiä tutkimuksen pohjalta tehtyjen ravitsemussuositusten ansiosta.

Nissilän mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio voi toimia osalle, mutta hän ei suosittele kenellekään kovaa rasvaa. Erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on samoilla linjoilla.

– Kirjan lähtökohtana lienee se, kuinka valtava rooli tärkkelyspitoisella viljalla on jenkkiruokavaliossa. Kehittyneellä länsimaisella ruokavaliolla on haittavaikutuksia, mutta ei yksi ruoka-aine voi olla syy kaikkiin terveysongelmiin.

Sokeria ja kovia rasvoja tulisi vähentää, kasviksia ja pehmeitä öljyjä lisätä. Ruisleivästä ei kannata luopua. Siinä on paljon kuituja ja ravintoaineita, sanoo Ovaskainen.

Lue myös:

Pian se on täällä! Ihmelaite jokaiselle, joka välttelee gluteenia

Oletko yliherkkä gluteenille? 9 paljastavaa oiretta

Onko tässä seuraava hittihiilari?