Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Sokeria piilee melkein kaikissa elintarvikkeissa – niissäkin, joista ei päällepäin arvaisi.

Laihdutuskirjailija JJ Virgin listaa Alternet-sivustolla arvaamattomia sokeripommeja, jotka vaikeuttavat painonhallintaa.

Virginin listaamat mantelivoit tai kaupan vihermehut eivät Suomessa liene kovin suuri ongelma, mutta monessa tuotteessa on täälläkin yllättäviä määriä sokeria.

– Jos energiantarpeesi on noin 2 000 kaloria vuorokaudessa, lisättyä sokeria saisi suositusten mukaan syödä korkeintaan 50 grammaa päivässä, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Vanhala Oulun diakonissalaitoksen liikuntaklinikalta.

Suurin osa sokerista kertyy Vanhalan mukan ruokavalioon varsin ilmeistä tietä: leivonnaisten, karkkien ja makeiden mehujen sokerisuus ei liene kenellekään yllätys. Muillakin kuin ilmeisen sokerisilla elintarvikkeilla on kuitenkin vaikutusta.

Vanhala neuvoo, mitkä tuotteet ovat Suomessakin piileviä sokeripommeja:

Proteiinipatukat

Vaikka kuinka olisi kuntokuurilla ja proteiinin tarpeessa, proteiinipatukoita ei pidä napsia monta päivässä. Yksi patukka saattaa Vanhalan mukaan helposti sisältää jopa 15 grammaa sokeria. Parempi proteiinivälipala on maustamaton maitorahka marjojen kera.

Smoothiet

Kaupan smoothieiden tuoteselosteista ei selviä, mikä osa sokerista on peräisin hedelmistä ja mikä lisättyä. Joka tapauksessa 2,5 desin juoman mukana saattaa kulauttaa yli 30 grammaa sokeria – mikä on reilusti yli puolet päivittäisestä lisätyn sokerin maksimisuosituksesta. Kotona smoothien makeutukseksi voivat riittää pelkät marjat tai hedelmät.

Jäätee

Vihreänkin teen terveysvaikutukset alkavat käydä merkityksettömiksi, jos juoma on pumpattu täyteen sokeria. Kaupan jääteiden sokerimäärät ovat hieman pienempiä kuin limsojen, mutta ei jääteetäkään terveysjuomaksi voi sanoa. Jäätee ei ole hampaiden ystävä: paitsi että juoma on sokerista, sen pH-arvo on hampaiden kannalta liian alhainen.

Kuivatut hedelmät

Hedelmien napostelu voittaa karkin kahmimisen mennen tullen, mutta kuivatuista hedelmistäkin saa helposti ison määrän sokeria. Vanhala neuvoo syömään kuivattuja hedelmiä korkeintaan sen verran kuin tuoreitakin hedelmiä suositellaan syötäväksi päivässä, eli 2–3 kappaletta. Ravitsemussuosituksissa lasketaan vain lisättyä sokeria, ja sitä kaikissa kuivatuissa hedelmissä ei ole. Sen sijaan niissä on kuituja ja vitamiineja.

Siirappiset leivät

Alternetin listauksessa varoitellaan kokojyväleivästä, jossa saattaa olla yhtä paljon sokeria kuin valkoisista vehnäjauhoista leivotussa leivässä. Suomessa vaaleiden leipien sokerimäärät eivät Vanhalan mukaan kuitenkaan ole kummoisia. Sen sijaan paljon sokeria on leivissä, joissa on siirappia. Leipähyllyn sokeripommeja ovat muun muassa tummat saaristolaisleivät ja joululimput. Niissä sokeria saattaa olla jopa seitsemän grammaa viipaleessa. 

Maustetut jogurtit

Hedelmäpommit, marjamixit ja muut maustetut jugurtit sisältävät usein hengästyttävän määrän sokeria. Osa jogurttien sokereista on yleensä laktoosia eli maitosokeria, ja pieni sokerimäärä saattaa tulla myös hedelmistä tai marjoista – silloin kun niitä on jogurtissa enemmän kuin pari prosenttia. Silti jopa kymmenesosa jogurtista voi Marja Vanhalan mukaan olla silkkaa lisättyä sokeria.

Balsamietikka

Salaatinkastikkeena käytettävässä balsamietikassa saattaa olla lähemmäs 40 prosenttia sokeria. Muissakin salaatinkastikkeissa on yleensä sokeria 5–15 prosenttia. Vanhala kuitenkin muistuttaa, että salaatinkastikkeilla sokerin saantisuositus ei ylity, ellei kastiketta holvaa aivan kohtuuttomasti. Supersokerisesta balsamietikastakin koituu päivässä alle viisi grammaa sokeria, jos etikkaa käyttää muutaman teelusikallisen. 

Lue myös:

Tämäkin vielä – sokeri vanhentaa ihoa!

Viisi prosenttia sokeria – näin pääset suositukseen

Miksi lihon? Tässä kuusi selitystä

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

 1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
 2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
 3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.