Täysjyvämysli on hyväksi terveydelle, mutta sitäkään ei tulisi popsia liikaa. Kuva: Shutterstock
Täysjyvämysli on hyväksi terveydelle, mutta sitäkään ei tulisi popsia liikaa. Kuva: Shutterstock

Jep, terveysruokiakin voi ahmia sen verran liikaa, että vaa'an lukema alkaa hilautua ylöspäin.

Mmmmmhh, niin hyvää ja niin terveellistä. Joidenkin ruokien syömistä tulee jatkettua vielä senkin jälkeen, kun terveysvaikutukset on jo ansaittu. Liian suurestakaan annoskoosta ei nimittäin ole hyötyä – kalorimäärä saattaa vain kasvaa turhan suureksi.

Ravintoasiantuntija, tohtori Lisa Young listaa The Huffington Postissa viisi ruoka-ainetta, joita moni sortuu napostelemaan turhan paljon kerralla. Hän neuvoo myös, kuinka paljon sitten on sopivasti.

1. Murot ja myslit

Moni osaa jo tarkistaa sokerimäärän sekä kuitupitoisuuden ja valita kaupassa kärryyn terveydelle parhaan muro- tai myslipaketin, mutta virhe tapahtuu kaataessa tavaraa aamiaisella kulhoon.

Kannattaa siis valita tarpeeksi pieni astia tai ripotella muroja vain jogurtin mausteeksi – jos suuren kulhon kaataa täyteen, saattaa huomaamattaan lusikoida suuhun lähes puolet päivän energiantarpeesta tai ainakin muutaman sata kilokaloria enemmän kuin oli ajatellut.

Kun muroannoksensa kalorimäärän tarkistaa vaikka vain kerran, oikea annostelu on seuraavilla kerroilla helppoa.

2. Pähkinät

Ravintoasiantuntijat suosittelevat pähkinöiden ja manteleiden lisäämistä ruokavalioon, koska ne ovat pullollaan hyvää rasvaa ja vitamiineja. Mutta rasvaisuus tarkoittaa myös valtavaa kalorimäärää.

Sopiva annos pähkinöitä tai manteleita on pieni: vain noin golfpallon kokoinen kourallinen. Lisa Young ehdottaa, että kotona pähkinät voi pakata valmiiksi annoksiksi – kulhosta niitä tulee napsittua helposti turhan suuri määrä.

3. Oliiviöljy

Vihreä salaatti lorauksella oliiviöljyä – mikäpä olisi terveydelle parempaa? Oliiviöljy on kuitenkin täyttä rasvaa, ja suuri määrä saattaa romuttaa dieetin.

Vaikka ravintolassa valitsisi terveellisen, oliiviöljypohjaisen kastikkeen, sen määrässä kannattaa olla tarkkana. Valmiissa annoksessa saattaa olla jopa neljä ruokalusikallista öljyä, kun sopiva määrä olisi yksi tai kaksi. Siksi kastike kannattaa pyytää erillisessä kulhossa ja annostella itse salaattiinsa.

4. Hummus

Kikhernedippi kasvisten kanssa on terveellinen välipala, mutta sekin sisältää aika paljon energiaa. Hummusta on helppo syödä liikaa, kun sopiva annos olisi noin pari ruokalusikallista kerralla. Pidä huoli siitä, että suuhun menee enemmän kasviksia kuin hummusta, niin vatsa tulee nopeammin täyteen.

5. Appelsiini

Lisa Young suosittelee valitsemaan appelsiinin hedelmästä tehdyn mehun sijaan. Appelsiinissa on enemmän kuitua ja pureskelu sammuttaa paremmin näläntunteen. Tuorepuristettu mehukin on terveellistä, mutta sitäkään ei sopisi kitata tuoppikaupalla. Ravintoasiantuntijan mukaan puoli lasillista kerralla riittää.

Lue myös:

Personal trainerin vinkit: Näin vältät kesäkilot – ja samalla syksyn laihdutusrumban

Kypsennetty ruoka lihottaa enemmän kuin raaka

Ystäväsi vaikuttavat siihen, minkä kokoinen olet

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

 1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
 2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
 3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.