Kovalla dieetillä ollut Ella Elers kannustaa nauttimaan ruuasta ilman syyllisyyttä. Kuva: <span class="photographer">Ella Elers</span>
Kovalla dieetillä ollut Ella Elers kannustaa nauttimaan ruuasta ilman syyllisyyttä. Kuva: Ella Elers

Bloggaaja ja personal trainer Ella Elers yhdisti kivikautisen ja hiilihydraatittoman ruokavalion. Kun hän lopetti dieetin, ”boom, johan rupesi rasvat katoomaan vyötäröltä ja värit palaamaan elämään!”

Paleodieetti oli viime vuonna kovasti pinnalla, ja myös bloggaaja ja personal trainer Ella Elers päätti kokeilla sitä, mutta hiilihydraatittomana versiona. Ella kertoo puolen vuoden kokeilustaan Ella E. -nimisessä hyvinvointiblogissaan.

Muun muassa muusikko Miley Cyruksen ja näyttelijä Uma Thurmanin suosima paleo tarkoittaa dieettiä, jossa jäljitellään kivikautista ruokavaliota. Ruokaympyrästä poistetaan esimerkiksi viljat, maitotuotteet ja sokeri. Ella yhdisti paleoon hiilihydraatittoman ruokavalion eikä syönyt marjoja tai hedelmiäkään, ainoastaan kasviksia, proteiineja ja hyviä rasvoja.

Paleokokeilun aikana Ella kertoo treenanneensa kuusi kertaa viikossa ja kituuttaneensa päivisin liian vähällä kalorimäärällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Iltaisin ahmin suklaaöverit, ja siitä tuli tietysti morkkis, Ella kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olo ei muutenkaan ollut hyvä:

– Eläissäni mulla ei ole kyllä ollut yhtä huono olo kehossani. Treenasin kuudesti viikossa mutta silti oli jatkuvasti turvonnut olo, Ella kirjoitti blogissaan.

Tiukan ruokavalion noudattaminen alkoi käydä hermoille. Ruuasta tuli mörkö. Lopulta syyllisyys koski terveellisenäkin pidettyjä ruoka-aineita.

– Ei banaanin syömisestä saisi tulla huono omatunto. Se on ihan sairasta. Ei saa olla liian tiukka itselleen.

Stoppi kokeilulle

Viime tammikuussa Ella päätti siirtyä takaisin tavalliseen ruokavalioon.

– Päätin että nyt riitti. Halusin nähdä että romahtaisko maailma jos söisinkin vapaammin. Rupesin lisäämään pikkuhiljaa hiilareita (makaronia, bataattia, perunaa, riisiä, hedelmiä) ruokavaliooni ja boom, johan rupesi rasvat katoomaan vyötäröltä ja värit palaamaan elämään! Aloin syömään fiilispohjalta, päästin vähän kerrallaan irti kaikista rajoituksista ja kielloista, Ella kertoo blogissaan.

Ella postasi blogissaan kuvan itsestään paleodieetin aikana ja sen jälkeen:

Nykyään Ella liputtaakin vahvasti fiilispohjaisen syömisen puolesta.

– Sain blogipostauksestani paljon palautetta sosiaalisessa mediassa. Moni on samaistunut laihdutuskuurien aiheuttamaan stressiin ja syyllisyyteen.

Blogissaan Ella kirjoittaa näin:

– Ja nyt mun keho voi paremmin kun ikinä. En pode enää huonoa omaatuntoa mistään syömästäni asiasta, päinvastoin: nautin sata lasissa ihan kaikesta mitä syön. En laske kaloreita, en punnitse annoksia, en pahemmin suunnittele aterioita, en kiellä itseltäni mitään eikä mulla ole mitään rajotteita. Oon kaikkiruokainen eikä mulla ole allergioita. Syön tosi intuitiivisesti mitä mieli tekee. Ja mä raaaaakastan tätä mun.. no, en sano ruokavaliota koska mulla ei oo mitään ruokavaliota, mutta syömistyyliä :)

Energiaa, kiitos

Hiilihydraatittomalle paleodieetille ryhtymistä Ella suosittelee harkitsemaan tarkkaan.

– Kannattaa hankkia hyvät pohjatiedot ennen dieetin aloittamista. Paleo sellaisenaan voi ihan oikeasti olla oikein hyvä pohja ruokavaliolle, mutta kannattaa olla tarkkana, että saa varmasti tarpeeksi kaloreita. Paleoon voi lisätä maito- tai viljatuotteita.

– Itselläni ongelmaksi tuli juuri se, etten laskenut ruokieni kaloreita. Ajattelin, että kyllä fiilis varmasti kertoo mikä on tarpeeksi.

Ella sanoo oppineensa, että kun dieetillä suljetaan jotkin ruokaryhmät pois, pitää riittävä energiansaanti turvata esimerkiksi rasvan määrää lisäämällä.

– Siinä ei välttämättä enää fiilis kerro, mikä on tarpeeksi.

Lue lisää:

Aloitin paleon ja moni kyseenalaisti valintani

Paleodieetti villitsee – tällainen on luolamiesruokavalio

Sisältö jatkuu mainoksen alla