Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Eväillä on väliä. Tässä parhaimpia ja huonoimpia leivänpäällisiä ja salaatin täytteitä.

Täytetty leipä tai salaatti voi olla ravitsemuksellisesti hyvä lounas tai eväs ennen harrastuksiin menoa. Mutta se voi olla myös ravitsemuksellinen katastrofi. Millä sinä täytät leipäsi ja salaattisi?
Olet oikeilla jäljillä, jos kasaat kasviksia, kasvirasvaa ja -proteiinia kaihtamatta.

Hyvät ja herkulliset täytteet:

Avokado

Avokado sisältää 20 vitamiinia ja mineraalia. Siinä on erittäin paljon kuituja sekä E- ja K-vitamiineja, magnesiumia ja potassiumia. Siinä on anti-aging ja taudelta suojaavia antioksidantteja. Jos lisäät avokadon päälle kananmunaa, imeytyvät antioksidantit paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hummus

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletko kokeillut hummusta leivän välissä? Hummuksen tekoon viitsivä saa lounasleipänsä väliin kasviperäistä proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Muutama teelusikallinen riittää antamaan makua ja mehevyyttä. Samalla vaivalla paahdat mukaan paprikasiivuja.

Basilika

Tukko basilikan lehtiä leivänväissä puoltaa paikkaansa. Basilikassa on paljon A-vitamiinia ja sillä on tulehduksia hillitsevä vaikutus.

Sipuli

Älä väheksy sipulia. Se tuo makua, mutta myös tasapainottaa verensokeria ja alentaa kolesterolia. Käytä suosikkisipuliasi.

Vinagrette

Sisältää paljon antioksidantteja. Se auttaa pitämään verenpaineen ja -sokerin kurissa. Vain 15 kcal/teelusikallinen.

Huonoimmat täytteet

Vaalea leipä

Espanjalaistutkimuksen mukaan valkoista leipää kahdesti päivässä syöneet lihoivat 40 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisiksi kuin satunnaisesti vaaleaa leipää syöneet. Jos tumma leipä ei maistu, pakkaa evääksi salaattia.

Kestomakkarat

Salami, pepperoni, metvursti sisältävät runsaasti lisä- ja säilöntäaineita. Niissä on paljon kaloreita, kovia rasvoja ja suolaa. Käytä niiden sijasta esimerkiksi kanarintaa, jossa on vähemmän kaloreita ja suolaa sekä rutkasti enemmän proteiinia.

Valmiiksi sekoitetut salaatinkastikkeet

Jos haluat vältellä sokeria, keinotekoisia väriaineita ja säilöntäaineita, älä purista salaattisi tai leipäsi päälle valmista, paksua salaatinkastiketta. Kaksi teelusikallista lisää annoksesi energiamäärää 130 kilokalorilla ja kunnon annoksella suolaa. Sekoita sen sijaan oma kastike luonnonjugurtista, Dijon-sinapista, sitruunan mehusta, yrteistä ja mustapippurista.

Sulatejuustot

Siivuittain pakatut sulatejuustot sisältävät usein siirappeja, sokeria, suolaa ja säilöntäaineita. Ja kahdessa peukalonpään kokoisessa palassa on 100 kaloria, muttei juurikaan ravintoaineita. Korvaa juustot avokadolla tai oikeilla, puhtailla juustoilla.

Lähde: Foxnews

Lue myös:

Näitä ruokia syömällä saat paremman mielen

Sporttaaja, syö persiljaa raudan takia

8 tapaa, jotka sotkevat aineenvaihduntasi

Sisältö jatkuu mainoksen alla