kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Terveellisestä ruokavaliosta ei tarvitse luopua kesän ajaksi, vaikka söisit usein terassilla.

Tiedetään, ravintolaan mennään nauttimaan. Jos nautintosi syntyy terveellisestä ruuasta, ei siitä pitäisi joutua luopumaan edes ravintolassa. Harvardin yliopiston vinkeillä tiedät, miten toimia.

1. Jaa annos osiin ennen kuin alat syödä

Ravintolassa tulee helposti syöneeksi liikaa, jos annos on isompi kuin nälkäsi. Jos ruokaa on lautasella enemmän kuin tarvitset, jaa annos samantien kahteen osaan. Voit pyytää henkilökuntaa laittamaan ylijäävän osan kotipakettiin tai voit siirtää sen nälkäisen seuralaisen lautaselle. Jos epäilet, ettei sinusta ole jakamaan annosta, voit myös tilata vaikka kaksi alkuruokaa ja jättää pääruuan väliin.

2. Kysy valmistustapaa

Monissa ravintola-annoksissa ja varsinkin pikaruokaa muistuttavissa terassiannoksissa, on paljon piilorasvaa ja -suolaa. Kysy tarjoilijalta, miten ruoka on valmistettu ennen kuin teet tilauksen. Jos ruoka on esimerkiksi uppopaistettu, voit kysyä saisiko sen vaikka höyrytettynä. Tai ehkä keittiön on helppo korvata voi oliiviöljyllä.

3. Kysy vaihtoehtoja

Annoksen lisukkeelle on yleensä useita vaihtoehtoja. Niinpä huonon lisuukkeen vaihtaminen parempaan on helppoa, kunhan siitä muistaa mainita tilausta tehdessä. Ranskalaiset saa yleensä korvattua salaatilla tai pavuilla ja vaalean pastan tai riisin niiden tummalla versiolla. On järkevämpää pyytää terveellistä lisuketta kuin jättää se kokonaan syömättä

4. Pyydä kastike kuppiin

Jopa salaattiannos muuttuu rasvaiseksi, sokeriseksi ja suolaiseksi, jos se ui kastikkeessa. Kastike kannattaakin pyytää kuppiin. Kaada kastiketta ruokaan vain puoli kupillista tai dippaa haarukka ensin astiaan ja sitten vasta ruokaan. Näin saat joka suupalalle sopivasti hyvää makua ilman, että homma mene överiksi.

5. Soita ravintolaan

Jos pelkäät leimautuvasi pöytäseurueen nippanokaksi, voit tutustua menuun etukäteen netissä ja soittaa ravintolaan, jos haluat pyytää annokseen muutoksia.

Lähde: Nutrition News

Lue lisää:

Viimeinkin herkku, jolla pitää mässätä

Tässä on kevyimmät jäätelöt

Taas uusi superfood – moringaa hehkutetaan ihmekasviksi