Liha, kala, soija ja raejuusto ovat hyviä proteiinin lähteitä. Kuva: Colourbox
Liha, kala, soija ja raejuusto ovat hyviä proteiinin lähteitä. Kuva: Colourbox

Popsi päivässä gramma protskuja jokaista painokiloasi kohden, niin pysyt kylläisenä ja makeanhimo talttuu.

Proteiinien tankkaajasta tulee mieleen lähinnä himourheilija, joka naukkailee juomia tai proteiinipatukoita lihaksia kasvattaakseen.

Fitnesshemmojen lisäksi proteiinia tarvitsevat muutkin. Uusissa tutkimuksissa on huomattu, että proteiini on paitsi tärkeä osa terveellistä ruokavaliota myös avuksi painonhallinnassa.

Ravitsemustutkijat ja laihdutuslääkärit ovatkin viime aikoina ryhtyneet muistuttamaan, kuinka proteiini pitää kylläisenä ja vähentää herkutteluhimoa. Koska kroppa varastoi proteiinia melko huonosti ja sekin vähä menee lihasten rakennusaineeksi, erityisesti painontarkkailijan kannattaa pitää huolta riittävästä proteiinimäärästä.

– Nyrkkisääntö on noin gramma painokiloa kohden päivässä. 70 kiloa painava ihminen tarvitsee siis noin 70 grammaa proteiinia päivässä, ravitsemusterapeutti Anette Palssa neuvoo.

Jotta tuohon lukuun pääsisi, päivän aikana täytyisi muistaa juoda ainakin pari lasia maitoa, lusikoida jogurttia tai rahkaa ja popsia lihaa molemmilla aterioilla.

Liha on yksi parhaita proteiinin lähteitä, mutta myös kalassa ja tummissa pavuissa proteiinia on painoa kohden suunnilleen saman verran. Raejuustokin toimii: 100 grammassa rasvatonta raejuustoa on lähes yhtä paljon proteiinia kuin samassa määrässä naudan paistijauhelihaa.

Kasvikunnan tuotteista soijapapu on ylivoimaisin protskupommi, ja se on laadultaan eläinkunnan proteiinin veroista. Sitä on helpoin syödä tofun tai vaikkapa soijasuikaleiden muodossa. Soijasta hyötyvät erityisesti naiset, sillä sitä pidetään luonnon omana estrogeenina.