Me Naiset
|
Emmi Oksanen
Onko mahasi pohjaton muffinsikaivo? Kuva: Shutterstock.
Onko mahasi pohjaton muffinsikaivo? Kuva: Shutterstock.

Tietyt syyt saavat meidät syömään liikaa. Tiedätkö mitkä?

Nyt tulee huonoja uutisia, mutta ei auta. Skotlantilaisen Aberdeenin yliopiston tutkijat paljastivat tutkimuksessaan elokuussa, että ruokahalua säätelevien aivosolujen toiminta hidastuu iän myötä. Aivoilta kestää joka vuosi vähän kauemmin tajuta, että vatsa on täynnä. Aivojen viestinnän hidastuminen voi johtaa esimerkiksi kilon lihomiseen vuodessa.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ei tunne tutkimusta, mutta keski-ikäisiä saa hänen mukaansa syömään myös se, että ihmisille on opetettu, että lautanen pitää syödä tyhjäksi.

– Suomessa on myös koko rahan edestä -mentaliteetti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eli lounaslinjastosta ei tarvitsisi mättää lautaselle niin paljon kuin mahtuu, vaan arvioida, minkä verran oikeasti pitää syödä, että tulee kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Univaje saa syömään

Väsyneenä tulee mussutettua 300 kaloria enemmän kuin virkeänä, selvisi puolestaan amerikkalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta. Tämä johtuu siitä, että väsyneenä nälästä kertovan hormonin taso nousee. Seurauksena on väsyneempi ja nälkäisempi olo kuin virkeänä. Väsyneenä tekee myös tavallista enemmän mieli sokeria ja höttöhiilareita.

Tutkijoiden mukaan ratkaisu väsyneen ahmimiseen on ainakin siinä, ettei saa syödä liian nopeasti. Syömiseen kannattaa käyttää 20 minuuttia, jotta aivot ehtivät rekisteröidä, että lounas tuli lapattua mahaan.

– On hyvä tiedostaa, että väsyneenä olo on kuin pohjattomalla kaivolla. Silloin voi yrittää syödä pienempiä annoksia kuin mieli tekisi, mutta se vaatii paljon itsekuria, kun hormonit huutavat ruokaa. Yhdellä väsyneellä päivällä silloin tällöin ei ole väliä, mutta jos univaje on jatkuvaa, nukkuminen pitäisi saada kuntoon, Partanen sanoo.

Vaihdevuodet koetinkivenä

Myös lähestyvät vaihdevuodet tekevät naisista keskivertoa nälkäisempiä. Kun vaihdevuosiin on muutama vuosi aikaa, progesteronihormonin tasot vaihtelevat, mikä saa ruokahalun kasvamaan. Kasvanut ruokahalu menee ohi vaihdevuosien mukana. Myös raskaana voi olla tavallista kovempi nälkä. Tätä mieltä on gynekologi Leila Hannah brittiläisestä Queen Mary -sairaalasta.

– Tämä ei kuulosta tutulta asialta, mutta tässäkin tilanteessa kannattaa kuunnella itseään. Eikä sitä lautasta tarvitse edelleenkään syödä tyhjäksi, Partanen kommentoi.

Suklaa tuo turvaa lamassa

Neljäs syy popsimiseen ovat huonot uutiset, kertoo Miamin yliopiston tutkimus. Esimerkiksi uutiset lamasta saavat selviytymisvaiston heräämään ja silloin tekee mieli suklaata tai muuta kaloripitoista syötävää. Tutkijoiden mielestä kaikkia huonoja uutisia ei kannatakaan lukea.

Partasen mielestä kannattaa lohduttaa itseään muulla kuin herkuilla.

– Ruoka on helppo, nopea ja halpa keino lohduttaa, mutta kannattaa silti miettiä, mistä muusta voisi saada lohtua ja mielihyvää.

Lähteenä myös Daily Mail.

Lue myös:

Lihavuus ei johdukaan liiasta syömisestä?

Viisi terveellistä ruokaa, joita tulee helposti syötyä liikaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla