Me Naiset
|
Päivi Ala-Risku
Sushirullien sisältö ratkaisee japanilaisherkun suolaisuuden. Kuva: Shutterstock
Sushirullien sisältö ratkaisee japanilaisherkun suolaisuuden. Kuva: Shutterstock

Monessa terveelliseksi mielletyssä tuotteessa on suolaa jopa sipsejä enemmän.

Syötkö sinäkin tietämättäsi paljon suolaa? Suolapähkinät ja sipsit tuntuvat syntisiltä suolaherkuilta, mutta todellisuudessa monessa tavallisessa, terveellisenä pidetyssä ruuassa on suolaa niitä enemmän. Perunalastuissa on suolaa noin 1,4 prosenttia, mikä on vähemmän kuin esimerkiksi joissakin leivissä.

Päivittäinen suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa.

Tässä yllättävimpien suolaruokien kuuden kärki. Suolatiedot on haettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä Fineli-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Viininlehtikääryleet

Ai mitä, eivätkö viininlehtikääryleet olekaan terveellistä kasvisruokaa? Ehkei sittenkään, ainakaan suolansa puolesta. 100 grammassa kääryleitä on suolaa 3,0 grammaa eli yli tuplasti sen mitä perunalastuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kevytjuustot

Kevytjuustoissa on ehkä rasvaa vähemmän kuin tavisjuustoissa, mutta suolaa on vähintään yhtä paljon. Kevytfetassa suolaa on noin 2,9 prosenttia, leivän päälle höylättävässä kevytjuustossa 1,5 prosenttia.

3. Aamupalamurot

Kaupan hyllyllä kannattaa olla tarkkana, sillä murojen suolapitoisuus vaihtelee tuotteesta toiseen. Joissain täysjyvämuroissa ja corn flakeseissa on jopa 1,8 prosenttia suolaa.

4. Ruisleipä

Jotkut ruisleivät ovat todellisia suolapommeja. Esimerkiksi Oululaisen Jälkiuunileivässä on suolaa 1,5 prosenttia. Vertailun vuoksi: leivän saa sanoa sisältävän normaalia vähemmän suolaa, jos siinä on suolaa alle 0,9 prosenttia.

5. Munakas

Eipä se muna maistu mitään ilman suolaa, ja Finelin mukaan sitä hujahtaakin munakkaaseen helposti 1,5 prosenttia. Onneksi munakkaansa suolaisuuteen pystyy jokainen kotonaan helposti vaikuttamaan.

6. Sushi

Makirullien suolaisuus riippuu osittain täytteistä, osin merilevästä. Jo levä itsessään on melko suolaista, ja jos täytteenä on tuoresuolattua lohta, sushipalan suolaisuus kiilaa niukin naukin ohi perunalastujen. Jos taas rullaan on kätketty kurkunpala, suolaisuus puolittuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla