Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ihmepuuksi kutsuttu superfood sisältää runsaasti muun muassa rautaa.

Moninkertaisesti enemmän rautaa kuin pinaatissa ja paljon enemmän kalsiumia kuin maidossa. Aasiassa ja Afrikassa kasvavan moringan eli piparjuuripuun ravintosisältö kuulostaa sporttaajan korvaan houkuttelevalta. Varsinkin juoksua harrastavalle raudan ja kalsiumin tankkaaminen on tarpeen.

Moringa oleifera -puuta on käytetty jo satoja vuosia luonnonlääkkeiden valmistukseen, esimerkiksi iho-, hengitys- ja ruuansulatusongelmien helpottamiseen. Kaupalliseen tarkoitukseen tämän ihmepuun valjasti yhdysvaltalainen Lisa Curtis. Työskennellessään vapaaehtoisena Nigeriassa Curtis alkoi tuntea itsensä heikoksi. Lääkkeeksi hänelle tarjottiin paikallisten hyvin tunteman vihreän ihmepuun lehtiä. Nyt Curtisin yritys tekee kasvista energiapatukoita.

Suomessa moringan lehtiä on alettu käyttää vastikään jauheena smoothieissa ja teessä. Johns Hopkins -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan melkein kaikkia puun osia siemenistä lehtiin voi syödä.
Koska moringan lehdissä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, on kasvia alettu kutsua Afrikassa ihmepuuksi. Moringa sietää myös hyvin kuivuutta, joten sitä pidetään yhtenä keinona torjua aliravitsemusta.  
Ravintosisällöltään moringa on lähellä kotimaista nokkosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivattu piparjuuripuun lehti sisältää:

25 × niin paljon rautaa kuin pinaatti
17 × niin paljon kalsiumia kuin maito
15 × niin paljon kaliumia kuin banaani
10 × niin paljon A-vitamiinia kuin porkkana
9 × niin paljon proteiinia kuin jugurtti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähteet: National Geographic, fastcompany.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla