Tiesitkö, että sokerin väitetään aiheuttavan yhtä vakavaa riippuvuutta kuin heroiinin? Kuva: Shutterstock
Tiesitkö, että sokerin väitetään aiheuttavan yhtä vakavaa riippuvuutta kuin heroiinin? Kuva: Shutterstock

Sokeri maistuu ihanalta, mutta väsyttää ja rumentaa. Siksi herkuttelija aikoo kärsiä vieroitusoireet. Kuinka helposti elämä ilman sokeria sujuu?

Sporttipiireissä sokerista on tullut uusi pahis. Ennen kartettiin rasvaa, nyt vältellään sokerin tyhjää energiaa. Se lihottaa ja saa veren­sokerin heittelehtimään, mikä taas vie puhdin päivästä. Siksi yhä useampi kaihtaa sokeria.

Sokerilla makeutetuista herkuista, kuten suklaasta, piiraista ja hedelmäjugurteista, kieltäytyvät ainakin sporttinen näyttelijä Venla Savikuja, vaatesuunnittelija Mert Otsamo, fitnessmenestyjä Johanna Lind ja hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen.

Samoin tekee liuta muita hyvinvoinnistaan kiinnostuneita. He haluavat olla energisiä ja tehokkaita, eikä sokerin aiheuttamalle väsymykselle ole sijaa.

Myöskään punttisalilla kävijät eivät halua tyhjien kaloreiden torpedoivan treenin tuloksia. He sanovat lihasten kehittyvän nopeammin, kun kehitystä ei hidasta sokereiden poltteluun kulunut työ. Sokerittoman ruokavalion pitäisi näkyä myös hehkuvana ihona ja tuntua parempina unina.

Yhdysvalloissa sokeria on soimattu jopa myrkyksi. Eturintamassa sokerisotaa käy Kalifornian yliopiston endokrinologi Robert Lustig. Hän väittää, että sokeri vetää vaarallisuudessaan vertoja tupakalle ja alkoholille. Riippuvuuden aiheuttajana sitä voi Lustigin mukaan verrata jopa heroiiniin. Sokeri saa kehon tuottamaan haitallista rasvaa sekä hormoneja ja muita metabolisia sivutuotteita, joilla voi olla yhteys syöpäsairauksiin, Lustig väittää. Moni muu tutkija ei ole vakuuttunut tästä. – Kaikki vähentäminen on silti hyvästä, sanovat laillistetut ravitsemus­terapeutit Kati Laine ja Pirjo Saarnia.

Aion kokeilla, millaisia vieroitusoireita pirteämmän olon vuoksi on siedettävä. Onko elämäni parempaa sokeritta?

Mitä se vaatii?

Sokereiden jättäminen ei kuulemma ole edes vaikeaa. Ensimmäisten kahden viikon jälkeen helpottaa, ovat sekä Johanna Lind että Mert Otsamo minulle kertoneet.

Epäilen, sillä aikuisiällä en ole pystynyt edes kahden päivän herkkulakkoon. Normaalisti aloitan ”jonkin hyvän” syönnin iltapäivällä. Välipalaksi otan sokeroitua proteiinirahkaa ja treenin jälkeen hörppään sokeroidun palautusjuoman. Illalla kerään kaupassa koriin lakua ja suklaata.

Alku ei nytkään lupaa hyvää. Tuttuun tapaan ensimmäisenä päivänä iskee kello kolmen väsymys. Koluan kaapista tummaa suklaata, jonka voimalla porskuttelen kohti päivällistä. Parin palan jälkeen muistan tavoitteeni – kuukausi ilman sokeria!

Joudun luopumaan ainakin lakritsista, leivonnaisista, suosikkimyslistä, valmiista smoothieista, proteiinirahkoista ja -juomista, kuohuviinistä ja tietysti suklaasta. Kuvittelen pääseväni helpolla, koska limsat, mehut, siiderit, pullat, vaaleat leivät ja pasta, maustetut jugurtit, ketsuppi tai valmiit salaatti- tai pastakastikkeet eivät minulle ole maistuneetkaan. Kiellettyjen aineiden listahan on lyhyt!

Takapirut kuiskivat

Jokainen päivä on taistelua ensimmäisen kolme viikon ajan. Olo ei todellakaan ole pirteä, vaan kuljen tasaisessa väsymyksessä, ja päätäni särkee ajoittain.

– Ota nyt hyvä ihminen makeaa! Selvästi tarvitset sitä, houkuttelee työkaveri, kun tuskailen sokerin puutteessa.

Tuon tuostakin huomaan selitteleväni lounasseuralle, miksen ota jälkiruokaa tai jäätelöä. Myös kotona syömistäni ihmetellään: eihän tavoitteellinen liikkuja pärjää ilman sokeria!

Onneksi saan langanpäähän Pirjo Saarnian. Hän on kirjoittanut Irti makeanhimosta -kirjan ja on yksi syypää siihen, miksi sokerittomuus alkoi tuntua tärkeältä. Saarnian mukaan syömme aivan liikaa makeaa.

– Kukaan ei tarvitse sokeria, ei sohva­peruna eikä urheilija. Sokerittomuus ei heikennä pitkää liikuntasuoritusta. Lyhytkestoista ja tarkkuutta vaativaa lajia sokeri voi jopa haitata, koska verensokerin heilahdus häiritsee keskittymistä, Saarnia sanoo.

Paljon liikkuva tarvitsee kuitupitoisia hiilihydraatteja jaksaakseen, muttei sokeria.

Se on psykologiaa

Sokeria saa tarpeeksi hedelmistä, marjoista, kasviksista ja maitotuotteista. Muu ”tarve” johtuu tottumuksesta, koska nopea veren­sokerin nousu toimii kuin piristysruiske. Kun verensokeri humpsahtaa nopeasti alas, vaatii kone pikaisesti lisää energiaa.

Minullakin vanhat tavat sotivat uusia vastaan. Jos luppoaikaa kerran on, mitä muuta pitäisi tehdä kuin keittää kahvit ja avata suklaapötkö! Tai jos kuluttaa puoli päivää niinkin tylsään hommaan kuin siivoamiseen, niin kai silloin voi pitää jätskitauon. Koska makea on kielletty, syön ranskalaisia. Ihmettelen tosin valintaani. Näin huonoa ravintoa en ole himoinnut vuosiin.

– Makeasta irrottautuminen on sinulle vaikeaa, koska siihen liittyy palkintosyömistä. Haluat siis jotain muuta höttöä makean tilalle, miettii toinen tsemppaajani Kati Laine Terveystalosta.  
Monille palkinto häämöttää illalla, kun työt ja treenit ovat takana. Samantyyppisestä tavasta on kyse silloinkin, jos aterian jälkeen on saatava jälkiruokaa tai televisioiltaa varten karkkia. Moni myös lievittää ahdistavia tunteita herkuttelemalla.

– Elimistö vastustaa sokerittomuutta. Se kun on oppinut, että sokerilla mennään, Laine sanoo.

Juuri kun alan päästä sokerittoman elämän makuun, kauhaisen lounaslinjastolta  vahingossa pastan päälle sokeroitua pestoa! Moka povaa iltapäiväksi taas tahtojen taistoa.

Hedelmäöverit, onko niitä?

Kauppareissuihin kuluu aluksi tuhottomasti aikaa. Tuoteselosteita tarkistellessa huomaan, että sokeria lisätään lähes kaikkeen. Moniin leipiin, kastikkeisiin, marinadeihin, keittoihin, jopa maustettuihin sipseihin. Täysin sokerittomia ovat vain liha, öljy ja voi, eikä sokeria ole lisätty kasviksiin ja maitoon. Kioskeissa ei myydä ainuttakaan välipalaa, joka sopisi uuteen ruokavaliooni. Koska helppoa syötävää ei ole saatavilla, elämä vaatii suunnittelua: eväiden tekoa ja pakkaamista.

Meinaan alkaa turhankin niuhoksi epäselvien pakkausmerkintöjen takia.

– Ravintosisältötaulukossa on usein ’josta sokeria’ -merkintä, vaikka tuotteessa olisi vain kasviksen tai maidon oma sokeri. Katso ainesosaluetteloa. Jos siihen ei ole listattu sokeria, silloin sitä ei ole elintarvikkeeseen lisätty, opastaa Saarnia.

Kun iltapäivällä makeanhimo iskee, nappaan kuivatun viikunan ja pähkinöitä, kuten Saarnia on neuvonut. Viikunassa on hedelmäsokeria, mutta pähkinöiden rasva ja kuidut tasoittavat verensokerin nousua. Pelkkä kuivatun hedelmän syönti alkaisi pian väsyttää yhtä lailla kuin suklaakeksit.

Hedelmäsokeria pidettiin pitkään parhaana sokerina, mutta nyt sen tiedetään  rasvoittavan maksaa jopa enemmän kuin tavallisen pöytäsokerin. Urheilijat, joiden lajeissa on painorajoja, sekä sokerikammoisimmat fitnessharrastajat jättävät hedelmät syömättä. Niistä saa fruktoosia kuitenkin vain vähän, ja samassa paketissa tulee sentään kuituja ja vitamiineja. Omena on siis parempi ottaa kuin jättää.
Hedelmilläkin voi silti vetää överit.

– Jos syö rasiallisen viinirypäleitä, saa kerralla liikaa fruktoosia, varsinkin, jos veren­sokerin kanssa on ongelmia, sanoo Laine.

Hedelmien napostelusta huolimatta suosikkiherkkujeni, mustien karkkien, himo käy lähes sietämättömäksi. Salilta kotiin pyöräillessäni haistan vastaan tulevista salmiakin.

Mieli voittaa sittenkin

– Sun ihohan aivan hehkuu!

Neljännellä viikolla ruokavalion muutos alkaa näkyä ja kerään kehuja. Piina – se on kadonnut yhdessä yössä. Makeanhimo on hellittänyt, ja mieli voittanut sokeria himoitsevan elimistön.

Tätä en olisi uskonut: ajatukset on helppo kääntää suklaasta muuhun tekemiseen.

Jos laihdutus olisi ollut tavoitteeni, olisin pettynyt. Paino ei pudonnut, eikä keho kiinteytynyt, koska aina on saatava jotain hyvää. Voitelin täysjyvätortillan päälle sokeritonta maapähkinävoita, etsin sokerittoman raakasuklaan ja rouskutin pähkinöitä.

Oikeaa ruokaa ja kasviksia on ollut pakko syödä enemmän, koska makean vastustaminen on helpompaa vatsa täynnä ja hiilihydraatteja elimistössä. Kiloja ei myöskään kertynyt, sillä sain parempaa energiaa.

– Tuo onkin järkevin tapa irrottautua makeasta. Monella naisella makeanhimo johtuu siitä, ettei uskalla syödä tarpeeksi ruokaa, Kati Laine pohtii.

Pirteämpi en ehkä ole, mutta energia jakautuu  tasaisemmin. Kammotusnälkä tai sokeritokkura eivät kiusaa, joten pysyn skarppina pitkin päivää. Se on kaiken kärsimyksen arvoista!  

Mikä meidät makeuttaa?

Raakasuklaassa sokeri on korvattu kookospalmusokerilla tai hunajalla. Kookospalmusokerin glykeeminen indeksi on tavallista sokeria pienempi, joten se nostaa veren­sokeria hitaammin.

Tumma sokeri, hunaja, agave ja siirapit nostavat verensokeria yhtä lailla kuin sokeri.

Glukoosi-fruktoosisiirappi, jota käytetään paljon makeisissa, nostaa verensokeria vielä räjähdysmäisemmin kuin fruktoosi yksin.
Aspartaami ja stevia ovat energiattomia makeuttajia, mutta eivät suositeltavia päivittäiseen käyttöön.

Laihduttajille suositeltiin ennen fruktoosia, mutta sen on todettu rasvoittavan maksaa. Hedelmissä fruktoosia tulee kuitenkin pieninä määrinä kuitujen ja vitamiinien kanssa. Hedelmiä ei kannata fruktoosin pelossa jättää syömättä.

Nämä jäivät pois ruoka-valiosta

- suklaa
- lakritsi
- salmiakki
- jäätelö
- kakut
- maustetut proteiinirahkat ja -patukat
- mysli
- valmiit smoothiet ja palautusjuomat
- pestokastike
- jotkin leivät

Nämä tulivat tilalle

- raakasuklaa
- kaakao­nibsit
- kuivatut viikunat
- persilja
- vehnänoras
- ranskanperunat
 - enemmän hedelmiä, marjoja, pähkinöitä ja porkkanaa

Lue myös:

Älä astu sokeriansaan – varo näitä seitsemää tuotetta

Tekeekö jatkuvasti mieli puputtaa? Tästä se johtuu

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia. 

Jos syöt aina lautasen tyhjäksi, et ehkä tunnista, milloin olet kylläinen. Mutta onko ruuan jättäminenkään ok?

Tuntuuko hankalalta lopettaa herkuttelu ennen kuin koko karkkipussi on tyhjä? Syötkö lounasbuffassa mahan pullolleen niin, että seuraavat pari tuntia kuluu ruokakoomasta toipuessa? Yritätkö rajoittaa syömistä ja tunnet syyllisyyttä, kun sorrut paheisiin?

Osa ravitsemustieteilijöistä uskoo, että ongelmasi ei ole itsekurin puute, vaan se, ettet syö kehosi nälän ja kylläisyyden tunteen mukaan.

Mättämisen ja kontrolloinnin sijasta ruokailuun tulisi hakea luonnollinen tasapaino syömällä tietoisesti tai intuitiivisesti. Ja kun syö kylläisyytensä mukaan, ruokaa pitäisi välillä myös jäädä lautaselle, kuten ravitsemustieteilijä Patrik Borg totesi lokakuussa Helsingin Sanomissa.

Jos lautasen syö aina tyhjäksi, se on Borgin mukaan merkki siitä, ettei tunnista kylläisyyttään.

Mutta onko ruuan jättäminen silti oikein? Ja mitä on tietoinen syöminen?

Läsnä ruoka-aikaan

Yksinkertaistettuna se on hyväksyvää läsnäoloa syödessä, kehon tuntemuksia, kuten nälkää ja kylläisyyttä, kuulostellen. Ideana on kohdistaa huomio ateriointiin kaikilla aisteilla sen sijaan, että mättäisi ruuan häthätää tai napsisi suupaloja ajatuksissaan samalla kun plärää puhelinta.

– Usein ruokailumme on nopeaa tankkaamista tai täynnä häiriötekijöitä. Syödään ”autopilotilla”, eikä edes huomata, miltä ruoka maistuu, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Liski.

Liski on tehnyt tietoisen syömisen harjoitteita asiakkaidensa kanssa. Niissä opetellaan havainnoimaan omia syömiseen liittyviä kehon tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia. Tietoisen syömisen hyödyistä on vasta alustavaa tutkimusnäyttöä, mutta Liskin mukaan harjoitteissa syntyvistä oivalluksista voi olla apua esimerkiksi ylipaino-ongelmiin tai ahmimiseen.

”Oletko ruoka-aikaan paikalla, vai läsnä?”

Kun on ruoka-aikaan läsnä, ei vain paikalla, on helpompi tajuta olevansa täynnä ennen kuin ruokakooma iskee.

– Kun huomaa, mitä omassa päässä liikkuu, ja miltä kehossa tuntuu, voi tehdä parempia valintoja. Voi päättää mitä ja kuinka paljon syö. On itse ruokailunsa ohjaksissa, Liski sanoo.

Eroon kuuriajattelusta

Tietoisessa syömisessä on olennaista luoda hyväksyvä ja tasapainoinen suhde ruokaan. Vaikka ylipainoa olisi, ei mässäilyä pidä korvata tiukalla nälkäkuurilla, vaan hakea pikkuhiljaa sopiva rytmi ja kohtuus syömiseen.

– Laihdutuskuuriajattelua näkee edelleen, kun katselee vaikkapa Suurinta pudottajaa tai muita dieettiohjelmia. Siitä pitäisi kuitenkin päästä eroon, sillä on tutkimusnäyttöä, että syömisen rajoittaminen voi lisätä lopulta riskiä ylensyönnille ja painonnousulle, Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjaansa tekevä ravitsemustieteilijä Elina Järvelä-Reijonen sanoo.

Hänen mielestään rajoittamisen sijaan kaivataan ryhdikästä mutta rentoa ruokailua. Tätä hän kutsuu amerikkalaista ravitsemustieteilijää Ellyn Satteria jäljitellen ”syömisen taidoksi”.

– Se pitää sisällään tietoista syömistä, mutta korostaa erityisesti säännöllistä ateriarytmiä ja yhdessä syömisen tärkeyttä. Taitavat syöjät ovat avoimia uusille mauille ja ruoille, jolloin ruokavaliosta muodostuu monipuolinen.

Runsauden pula

Mutta mitä mieltä ravitsemusasiantuntijat ovat ruuan jättämisestä lautaselle? Eikö ravinnon haaskaaminen ole kiittämätöntä, kun ruokahävikki on maailmanlaajuisesti massiivinen ongelma?

Vain muutama sukupolvi sitten Suomessakin murehdittiin, riittääkö ruoka hengenpitimiksi, nyt kehotetaan surutta jättämään se, mitä napa ei vedä.

– Historian valossa ymmärrän, miksi meitä on käsketty syömään lautanen tyhjäksi. On ollut aikoja, jolloin on pitänyt syödä, kun ruokaa on. Nyt elämme kuitenkin aivan toisenlaisessa ympäristössä, jossa on turhankin helppo saada suuhunsa syötävää ja juotavaa ilman fyysistä ponnistelua, Järvelä-Reijonen sanoo.

– Tarvitsemme uudenlaisia suhtautumistapoja syömiseen.

Kun einettä on tarjolla ylenpalttisesti, jättämisellekin on jätettävä sijaa, ettemme ahmi liikaa.

”Kehon ei pidä olla bioroskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.”

– Lautasta ei kannata syödä tyhjäksi terveyden kustannuksella, toteaa myös Liski.

– Vaikka ruokahävikin pienentäminen on tärkeää, ei oman kehon tarvitse olla se roskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.

Sen sijaan asiantuntijat kannustavat tiedostamaan tarpeitaan jo lautasta täyttäessä ja miettimään, voisiko tähteistä taikoa seuraavan aterian. Näin ajateltuna tietoinen syöminen ei ole ristiriidassa ruokahävikin vähentämisen kanssa.

– Tiedostamiseen kuuluu myös kiitollisuus ja ymmärrys siitä, mitä kaikkea on vaadittu, että annos on päätynyt omalle lautaselle. Kun syömiseen kiinnittää aktiivisesti huomiota, ei ruokaa pidä itsestäänselvyytenä, Liski sanoo.

Silmän, sydämen vai solujen nälkä?

Kehon tarpeiden mukaan syöminen kuulostaa fiksulta. Mutta mitä jos kroppa tuntuu kärttävän terveellisen aterian sijaan megapussillista karkkia?

– Silloin on todennäköisesti kyse jostain muusta kuin kehon nälästä, Liski sanoo.

– On hyvä tiedostaa, että syömiseen liittyy monia muitakin mielihaluja kuin fysiologinen, solujen nälkä.

Vaikka herkkuhimon takana voi olla oikea nälkä, keho ei jaksa painaa pitkälle vain sokerilla ja liivatteella, vaan kaipaa myös oikeita ravintoaineita.

Tunnesyöjä voi kuitenkin olla tottunut hakemaan nopeaa tyydytystä herkuista. Usein syömme tavan, ajatusten, tunteiden tai ulkoisten ärsykkeiden ajamana, emme tarpeeseen.

– On olemassa silmän nälkää, eli ruoka näyttää niin hyvältä, että sitä alkaa tehdä mieli, tai sydämen nälkää, eli on vaikka ikävä tai alakuloinen olo, jota koettaa parantaa syömällä, Järvelä-Reijonen sanoo.

Monella on piintynyt tapa marssia jääkaapille aina, kun telkkari aukeaa, miettimättä kaipaako keho ruokaa.

– Aidon kehon nälän tunnistaminen voi olla alkuun hankalaa, kun mielen tai sydämen nälkä huutelee lujaa, Liski myöntää. Harjoittelemalla kuitenkin oppii tunnistamaan, mitä keho oikeasti tarvitsee jaksaakseen.

Treenaamisen voi aloittaa vaikka heti seuraavalla kerralla, kun käsi tarttuu jääkaapin kahvaan.

– Pysähdy hetkeksi, ota hengitys sisään ja ulos ja kysy itseltäsi, onko sinulla oikeasti nälkä vai aiotko syödä jonkin muun syyn vuoksi? Liski vinkkaa.

Älä pingota syömistä, vaan nauti

Asiantuntijat korostavat, että jatkuvan syyllisyyden ja kontrolloinnin kierteen ei tarvitse kuulua ruokailuun.

– Itse olin ennen kaoottinen syöjä. Saatoin ahmia suklaarasian paria konvehtia vaille kokonaan ja sitten kompensoida hurjalla liikunnalla ja rajoittamalla syömistä. Tietoinen syöminen on tuonut mutkattomamman ja rennon ruokasuhteen, Liski kertoo.

Välillä voi mässäillä, mutta sen jälkeen kannattaa palata ihan tavalliseen, mukavaan syömiseen.

Järvelä-Reijosen mukaan syömisen taidossa ruokasuhde ei lähde siitä, mikä on terveellistä tai mitä pitäisi syödä, vaan ruuasta kuuluu ennen kaikkea nauttia.

– Siihen sisältyy toki ajatus, että myös ravitseva ja terveyttä edistävä ruoka on nautinnollista, hän sanoo.

Liski muistuttaa, että syömisen kuuluu olla ilo.