Mihin luontaistuotteita voi käyttää? Voiko niillä korvata lääkkeen tai pilata sisuskalunsa?

Kaksi asiantuntijaa vastaa:
 

Anna-Liisa Enkovaara, lääkäri ja tietokirjailija. Työskennellyt muun muassa Lääkelaitoksen ylilääkärinä parikymmentä vuotta ja  kirjoittanut kirjat 101 luontaistuotetta ja Naisten rohdot.
Timo Lehto, ravintoasiantuntija ja terveysvalmentaja. Tutkinut immunologiaa ja opiskellut funktionaalista lääketiedettä.

1. Mitä luontaistuotteita kaikkien kannattaisi syödä?
AE
: Mitään luontaistuotetta ei voi suositella jokaiselle. Ravintoonsa huomiota kiinnittävä ja terve ihminen saa useimmat vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot ruuasta. Myös riittävä liikunta ja uni parantavat hyvinvointia ilman, että tarvitsee turvautua luontaistuotteisiin. Useimmat suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Samoin kalaöljyistä eli omega-3-rasvahapoista voi olla hyötyä.
TL
: Harva syö niin monipuolisesti, että saisi ruuasta kaikki tarvittavat ravintoaineet. Siksi monivitamiini-hivenainevalmisteesta on hyötyä useimmille. Samoin D-vitamiinilisä on pohjoisilla leveyspiireillä tarpeellinen. Lisien tarpeeseen vaikuttavat ravitsemus, ikä ja perimä. Myös sairaudet voivat kuluttaa elimistössä joitain hivenaineita. Useita ravintolisiä, esimerkiksi B12-vitamiinia tai sinkkiä, voi käyttää sairauksien ennaltaehkäisemiseen. Erityisesti iäkkäillä ihmisillä on puutosta B12-vitamiinista, mikä voi aiheuttaa uupumusta ja anemiaa. Sinkin, magnesiumin tai seleenin vähäinen saanti voi altistaa sairauksille. Jos on jokin perussairaus, vitamiini- ja hivenainetasot kannattaisi selvittää verikokeella.

2. Moni käyttää auringonhattu-uutetta flunssaan. Auttaako se oikeasti?
AE
: Nykyään auringonhattua kutsutaan punahatuksi. Punahattu-uute voi lievittää nuhakuumetta, mutta eri valmisteet sisältävät erilaisia uutteita, eikä kaikissa ole välttämättä samoja vaikutuksia. Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt tietyt punahattu-uutteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka sopivat vilustumisoireiden lyhytaikaiseen ehkäisyyn ja hoitoon.
TL: Punahattu-uute ehkäisee tuoreimpien tutkimusten mukaan flunssaa ja lievittää sen oireita. Laajempia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä. Parhaiten uute tehoaa, kun sitä ottaa heti ensimmäisten oireiden tullessa. Jos uutetta nauttii pidemmän aikaa, se menettää tehoaan. Yrttivalmisteet on tarkoitettu otettavaksi vain kuureina, ei jatkuvaan käyttöön.

3. Mäkikuismaa voisi kuulemma kokeilla masennuksen hoidossa. Onko tässä perää?
AE: Mäkikuismalla voi olla vaikutusta lievän masennuksen hoidossa. Vakavampaan masennukseen se ei auta, eikä pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ole tietoa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (entinen Lääkelaitos) on hyväksynyt eräät mäkikuismavalmisteet aikuisten lievän masennuksen hoitoon. Näitä valmisteita saa apteekeista
ilman reseptiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mäkikuisma yhdistettynä masennuslääkkeeseen voi lisätä lääkkeen haittoja.
TL: Mäkikuisma auttaa lievään tai keskivaikeaan masennukseen eri tavoilla. Lisäksi sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin masennuslääkkeillä, esimerkiksi potenssihäiriöt ja vieroitusoireet eivät ole yhtä voimakkaita. Sivuvaikutuksia silti on, ja myös yhteisvaikutuksesta muiden lääkkeiden kanssa täytyy olla tietoinen. Mäkikuismaa ei kannata käyttää esimerkiksi e-pillereiden kanssa. Rohdosta voi käyttää myös palovammojen, haavojen ja ruuansulatushäiriöiden hoitoon.

4. Mikä luontaistuote auttaisi naisten hormonaalisiin vaivoihin?
AE: Vaihdevuosi- ja PMS-vaivojen hoidossa on tutkittu erilaisia valmisteita, mutta vähäisin tuloksin. Mikään ei silti estä kokeilemasta, jos uskoo, että tietty valmiste auttaa. Lumevalmisteet lievittävät vaihdevuosioireita 50 prosenttia, kun estrogeenilääkkeiden vaikutus on 80 prosenttia.
TL: Soijan sisältämien isoflavonoidien on todettu lievittävän vaihdevuosioireita jonkin verran. B6-vitamiini puolestaan auttaa jossain määrin kuukautiskipuihin, ja magnesium voi helpottaa niihin liittyviä lihaskipuja. Saksassa vaihdevuosioireiden helpottamiseen on käytetty jo vuosikymmeniä tähkäkimikki-rohdosvalmistetta.

5. Voiko luontaistuotteella korvata lääkkeen?
AE: Etenkään elintärkeää lääkitystä, kuten diabetes- ja syöpälääkkeitä, ei pidä vaihtaa ja vaihtoehdoista kannattaa keskustella hoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus luontaistuote voi tukea lääkkeen vaikutuksia ja lääkeannosta voidaan pienentää. Unilääkkeen sijaan voi kokeilla lievästi rauhoittavaa rohtovirmajuuri- eli valeriaanavalmistetta. Jos lääke voidaan korvata muulla tuotteella, lääkehoito on ollut yleensä turhaa.
TL: Tärkeää lääkitystä ei voi korvata, mutta luontaistuote voi täydentää lääkitystä tai auttaa elimistöä sopeutumaan sairauden tuomiin muutoksiin. Magnesiumista voi esimerkiksi olla apua lievästi kohonneeseen verenpaineeseen. Lievemmissä vaivoissa kasvirohdos voi olla parempi vaihtoehto, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin synteettisellä lääkkeellä. Päänsärkyyn voi kokeilla suolistoa rasittavan ibuprofeiinin sijaan piparminttuöljyä, joka rentouttaa ja poistaa särkyä.

6. Mikä määrä valmisteita on liikaa?
AE
: Valmistaja vastaa ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden turvallisuudesta, kun tuotetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaan. Kuten lääkkeiden kanssa, myös luontaistuotteiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja haitat voivat lisääntyä, jos käytetään yli viittä tuotetta samaan aikaan.
TL: Jos syö useita samantapaisia luontaistuotteita, joitakin vaikuttavia aineita saattaa tulla liikaa. Itseään ei kannata lääkitä monilla tuotteilla. Turvallisempaa on kääntyä asiantuntijan puoleen, joka tuntee ravintolisät ja kasvisrohdokset. Ammattilaisia ovat esimerkiksi koulutetut ravintovalmentajat ja fytonomit eli luontaistuotteiden asiantuntijat.

7. Voivatko sisä­elimet mennä luontaistuotteiden käytöstä pilalle?
AE: Maksa- ja munuaishaitat ovat hyvin harvinaisia. Riski suurenee, jos käyttää useita lääkekasveja saman¬aikaisesti ja pitkiä aikoja. Eräät perinnetuotteet ja etenkin aasialaiset rohdosvalmisteet voivat sisältää yli kymmentä eri lääke¬kasvia.
TL: Jos tabletteja ja -uutteita menee kourakaupalla, se on mahdollista. Usein haittoja kuitenkin liioitellaan. Joskus Suomessa myytiin haitallisia valmisteita, mutta
nykyään niitä valvotaan tarkasti.

8. Pitääkö lääkärille kertoa, mitä luontaistuotteita käyttää?
AE: Lääkärille kannattaa kertoa myös ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Jos lääkkeen teho heikkenee, syynä voi olla jokin luontaisvalmiste.
TL: Kannattaa, mutta moni ei uskalla kertoa, koska pelkää lääkärin kieltävän käytön. Lääkäreillä ei yleensä ole koulutusta ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Keski-Euroopassa lääkärit käyttävät enemmän luontaistuotteita hoidossa, mutta meillä ei ole vastaavaa kasvilääkinnän perinnettä.

Termit selväksi

Luontaistuote on vanhahtava termi – nykyään sillä tarkoitetaan ravintolisiä ja kasvirohdosvalmisteita. Ravintolisät sisältävät elintarvikkeista tuttuja aineita, kuten vitamiineja,
kivennäisaineita ja rasvahappoja, tai esimerkiksi kasviuutteita tai synteettisiä ainesosia. Rohdosvalmisteissa on voimakkaammin vaikuttavia kasviuutteita. Lääkelaki rinnastaa tietyt kasvirohdosvalmisteet lääkkeisiin.

Osta tutusta paikasta

Netissä myydään paljon virheellisiä luontaistuotteita, joissa voi olla lääkkeitä tai syöpää aiheuttavia aineita. Aasialaiset yrttivalmisteet saattavat sisältää raskasmetalleja. Turvallisinta on ostaa tuotteet terveyskaupoista ja apteekeista.

Suosituimmat ravintolisät top 5

1. Omega-3-tuotteet, muun muassa kalaöljyt ja CLA-rasvahappovalmisteet. Niistä saa hyviä rasvoja.
2. D-vitamiini on suosituin vitamiinivalmiste. Lisäksi syödään monivitamiineja, magnesium- ja kalkkitabletteja.
3. Inkivääri-, vihersimpukka- ja hainrustovalmisteet nivelten hoitoon.
4. Puhdistuskuurit ja happoemästasapainovalmisteet kuonan poistoon ja aineenvaihduntaan.
5. Punariisi- ja lesitiinivalmisteet, jotka vaikuttavat
kolesteroliaineenvaihduntaan.

Lähde: Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia. 

Jos syöt aina lautasen tyhjäksi, et ehkä tunnista, milloin olet kylläinen. Mutta onko ruuan jättäminenkään ok?

Tuntuuko hankalalta lopettaa herkuttelu ennen kuin koko karkkipussi on tyhjä? Syötkö lounasbuffassa mahan pullolleen niin, että seuraavat pari tuntia kuluu ruokakoomasta toipuessa? Yritätkö rajoittaa syömistä ja tunnet syyllisyyttä, kun sorrut paheisiin?

Osa ravitsemustieteilijöistä uskoo, että ongelmasi ei ole itsekurin puute, vaan se, ettet syö kehosi nälän ja kylläisyyden tunteen mukaan.

Mättämisen ja kontrolloinnin sijasta ruokailuun tulisi hakea luonnollinen tasapaino syömällä tietoisesti tai intuitiivisesti. Ja kun syö kylläisyytensä mukaan, ruokaa pitäisi välillä myös jäädä lautaselle, kuten ravitsemustieteilijä Patrik Borg totesi lokakuussa Helsingin Sanomissa.

Jos lautasen syö aina tyhjäksi, se on Borgin mukaan merkki siitä, ettei tunnista kylläisyyttään.

Mutta onko ruuan jättäminen silti oikein? Ja mitä on tietoinen syöminen?

Läsnä ruoka-aikaan

Yksinkertaistettuna se on hyväksyvää läsnäoloa syödessä, kehon tuntemuksia, kuten nälkää ja kylläisyyttä, kuulostellen. Ideana on kohdistaa huomio ateriointiin kaikilla aisteilla sen sijaan, että mättäisi ruuan häthätää tai napsisi suupaloja ajatuksissaan samalla kun plärää puhelinta.

– Usein ruokailumme on nopeaa tankkaamista tai täynnä häiriötekijöitä. Syödään ”autopilotilla”, eikä edes huomata, miltä ruoka maistuu, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Liski.

Liski on tehnyt tietoisen syömisen harjoitteita asiakkaidensa kanssa. Niissä opetellaan havainnoimaan omia syömiseen liittyviä kehon tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia. Tietoisen syömisen hyödyistä on vasta alustavaa tutkimusnäyttöä, mutta Liskin mukaan harjoitteissa syntyvistä oivalluksista voi olla apua esimerkiksi ylipaino-ongelmiin tai ahmimiseen.

”Oletko ruoka-aikaan paikalla, vai läsnä?”

Kun on ruoka-aikaan läsnä, ei vain paikalla, on helpompi tajuta olevansa täynnä ennen kuin ruokakooma iskee.

– Kun huomaa, mitä omassa päässä liikkuu, ja miltä kehossa tuntuu, voi tehdä parempia valintoja. Voi päättää mitä ja kuinka paljon syö. On itse ruokailunsa ohjaksissa, Liski sanoo.

Eroon kuuriajattelusta

Tietoisessa syömisessä on olennaista luoda hyväksyvä ja tasapainoinen suhde ruokaan. Vaikka ylipainoa olisi, ei mässäilyä pidä korvata tiukalla nälkäkuurilla, vaan hakea pikkuhiljaa sopiva rytmi ja kohtuus syömiseen.

– Laihdutuskuuriajattelua näkee edelleen, kun katselee vaikkapa Suurinta pudottajaa tai muita dieettiohjelmia. Siitä pitäisi kuitenkin päästä eroon, sillä on tutkimusnäyttöä, että syömisen rajoittaminen voi lisätä lopulta riskiä ylensyönnille ja painonnousulle, Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjaansa tekevä ravitsemustieteilijä Elina Järvelä-Reijonen sanoo.

Hänen mielestään rajoittamisen sijaan kaivataan ryhdikästä mutta rentoa ruokailua. Tätä hän kutsuu amerikkalaista ravitsemustieteilijää Ellyn Satteria jäljitellen ”syömisen taidoksi”.

– Se pitää sisällään tietoista syömistä, mutta korostaa erityisesti säännöllistä ateriarytmiä ja yhdessä syömisen tärkeyttä. Taitavat syöjät ovat avoimia uusille mauille ja ruoille, jolloin ruokavaliosta muodostuu monipuolinen.

Runsauden pula

Mutta mitä mieltä ravitsemusasiantuntijat ovat ruuan jättämisestä lautaselle? Eikö ravinnon haaskaaminen ole kiittämätöntä, kun ruokahävikki on maailmanlaajuisesti massiivinen ongelma?

Vain muutama sukupolvi sitten Suomessakin murehdittiin, riittääkö ruoka hengenpitimiksi, nyt kehotetaan surutta jättämään se, mitä napa ei vedä.

– Historian valossa ymmärrän, miksi meitä on käsketty syömään lautanen tyhjäksi. On ollut aikoja, jolloin on pitänyt syödä, kun ruokaa on. Nyt elämme kuitenkin aivan toisenlaisessa ympäristössä, jossa on turhankin helppo saada suuhunsa syötävää ja juotavaa ilman fyysistä ponnistelua, Järvelä-Reijonen sanoo.

– Tarvitsemme uudenlaisia suhtautumistapoja syömiseen.

Kun einettä on tarjolla ylenpalttisesti, jättämisellekin on jätettävä sijaa, ettemme ahmi liikaa.

”Kehon ei pidä olla bioroskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.”

– Lautasta ei kannata syödä tyhjäksi terveyden kustannuksella, toteaa myös Liski.

– Vaikka ruokahävikin pienentäminen on tärkeää, ei oman kehon tarvitse olla se roskis, johon ylimääräinen ruoka kaadetaan.

Sen sijaan asiantuntijat kannustavat tiedostamaan tarpeitaan jo lautasta täyttäessä ja miettimään, voisiko tähteistä taikoa seuraavan aterian. Näin ajateltuna tietoinen syöminen ei ole ristiriidassa ruokahävikin vähentämisen kanssa.

– Tiedostamiseen kuuluu myös kiitollisuus ja ymmärrys siitä, mitä kaikkea on vaadittu, että annos on päätynyt omalle lautaselle. Kun syömiseen kiinnittää aktiivisesti huomiota, ei ruokaa pidä itsestäänselvyytenä, Liski sanoo.

Silmän, sydämen vai solujen nälkä?

Kehon tarpeiden mukaan syöminen kuulostaa fiksulta. Mutta mitä jos kroppa tuntuu kärttävän terveellisen aterian sijaan megapussillista karkkia?

– Silloin on todennäköisesti kyse jostain muusta kuin kehon nälästä, Liski sanoo.

– On hyvä tiedostaa, että syömiseen liittyy monia muitakin mielihaluja kuin fysiologinen, solujen nälkä.

Vaikka herkkuhimon takana voi olla oikea nälkä, keho ei jaksa painaa pitkälle vain sokerilla ja liivatteella, vaan kaipaa myös oikeita ravintoaineita.

Tunnesyöjä voi kuitenkin olla tottunut hakemaan nopeaa tyydytystä herkuista. Usein syömme tavan, ajatusten, tunteiden tai ulkoisten ärsykkeiden ajamana, emme tarpeeseen.

– On olemassa silmän nälkää, eli ruoka näyttää niin hyvältä, että sitä alkaa tehdä mieli, tai sydämen nälkää, eli on vaikka ikävä tai alakuloinen olo, jota koettaa parantaa syömällä, Järvelä-Reijonen sanoo.

Monella on piintynyt tapa marssia jääkaapille aina, kun telkkari aukeaa, miettimättä kaipaako keho ruokaa.

– Aidon kehon nälän tunnistaminen voi olla alkuun hankalaa, kun mielen tai sydämen nälkä huutelee lujaa, Liski myöntää. Harjoittelemalla kuitenkin oppii tunnistamaan, mitä keho oikeasti tarvitsee jaksaakseen.

Treenaamisen voi aloittaa vaikka heti seuraavalla kerralla, kun käsi tarttuu jääkaapin kahvaan.

– Pysähdy hetkeksi, ota hengitys sisään ja ulos ja kysy itseltäsi, onko sinulla oikeasti nälkä vai aiotko syödä jonkin muun syyn vuoksi? Liski vinkkaa.

Älä pingota syömistä, vaan nauti

Asiantuntijat korostavat, että jatkuvan syyllisyyden ja kontrolloinnin kierteen ei tarvitse kuulua ruokailuun.

– Itse olin ennen kaoottinen syöjä. Saatoin ahmia suklaarasian paria konvehtia vaille kokonaan ja sitten kompensoida hurjalla liikunnalla ja rajoittamalla syömistä. Tietoinen syöminen on tuonut mutkattomamman ja rennon ruokasuhteen, Liski kertoo.

Välillä voi mässäillä, mutta sen jälkeen kannattaa palata ihan tavalliseen, mukavaan syömiseen.

Järvelä-Reijosen mukaan syömisen taidossa ruokasuhde ei lähde siitä, mikä on terveellistä tai mitä pitäisi syödä, vaan ruuasta kuuluu ennen kaikkea nauttia.

– Siihen sisältyy toki ajatus, että myös ravitseva ja terveyttä edistävä ruoka on nautinnollista, hän sanoo.

Liski muistuttaa, että syömisen kuuluu olla ilo.