Jos ei maistu, älä syö! Kuva: Shutterstock
Jos ei maistu, älä syö! Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimustulos kyseenalaistaa aamupalan syömisen tärkeyden.

Jokainen laihduttaja tietää, että aamupala pitää syödä. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja estää lounasähkyn. Se on laihduttajan muistilistalla ensimmäisenä ja ehdottomasti päivän tärkein ateria.

Mutta mitä jos aamupuuroa ei vain millään saa kurkusta alas? Pitääkö itsensä pakottaa siihen?

Ei tarvitse! American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu Alabaman yliopiston tutkimus tarjoaa aamiaisvihaa potevalle helpottavia uutisia. Päivän ensimmäisen aterian väliin jättäminen on sen mukaan laihduttajalle vaaratonta.

Tutkimuksen otti osaa yli 300 henkilöä, joista osa söi 16 viikon aikana aamupalan ja osa ei. Kaikki tutkittavat pudottivat aamuruokailuistaan riippumatta saman verran kiloja.

Tutkimuksen johtaja Emily Dhurandhar muistuttaa kuitenkin, että tulokset kertovat ainoastaan aamiaisen vaikutuksista painon pudotukseen. Aamuruuan vaikutuksista esimerkiksi ruokahaluun, aineenvaihduntaan ja rasvaprosenttiin ei voida vetää johtopäätöksiä.

Tutkimuksen vanhempi tutkija David Allison kommentoi tulosten vaikuttava koko ravinto- ja painonhallintatutkimuksen alaan.

– Ylipainoon ja laihduttamiseen liittyy paljon olettamuksia, joita ei ole testattu paikkansapitäviksi. Tässä on kyse juuri sellaisesta. Meidän pitäisi yleensäkin vaatia ravintosuosituksillemme parempia perusteluja, Allison sanoo.

Lähteet: The American Journal of Clinical Nutrition ja MedPage Today

Lue myös:

Oletko aamu- vai iltaihminen? Tällainen aamupala sopii sinulle

4 X julkkiksen aamupala

Parempi aamupala alle viidessä minuutissa