Kovalla dieetillä ollut Ella Elers kannustaa nauttimaan ruuasta ilman syyllisyyttä. Kuva: Ella Elers
Kovalla dieetillä ollut Ella Elers kannustaa nauttimaan ruuasta ilman syyllisyyttä. Kuva: Ella Elers

Bloggaaja ja personal trainer Ella Elers yhdisti kivikautisen ja hiilihydraatittoman ruokavalion. Kun hän lopetti dieetin, ”boom, johan rupesi rasvat katoomaan vyötäröltä ja värit palaamaan elämään!”

Paleodieetti oli viime vuonna kovasti pinnalla, ja myös bloggaaja ja personal trainer Ella Elers päätti kokeilla sitä, mutta hiilihydraatittomana versiona. Ella kertoo puolen vuoden kokeilustaan Ella E. -nimisessä hyvinvointiblogissaan.

Muun muassa muusikko Miley Cyruksen ja näyttelijä Uma Thurmanin suosima paleo tarkoittaa dieettiä, jossa jäljitellään kivikautista ruokavaliota. Ruokaympyrästä poistetaan esimerkiksi viljat, maitotuotteet ja sokeri. Ella yhdisti paleoon hiilihydraatittoman ruokavalion eikä syönyt marjoja tai hedelmiäkään, ainoastaan kasviksia, proteiineja ja hyviä rasvoja.

Paleokokeilun aikana Ella kertoo treenanneensa kuusi kertaa viikossa ja kituuttaneensa päivisin liian vähällä kalorimäärällä.

– Iltaisin ahmin suklaaöverit, ja siitä tuli tietysti morkkis, Ella kertoo.

Olo ei muutenkaan ollut hyvä:

– Eläissäni mulla ei ole kyllä ollut yhtä huono olo kehossani. Treenasin kuudesti viikossa mutta silti oli jatkuvasti turvonnut olo, Ella kirjoitti blogissaan.

Tiukan ruokavalion noudattaminen alkoi käydä hermoille. Ruuasta tuli mörkö. Lopulta syyllisyys koski terveellisenäkin pidettyjä ruoka-aineita.

– Ei banaanin syömisestä saisi tulla huono omatunto. Se on ihan sairasta. Ei saa olla liian tiukka itselleen.

Stoppi kokeilulle

Viime tammikuussa Ella päätti siirtyä takaisin tavalliseen ruokavalioon.

– Päätin että nyt riitti. Halusin nähdä että romahtaisko maailma jos söisinkin vapaammin. Rupesin lisäämään pikkuhiljaa hiilareita (makaronia, bataattia, perunaa, riisiä, hedelmiä) ruokavaliooni ja boom, johan rupesi rasvat katoomaan vyötäröltä ja värit palaamaan elämään! Aloin syömään fiilispohjalta, päästin vähän kerrallaan irti kaikista rajoituksista ja kielloista, Ella kertoo blogissaan.

Ella postasi blogissaan kuvan itsestään paleodieetin aikana ja sen jälkeen:

Nykyään Ella liputtaakin vahvasti fiilispohjaisen syömisen puolesta.

– Sain blogipostauksestani paljon palautetta sosiaalisessa mediassa. Moni on samaistunut laihdutuskuurien aiheuttamaan stressiin ja syyllisyyteen.

Blogissaan Ella kirjoittaa näin:

– Ja nyt mun keho voi paremmin kun ikinä. En pode enää huonoa omaatuntoa mistään syömästäni asiasta, päinvastoin: nautin sata lasissa ihan kaikesta mitä syön. En laske kaloreita, en punnitse annoksia, en pahemmin suunnittele aterioita, en kiellä itseltäni mitään eikä mulla ole mitään rajotteita. Oon kaikkiruokainen eikä mulla ole allergioita. Syön tosi intuitiivisesti mitä mieli tekee. Ja mä raaaaakastan tätä mun.. no, en sano ruokavaliota koska mulla ei oo mitään ruokavaliota, mutta syömistyyliä :)

Energiaa, kiitos

Hiilihydraatittomalle paleodieetille ryhtymistä Ella suosittelee harkitsemaan tarkkaan.

– Kannattaa hankkia hyvät pohjatiedot ennen dieetin aloittamista. Paleo sellaisenaan voi ihan oikeasti olla oikein hyvä pohja ruokavaliolle, mutta kannattaa olla tarkkana, että saa varmasti tarpeeksi kaloreita. Paleoon voi lisätä maito- tai viljatuotteita.

– Itselläni ongelmaksi tuli juuri se, etten laskenut ruokieni kaloreita. Ajattelin, että kyllä fiilis varmasti kertoo mikä on tarpeeksi.

Ella sanoo oppineensa, että kun dieetillä suljetaan jotkin ruokaryhmät pois, pitää riittävä energiansaanti turvata esimerkiksi rasvan määrää lisäämällä.

– Siinä ei välttämättä enää fiilis kerro, mikä on tarpeeksi.

Lue lisää:

Aloitin paleon ja moni kyseenalaisti valintani

Paleodieetti villitsee – tällainen on luolamiesruokavalio

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

 1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
 2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
 3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.