Talk show -emäntä Ellen DeGeneres sekä hänen vaimonsa Portia de Rossi ovat vegaaneita, kuten myös laulaja Carrie Underwood sekä muusikkopariskunta Beyoncé ja Jay-Z. Kuvat: MVphotos, Shutterstock
Talk show -emäntä Ellen DeGeneres sekä hänen vaimonsa Portia de Rossi ovat vegaaneita, kuten myös laulaja Carrie Underwood sekä muusikkopariskunta Beyoncé ja Jay-Z. Kuvat: MVphotos, Shutterstock

Rehuja syömällä laihtuu, huomasivat supertähdet.

Ellen DeGeneres, Carrie Underwood, Olivia Wilde, Anne Hathaway, Alanis Morissette, Michelle Pfeiffer... Los Angelesin trendikuppilat ovat saaneet uuden asiakaskunnan: rikkaat julkkisvegaanit.
Tähtien uusin hitti 22 Day Vegan Challence on nimensä mukaisesti 22 päivää kestävä kokeilu, jonka aikana syödään vain kasvikunnan tuotteita. Dieetin tunnetuimmat kokeilijat ovat supertähdet Jennifer Lopez sekä Beyoncé aviomiehensä räppäri Jay-Z:n kanssa.

Beyoncén hoikistunut olemus käänsi päät Grammy-gaalassa tammikuussa. Näkyvästi laihtunut Beyoncé kertoi, että osa kiloista oli lähtenyt nimenomaan 22-päiväisen vegaanikokeilun aikana. Aiemmin laulaja oli jo kertonut jättäneensä lempiruokansa pastan ja pizzan sekä punaisen lihan. Vegaanipyrähdyksensä aikana hän ei koskenut mihinkään eläinperäisiin tuotteisiin. Kaikkiaan Beyoncé pudotti melkein 30 kiloa, joista osa oli kertynyt raskauden myötä.

Tähtiparin ilmoitus vegekokeilustaan sai vegaanibloggarit sekaisin. He ylistivät Beyoncén ja Jay-Z:n löytävän vegaaniudesta tien henkiseen tasapainoon. Toisaalla ilkeät kielet väittivät julkkisparin kokeilevan julkivegaaniutta vain promotakseen ystävänsä kasvis­ravintoyritystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokaelitismiä

Pelkkiin kasvikunnan tuotteisiin perustuvaa elämäntapaa kaupataan terveysväittämin. Vegaaniruokavalion sanotaan alentavan verenpainetta, ehkäisevän diabetesta ja vähentävän syöpäriskiä. Asialla on myös esteettinen puoli. Tähdet ovat huomanneet, että rehuja syömällä laihtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi vegaaniutta myydään henkisillä arvoilla. Hollywoodin vegaanikahviloissa ateriat nimetään enteellisillä, mielentilaa kuvaavilla nimillä kuten rauha, vapaus tai kaunis.

Rikkaille kuuluisuuksille veganismi on myös ruokaelitismiä, johon heillä on varaa. Vegaanius vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Ateriat on usein suunniteltava etukäteen ja valmistettava itse alusta loppuun. Kun maitotuotteita tai kananmunia ei saa käyttää, on aterioiden ravintosisältö syytä miettiä tarkkaan.

Beyoncén ja kumppaneiden elämäntyylin takaavat Kalifornian parhaat ravintolat, suomalaisia ruokakauppoja laajempi valikoima sekä omat kokit. Toisin kuin taviksilla, tähden aika ei kulu värkätessä ravintohiivahiutaleista kasvispohjaista juustoa.

Se niistä eläinten oikeuksista!

Terveellisen elämäntavan myyminen on Amerikassa miljardiluokan bisnes. Kun kansasta lähes 35 prosenttia on sairaalloisen ylipainoisia, kohderyhmää erilaisille terveystrendeille ja -tuotteille riittää. Myös Suomessa kasvisruokavalion suosio on ollut selkeässä kasvussa, vähän pienempi joukko on ollut valmis sitoutumaan tiukasti vegaaniuteen.

Ulkonäköön ja sen kontrollointiin keskittyvässä Hollywoodissa muotidieetit vaihtelevat kausittain. Paleo, raaka­ravinto ja kasvisruokavalio ovat olleet nosteessa jo pitkään, viimeinen muun muassa Gwyneth Paltrow'n ja Christina Applegaten siivittäminä. Nyt vegaanius on trendikkäintä.

Jokainen dieettimyyjä toivoo, että joku supertähdistä valitsisi juuri hänen edustamansa brändin käyttöönsä. 22 Day Challence -tuotemerkin takaa löytyy amerikkalainen personal trainer Marco Borges, joka on työskennellyt elämäntapavalmentajana jo pari vuosikymmentä. Hän on koutsannut Beyoncéa ja Jay-Z:tä jo yli seitsemän vuotta.

Muusikkoparin kokeiluun innostanut Borges on sanonut, ettei mielellään käytä sanaa vegaani, sillä hänestä termiin liittyy negatiivinen lataus. Vegaanius herättää mielikuvan hippeydestä, jossa taas ei ole glamouria. Borges ja moni muu ruokavalioguru on alkanut kutsua veganismia nimellä plant-based diet, kasvispohjainen ruokavalio.

Tukijoikseen Borges on saanut myös arvostettuja asiantuntijoita. Kakkostyypin diabeteksen vastustajana tunnetun julkkislääkärin Neal D. Barnardin mukaan vähärasvainen vegaanidieetti voisi ehkäistä koko sairauden.

Monen julkkiksen vegaanikokeilu nojaa kuitenkin lupaukseen painonpudotuksesta. Tästä parhain todiste oli juuri Beyoncé, joka kuurinsa aikana vieraili losangelesilaisessa vegaaniravintolassa pynttäytyneenä näyttävään turkiskauluriin. Se niistä eläinten oikeuksista!

Aatteellisempaa Hollywoodin vegaanisiipeä edustaa talk show -emäntä, koomikko Ellen DeGeneres. Hän ryhtyi vegaaniksi kuusi vuotta sitten, kun ei enää kestänyt tuotantoeläinten huonoja elinoloja. Vegaani on myös DeGeneresin puoliso, näyttelijä Portia de Rossi. Tosin 56-vuotias Ellenkin on kommenteissaan viitannut veganismin olevan hyvä keino pitää paino kurissa.

Lue myös:

Päivä vegaanina – kokeile näillä resepteillä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla