Hiilihydraattipitoista, rasvaista vai proteiinipitoista ruokaa? Ihan sama, sanoo tutkimus. Kuva: Shutterstock
Hiilihydraattipitoista, rasvaista vai proteiinipitoista ruokaa? Ihan sama, sanoo tutkimus. Kuva: Shutterstock

Tutkimus osoittaa, että proteiinipitoinen ruokavalio ei välttämättä ole sen parempi apu laihdutuksessa kuin rasvapitoinen.

Painonpudotus on teoriassa yksinkertaista: syö vähemmän kuin kulutat. Lihavuustutkijatkaan eivät kuitenkaan ole onnistuneet selvittämään, millainen ruokavalio parhaiten soveltuisi painonpudotukseen. Saattaa olla niinkin, että yhtä ylivoimaista ruokavaliota ei ole olemassakaan.

The New England Journal of Medicinessä julkaistu vertaileva tutkimus nimittäin näyttää, että mikään ruokavalio ei ole toista tehokkaampi kilojen karistamisessa, jos katsotaan sadoista laihduttajista koottua tilastoa. Tutkimuksessa yli 800 ylipainoista aikuista jaettiin neljään ryhmään, joista kukin kokeili yhtä ruokavaliota.

Eri dieetti, sama lopputulos

Ruokavaliot erosivat toisistaan siinä, kuinka paljon ne sisälsivät hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Yhdessä dieetissä esimerkiksi oli 20 prosenttia rasvaa, 15 prosenttia proteiinia ja 65 prosenttia hiilihydraatteja. Toinen dieetti oli painopisteiltään hyvin erilainen: rasvaa oli 40 prosenttia, proteiinia 25 prosenttia ja hiilihydraatteja 35 prosenttia. Loput kaksi dieettiä sijoittuivat näiden välimaastoon. 

Tutkittavat laihtuivat puolessa vuodessa keskimäärin kuusi kiloa riippumatta siitä, mitä neljästä ruokavaliosta he noudattivat.

Tutkittavat laihtuivat puolessa vuodessa keskimäärin kuusi kiloa riippumatta siitä, mitä neljästä ruokavaliosta he noudattivat. Kahden vuoden seurantajakson aikana keskimääräinen painonpudotus oli neljä kiloa. 

Muutama prosentti tutkimukseen osallistuneista laihduttajista kuitenkin laihtui 20 kiloa tai enemmän kahden vuoden aikana.

Tutkijat hämillään

Yksi tutkimuksen tekijöistä, Harvardin yliopiston ravintotieteen professori Frank Sacks, kommentoi tuloksia New York Timesille. Hän kertoo saaneensa paljon palautetta heti, kun tutkimus julkaistiin. 

– Ihmiset sanoivat: ”Miten voitte sanoa, ettei näillä ruokavalioilla ole vaikutusta, kun minä pudotin juuri 45 kiloa tällä dieetillä?” Toiset sanoivat samaa aivan vastakkaisesta ruokavaliosta. 

Sacks kertoo uskovansa palautteenantajia. Hän toteaa New York Timesille, että jotkut pystyvät pudottamaan painoa dieeteillä ja vieläpä pitämään ylimääräiset kilot poissa. Ruokavalio, joka aiheuttaa yhdellä ihmisellä painonpudotuksen, ei hetkauta toisen kiloja mihinkään suuntaan. 

Miksi näin on? Sitä Sachs ei tiedä, eikä oikein kukaan muukaan. Luennoillaan hän antaa opiskelijoille vinkin:

– Jos haluatte löytää jotakin merkittävää, selvittäkää tämä: Miksi jotkut pudottavat 20 kiloa jollakin ruokavaliolla samaan aikaan, kun toiset samaa ruokavaliota noudattavat kerryttävät kilon tai pari? 

Laihduttaminen kannattaa tehdä pitkän kaavan kautta. Listasimme tutkittuja syitä siihen, miksi.

1. Säästöliekki uhkaa

Elimistön energiankulutus pienenee ja laihtuminen voi hidastua, jopa pysähtyä.

2. Ruokailutottumukset vääristyvät

Liian tiukat säännöt aiheuttavat repsahduksia, jotka taas masentavat ja voivat johtaa lohtusyömiseen. Oravanpyörä on valmis.

3. Lihakset kutistuvat

Niukkakaloriset dieetit tyhjentävät ensin lihasten hiilarivarastot, minkä jälkeen elimistö alkaa käyttää energianlähteenä enemmän lihasten proteiineja.

4. Pinna kiristyy

Pikadieetillä nälkä on yleensä jatkuvasti läsnä ja mieli voi olla matalalla. Usein ruokailut lähtevät dieetin jälkeen lapasesta. Paino voi tulla korkojen kera takaisin.

5. Terveys vaarantuu

Erittäin niukkakaloriset dieetit voivat heikentää vastustuskykyä, kuormittaa sydäntä, aiheuttaa rytmihäiriöitä ja häiritä sokeri- ja suolatasapainoa. Jojoilu haittaa myös hormonitoimintaa: tiukka dieetti voi johtaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Haluatko laihtua pysyvästi? Nappaa uusimmasta Sport-lehden numerosta 1/2017 asiantuntijan laatima bootcamp, jossa laihdutetaan 5 kiloa kuudessa viikossa kehonpainotreeneillä ja hyvällä ruoalla, ilman nälkää!

Sport
Smoothien pyöräyttää helposti puoliunessakin. Tästä drinkistä saat reippaasti hyviä, pehmeitä rasvoja. Maku on samettisen kermainen.
Smoothien pyöräyttää helposti puoliunessakin. Tästä drinkistä saat reippaasti hyviä, pehmeitä rasvoja. Maku on samettisen kermainen.

Avokado on terveyspommi. Smoothiella pidät nälän loitolla ja verensokerin tasaisena pitkään.

Avokadosmoothie

1 avokado

1 vihreä omena (esim. Granny Smith)

5 dl rucolaa

1½ dl omenamehua

2 rkl sitruunan mehua

3 dl maustamatonta jogurttia

10 jääpalaa

hunajaa maun mukaan

Halkaise avokado, poista kivi ja koverra sisus blenderiin. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele joukkoon. Lisää loput ainekset ja anna käydä tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää halutessasi tilkka hunajaa.

 

Uusimmassa Sport-lehdessä 1/2017 lisää herkullisia ja terveellisiä resepti-ideoita syötäviin, jotka on helppo napata mukaan.