Nopeat hiilihydraatit, erityisesti sokeri ja valkoinen vilja, kertyvät vyötärölle ja turvottavat. Kuinka niitä voisi vähentää?

Rasvat ovat meille jo tuttuja vihollisia. Moni on siirtynyt vähärasvaisiin tuotteisiin ja jättänyt leivät voitelematta, mutta samaan aikaan lautasille ovat astuneet uudet pahikset: nopeat hiilihydraatit. Niillä tarkoitetaan hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita, jotka nostavat verensokerin nopeasti, ja heilauttavat
sen sitten taas äkkiä alas.

Pahimpina pikahiilareina pidetään sokeria ja teollisesti valmistettuja viljatuotteita kuten vaaleaa leipää, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa mutta vain niukasti ravintoaineita.
Jotkut välttelevät myös pastaa, riisiä ja perunaa.

Hiilihydraattitietoiset puhuvat ”turhista hiilareista”, mikä ei varsinkaan sokerin ja valkoisten vehnäjauhojen kohdalla ole liioittelua. Sokeri ei sisällä lainkaan vitamiineja tai kivennäisaineita, vaan pelkkää tyhjää energiaa, joka muuttuu kehossa rasvaksi, jos sitä ei kuluteta. Runsaasti käytettynä
sokeri ehkäisee tarpeellisten ravintoaineiden imeytymistä. Sokeri ja valkoiset jauhot lisäävät haitallisia suolistohiivoja ja bakteereita, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi turvotusta ja väsymystä.

Terveellisinä pidettyihin aasialaisiin ruokavalioihin nopeat hiilarit
– lukuunottamatta luonnollista nopeaa hiilihydraattia riisiä – eivät kuulu. Kiinalaisen lääketieteen mukaan runsas nopeiden
hiilihydraattien käyttö ylikuormittaa elimistöä, ja energiatasojen
heilahtelut voivat aiheuttaa ai neenvaihdunnallisia sairauksia.

Joillekin sokeri ja valkoinen vilja aiheuttavat riippuvuutta. Makeanhimoon ja hiilarikoukkuun on monta syytä, mutta niistä irti opettelu tekee hyvää kiloille ja terveydelle.

1. Syö täysipainoisesti

Näläntunteen aiheuttaa verensokerin laskeminen. Jos se laskee romahtaen, elimistö huutaa hiilihydraatteja. Sokerinen mehu tai jogurtti ei ole ratkaisu huutavaan nälkään; ne heittävät verensokerin nopeasti ylös ja alas, ja hiilarikierre on valmis. Liian runsashiilihydraattinen ruokavalio voi kiihottaa aivojen ruokahalua lisääviä aineita ja sitä kautta lisätä näläntunnetta.

Ei ole samantekevää, millaisista hiilihydraateista ruokasi koostuu. Jos vaihdat nopeat hiilihydraatit kuitupitoisiin hitaisiin hiilihydraatteihin, nälän vaihtelut ja aterian jälkeinen verensokeri pysyy tasaisempina – ja makeanhimo laantuu. Hitaita hiilihydraatteja saa kasviksista, täysjyväviljoista, kuten kaurasta ja ruisleivästä, sekä hedelmistä ja marjoista. Myös tasainen ateriarytmi on tärkeä.

Virallisten suositusten mukaan päivittäisestä energiamäärästä 55 prosenttia pitäisi saada hiilihydraateista, mutta monen ravit¬semusammattilaisen mielestä paljon vähempikin riittäisi. Hyvien kasviöljyjen ja proteiinin lisääminen aterioille yleensä taltuttaa nopeiden hiilihydraattien himoa.

2. Tunnista mielihalut

Sokeri-ja hiilarihimoina ilmenevä ruokahalu kertoo yleensä ruokavalion puutteista. Esimerkiksi ikuinen laihduttaminen johtaa helposti sokeri- ja hiilarihimoon. Jos syö liian vähän, nälkähormoni greliinin eritys lisääntyy, ja keho saa entistä enemmän nälkäviestejä, jotka saavat ruumiin haluamaan ruokaa. Siksi on syötävä tarpeeksi, mutta keskityttävä hiilihydraattien laatuun.

Mitä useammin mielihaluihin vastaa, sitä paremmin elimistö tottuu niihin. Jos on tottunut syömään suklaapatukan, keholle syntyy harhaluulo siitä, että se vie nälän nopeimmin. Todellisuudessa kroppa pilkkoo ruisleivästä tai hedelmästä energiaa nopeammin kuin suklaasta.

3. Mielen nälkää?

Syömiseen liittyy aina paitsi kehon myös mielen tarpeita. Kun mieli on musta, erityisesti makea helpottaa oloa. Joillekin sokeri ja valkoinen leipä voivat tuntua elintärkeiltä asioilta, joista ei halua luopua.

Tunnesyöjät ovat oppineet hakemaan lohtua ruuasta, ja heille hiilihydraattihimojen voittaminen on työläämpää kuin rennommille syöjille. Usein mielentiloja voi tasata jo ruokavalion korjaaminen, esimerkiksi parempilaatuisten hiilihydraattien lisääminen. Ehdoton herkuista luopuminen ei ole tarpeen, sillä kaikki täysin kielletty houkuttaa kahta enemmän.

4. Kuukautisten aikaan

Hormonaaliset tekijät vaikuttavat makeannälkään jonkin verran. Ennen kuukautisia syömisen tarve yleensäkin lisääntyy – osittain siksi, että kuukautiset vaativat elimistöltä runsaasti energiaa.

Hormonien vaikutus on kuitenkin pienempi kuin luulemme. Enemmän kyse on selittelystä ja itsensä palkitsemisesta: kuukautisten aikaan minun kuuluu saada herkkuja!

Jos sokerikoukusta pääseminen tuntuu mahdottomalta, oma ruokailukäyttäytyminen kannattaa joskus kyseenalaistaa, sillä suurin osa siitä on opittua.

5. Tee pieniä valintoja

Moni kiireinen nappaa lounaaksi täytetyn patongin tai voileipäaterian, vaikka niissä voi olla paljon kaloreita. Ison patongin energiamäärä voi olla jopa 700 kaloria, mikä on enemmän kuin esimerkiksi keittolounaassa. Tutkimusten mukaan erityisesti sosekeitot pitävät nälän hyvin kurissa, eikä niistä seuraa samanlaista verensokerin laskua kuin pikapatongeista.

Arjessa pienet teot ratkaisevat. Keiton syömiseen ei välttämättä mene kovin paljon kauemmin kuin patongin – vaikka toki kiireessä syöminen on tasaisen verensokerin kannalta huonoin vaihtoehto.

6. Vaihda laatuja

Herkkuihin tarttumisessa ei pohjimmiltaan ole kyse tahdonvoimasta, vaan luontaisesta tarpeesta. Makeaan tottuu jo äidinmaidossa. Pikaruokakeskeinen ympäristö taas suosii muita nopeita hiilihydraatteja. Viljaisat tuotteet, kuten myslipatukat ja jopa leipä, sisältävät piilosokereita.

Valkoiselle sokerille on kuitenkin terveellisempiä vaihtoehtoja. Leivonnassa voi käyttää esimerkiksi tummaa täysruokosokeria, jossa on valkoista sokeria paremmat ravintoarvot. Hunajassa taas on vähemmän energiaa kuin sokerissa. Kaikki lisätty sokeri tarkoittaa kuitenkin enemmän kaloreita, ja siksi terveellisintä on hedelmien ja marjojen luontainen sokeri.

Keinotekoiset makeutusaineet eivät ole hyvä vaihtoehto, sillä ne sekoittavat kehon luonnollisia nälkäviestejä ja voivat lisätä makeanhimoa. Luonnollisempaan ruokaan siirtyminen kannattaa siksikin, että valmisruuissa käytetyt arominvahventeet häiritsevät kehon viestejä ja voivat aiheuttaa ahmimista.

Leipävälipaloja voi kokeilla vaihtaa täysjyväiseen puuroon tai hedelmärahkaan, joista saa kuitua ja proteiinia. Perinteisen pastan sijaan voi kokeilla ravinteikkaampia ”pikaruokia”: esimerkiksi täysjyväkuskusta tai bulguria.

Asiantuntijoina ravitsemusterapeutti Anette Palssa ja ravintoneuvoja Miia Saastamoinen. Lukuvinkit: Pirjo Saarnia: Irti makeanhimosta (Otava 2009), Hanna Partanen: Kyytiä kiloille (Wsoy 2010), Michael F. Roizen & Mehmet C. Oz: Lähtö läskeille (Wsoy 2009).

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia. 

Jos syöt aina lautasen tyhjäksi, et ehkä tunnista, milloin olet kylläinen. Mutta onko ruuan jättäminenkään ok?

Tuntuuko hankalalta lopettaa herkuttelu ennen kuin koko karkkipussi on tyhjä? Syötkö lounasbuffassa mahan pullolleen niin, että seuraavat pari tuntia kuluu ruokakoomasta toipuessa? Yritätkö rajoittaa syömistä ja tunnet syyllisyyttä, kun sorrut paheisiin?

Osa ravitsemustieteilijöistä uskoo, että ongelmasi ei ole itsekurin puute, vaan se, ettet syö kehosi nälän ja kylläisyyden tunteen mukaan.

Mättämisen ja kontrolloinnin sijasta ruokailuun tulisi hakea luonnollinen tasapaino syömällä tietoisesti tai intuitiivisesti. Ja kun syö kylläisyytensä mukaan, ruokaa pitäisi välillä myös jäädä lautaselle, kuten ravitsemustieteilijä Patrik Borg totesi lokakuussa Helsingin Sanomissa.

Jos lautasen syö aina tyhjäksi, se on Borgin mukaan merkki siitä, ettei tunnista kylläisyyttään.

Mutta onko ruuan jättäminen silti oikein? Ja mitä on tietoinen syöminen?

Läsnä ruoka-aikaan

Yksinkertaistettuna se on hyväksyvää läsnäoloa syödessä, kehon tuntemuksia, kuten nälkää ja kylläisyyttä, kuulostellen. Ideana on kohdistaa huomio ateriointiin kaikilla aisteilla sen sijaan, että mättäisi ruuan häthätää tai napsisi suupaloja ajatuksissaan samalla kun plärää puhelinta.

– Usein ruokailumme on nopeaa tankkaamista tai täynnä häiriötekijöitä. Syödään ”autopilotilla”, eikä edes huomata, miltä ruoka maistuu, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Liski.

Liski on tehnyt tietoisen syömisen harjoitteita asiakkaidensa kanssa. Niissä opetellaan havainnoimaan omia syömiseen liittyviä kehon tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia. Tietoisen syömisen hyödyistä on vasta alustavaa tutkimusnäyttöä, mutta Liskin mukaan harjoitteissa syntyvistä oivalluksista voi olla apua esimerkiksi ylipaino-ongelmiin tai ahmimiseen.

”Oletko ruoka-aikaan paikalla, vai läsnä?”

Kun on ruoka-aikaan läsnä, ei vain paikalla, on helpompi tajuta olevansa täynnä ennen kuin ruokakooma iskee.

– Kun huomaa, mitä omassa päässä liikkuu, ja miltä kehossa tuntuu, voi tehdä parempia valintoja. Voi päättää mitä ja kuinka paljon syö. On itse ruokailunsa ohjaksissa, Liski sanoo.

Eroon kuuriajattelusta

Tietoisessa syömisessä on olennaista luoda hyväksyvä ja tasapainoinen suhde ruokaan. Vaikka ylipainoa olisi, ei mässäilyä pidä korvata tiukalla nälkäkuurilla, vaan hakea pikkuhiljaa sopiva rytmi ja kohtuus syömiseen.

– Laihdutuskuuriajattelua näkee edelleen, kun katselee vaikkapa Suurinta pudottajaa tai muita dieettiohjelmia. Siitä pitäisi kuitenkin päästä eroon, sillä on tutkimusnäyttöä, että syömisen rajoittaminen voi lisätä lopulta riskiä ylensyönnille ja painonnousulle, Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjaansa tekevä ravitsemustieteilijä Elina Järvelä-Reijonen sanoo.

Hänen mielestään rajoittamisen sijaan kaivataan ryhdikästä mutta rentoa ruokailua. Tätä hän kutsuu amerikkalaista ravitsemustieteilijää Ellyn Satteria jäljitellen ”syömisen taidoksi”.

– Se pitää sisällään tietoista syömistä, mutta korostaa erityisesti säännöllistä ateriarytmiä ja yhdessä syömisen tärkeyttä. Taitavat syöjät ovat avoimia uusille mauille ja ruoille, jolloin ruokavaliosta muodostuu monipuolinen.

Runsauden pula

Mutta mitä mieltä ravitsemusasiantuntijat ovat ruuan jättämisestä lautaselle? Eikö ravinnon haaskaaminen ole kiittämätöntä, kun ruokahävikki on maailmanlaajuisesti massiivinen ongelma?

Vain muutama sukupolvi sitten Suomessakin murehdittiin, riittääkö ruoka hengenpitimiksi, nyt kehotetaan surutta jättämään se, mitä napa ei vedä.

– Historian valossa ymmärrän, miksi meitä on käsketty syömään lautanen tyhjäksi. On ollut aikoja, jolloin on pitänyt syödä, kun ruokaa on. Nyt elämme kuitenkin aivan toisenlaisessa ympäristössä, jossa on turhankin helppo saada suuhunsa syötävää ja juotavaa ilman fyysistä ponnistelua, Järvelä-Reijonen sanoo.

– Tarvitsemme uudenlaisia suhtautumistapoja syömiseen.

Kun einettä on tarjolla ylenpalttisesti, jättämisellekin on jätettävä sijaa, ettemme ahmi liikaa.

”Kehon ei pidä olla bioroskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.”

– Lautasta ei kannata syödä tyhjäksi terveyden kustannuksella, toteaa myös Liski.

– Vaikka ruokahävikin pienentäminen on tärkeää, ei oman kehon tarvitse olla se roskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.

Sen sijaan asiantuntijat kannustavat tiedostamaan tarpeitaan jo lautasta täyttäessä ja miettimään, voisiko tähteistä taikoa seuraavan aterian. Näin ajateltuna tietoinen syöminen ei ole ristiriidassa ruokahävikin vähentämisen kanssa.

– Tiedostamiseen kuuluu myös kiitollisuus ja ymmärrys siitä, mitä kaikkea on vaadittu, että annos on päätynyt omalle lautaselle. Kun syömiseen kiinnittää aktiivisesti huomiota, ei ruokaa pidä itsestäänselvyytenä, Liski sanoo.

Silmän, sydämen vai solujen nälkä?

Kehon tarpeiden mukaan syöminen kuulostaa fiksulta. Mutta mitä jos kroppa tuntuu kärttävän terveellisen aterian sijaan megapussillista karkkia?

– Silloin on todennäköisesti kyse jostain muusta kuin kehon nälästä, Liski sanoo.

– On hyvä tiedostaa, että syömiseen liittyy monia muitakin mielihaluja kuin fysiologinen, solujen nälkä.

Vaikka herkkuhimon takana voi olla oikea nälkä, keho ei jaksa painaa pitkälle vain sokerilla ja liivatteella, vaan kaipaa myös oikeita ravintoaineita.

Tunnesyöjä voi kuitenkin olla tottunut hakemaan nopeaa tyydytystä herkuista. Usein syömme tavan, ajatusten, tunteiden tai ulkoisten ärsykkeiden ajamana, emme tarpeeseen.

– On olemassa silmän nälkää, eli ruoka näyttää niin hyvältä, että sitä alkaa tehdä mieli, tai sydämen nälkää, eli on vaikka ikävä tai alakuloinen olo, jota koettaa parantaa syömällä, Järvelä-Reijonen sanoo.

Monella on piintynyt tapa marssia jääkaapille aina, kun telkkari aukeaa, miettimättä kaipaako keho ruokaa.

– Aidon kehon nälän tunnistaminen voi olla alkuun hankalaa, kun mielen tai sydämen nälkä huutelee lujaa, Liski myöntää. Harjoittelemalla kuitenkin oppii tunnistamaan, mitä keho oikeasti tarvitsee jaksaakseen.

Treenaamisen voi aloittaa vaikka heti seuraavalla kerralla, kun käsi tarttuu jääkaapin kahvaan.

– Pysähdy hetkeksi, ota hengitys sisään ja ulos ja kysy itseltäsi, onko sinulla oikeasti nälkä vai aiotko syödä jonkin muun syyn vuoksi? Liski vinkkaa.

Älä pingota syömistä, vaan nauti

Asiantuntijat korostavat, että jatkuvan syyllisyyden ja kontrolloinnin kierteen ei tarvitse kuulua ruokailuun.

– Itse olin ennen kaoottinen syöjä. Saatoin ahmia suklaarasian paria konvehtia vaille kokonaan ja sitten kompensoida hurjalla liikunnalla ja rajoittamalla syömistä. Tietoinen syöminen on tuonut mutkattomamman ja rennon ruokasuhteen, Liski kertoo.

Välillä voi mässäillä, mutta sen jälkeen kannattaa palata ihan tavalliseen, mukavaan syömiseen.

Järvelä-Reijosen mukaan syömisen taidossa ruokasuhde ei lähde siitä, mikä on terveellistä tai mitä pitäisi syödä, vaan ruuasta kuuluu ennen kaikkea nauttia.

– Siihen sisältyy toki ajatus, että myös ravitseva ja terveyttä edistävä ruoka on nautinnollista, hän sanoo.

Liski muistuttaa, että syömisen kuuluu olla ilo.