Me Naiset
|
Elina Jäntti

Mihin luontaistuotteita voi käyttää? Voiko niillä korvata lääkkeen tai pilata sisuskalunsa?

Kaksi asiantuntijaa vastaa:
 

Anna-Liisa Enkovaara, lääkäri ja tietokirjailija. Työskennellyt muun muassa Lääkelaitoksen ylilääkärinä parikymmentä vuotta ja  kirjoittanut kirjat 101 luontaistuotetta ja Naisten rohdot.
Timo Lehto, ravintoasiantuntija ja terveysvalmentaja. Tutkinut immunologiaa ja opiskellut funktionaalista lääketiedettä.

1. Mitä luontaistuotteita kaikkien kannattaisi syödä?
AE
: Mitään luontaistuotetta ei voi suositella jokaiselle. Ravintoonsa huomiota kiinnittävä ja terve ihminen saa useimmat vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot ruuasta. Myös riittävä liikunta ja uni parantavat hyvinvointia ilman, että tarvitsee turvautua luontaistuotteisiin. Useimmat suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Samoin kalaöljyistä eli omega-3-rasvahapoista voi olla hyötyä.
TL
: Harva syö niin monipuolisesti, että saisi ruuasta kaikki tarvittavat ravintoaineet. Siksi monivitamiini-hivenainevalmisteesta on hyötyä useimmille. Samoin D-vitamiinilisä on pohjoisilla leveyspiireillä tarpeellinen. Lisien tarpeeseen vaikuttavat ravitsemus, ikä ja perimä. Myös sairaudet voivat kuluttaa elimistössä joitain hivenaineita. Useita ravintolisiä, esimerkiksi B12-vitamiinia tai sinkkiä, voi käyttää sairauksien ennaltaehkäisemiseen. Erityisesti iäkkäillä ihmisillä on puutosta B12-vitamiinista, mikä voi aiheuttaa uupumusta ja anemiaa. Sinkin, magnesiumin tai seleenin vähäinen saanti voi altistaa sairauksille. Jos on jokin perussairaus, vitamiini- ja hivenainetasot kannattaisi selvittää verikokeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Moni käyttää auringonhattu-uutetta flunssaan. Auttaako se oikeasti?
AE
: Nykyään auringonhattua kutsutaan punahatuksi. Punahattu-uute voi lievittää nuhakuumetta, mutta eri valmisteet sisältävät erilaisia uutteita, eikä kaikissa ole välttämättä samoja vaikutuksia. Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt tietyt punahattu-uutteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka sopivat vilustumisoireiden lyhytaikaiseen ehkäisyyn ja hoitoon.
TL: Punahattu-uute ehkäisee tuoreimpien tutkimusten mukaan flunssaa ja lievittää sen oireita. Laajempia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä. Parhaiten uute tehoaa, kun sitä ottaa heti ensimmäisten oireiden tullessa. Jos uutetta nauttii pidemmän aikaa, se menettää tehoaan. Yrttivalmisteet on tarkoitettu otettavaksi vain kuureina, ei jatkuvaan käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Mäkikuismaa voisi kuulemma kokeilla masennuksen hoidossa. Onko tässä perää?
AE: Mäkikuismalla voi olla vaikutusta lievän masennuksen hoidossa. Vakavampaan masennukseen se ei auta, eikä pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ole tietoa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (entinen Lääkelaitos) on hyväksynyt eräät mäkikuismavalmisteet aikuisten lievän masennuksen hoitoon. Näitä valmisteita saa apteekeista
ilman reseptiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mäkikuisma yhdistettynä masennuslääkkeeseen voi lisätä lääkkeen haittoja.
TL: Mäkikuisma auttaa lievään tai keskivaikeaan masennukseen eri tavoilla. Lisäksi sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin masennuslääkkeillä, esimerkiksi potenssihäiriöt ja vieroitusoireet eivät ole yhtä voimakkaita. Sivuvaikutuksia silti on, ja myös yhteisvaikutuksesta muiden lääkkeiden kanssa täytyy olla tietoinen. Mäkikuismaa ei kannata käyttää esimerkiksi e-pillereiden kanssa. Rohdosta voi käyttää myös palovammojen, haavojen ja ruuansulatushäiriöiden hoitoon.

4. Mikä luontaistuote auttaisi naisten hormonaalisiin vaivoihin?
AE: Vaihdevuosi- ja PMS-vaivojen hoidossa on tutkittu erilaisia valmisteita, mutta vähäisin tuloksin. Mikään ei silti estä kokeilemasta, jos uskoo, että tietty valmiste auttaa. Lumevalmisteet lievittävät vaihdevuosioireita 50 prosenttia, kun estrogeenilääkkeiden vaikutus on 80 prosenttia.
TL: Soijan sisältämien isoflavonoidien on todettu lievittävän vaihdevuosioireita jonkin verran. B6-vitamiini puolestaan auttaa jossain määrin kuukautiskipuihin, ja magnesium voi helpottaa niihin liittyviä lihaskipuja. Saksassa vaihdevuosioireiden helpottamiseen on käytetty jo vuosikymmeniä tähkäkimikki-rohdosvalmistetta.

5. Voiko luontaistuotteella korvata lääkkeen?
AE: Etenkään elintärkeää lääkitystä, kuten diabetes- ja syöpälääkkeitä, ei pidä vaihtaa ja vaihtoehdoista kannattaa keskustella hoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus luontaistuote voi tukea lääkkeen vaikutuksia ja lääkeannosta voidaan pienentää. Unilääkkeen sijaan voi kokeilla lievästi rauhoittavaa rohtovirmajuuri- eli valeriaanavalmistetta. Jos lääke voidaan korvata muulla tuotteella, lääkehoito on ollut yleensä turhaa.
TL: Tärkeää lääkitystä ei voi korvata, mutta luontaistuote voi täydentää lääkitystä tai auttaa elimistöä sopeutumaan sairauden tuomiin muutoksiin. Magnesiumista voi esimerkiksi olla apua lievästi kohonneeseen verenpaineeseen. Lievemmissä vaivoissa kasvirohdos voi olla parempi vaihtoehto, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin synteettisellä lääkkeellä. Päänsärkyyn voi kokeilla suolistoa rasittavan ibuprofeiinin sijaan piparminttuöljyä, joka rentouttaa ja poistaa särkyä.

6. Mikä määrä valmisteita on liikaa?
AE
: Valmistaja vastaa ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden turvallisuudesta, kun tuotetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaan. Kuten lääkkeiden kanssa, myös luontaistuotteiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja haitat voivat lisääntyä, jos käytetään yli viittä tuotetta samaan aikaan.
TL: Jos syö useita samantapaisia luontaistuotteita, joitakin vaikuttavia aineita saattaa tulla liikaa. Itseään ei kannata lääkitä monilla tuotteilla. Turvallisempaa on kääntyä asiantuntijan puoleen, joka tuntee ravintolisät ja kasvisrohdokset. Ammattilaisia ovat esimerkiksi koulutetut ravintovalmentajat ja fytonomit eli luontaistuotteiden asiantuntijat.

7. Voivatko sisä­elimet mennä luontaistuotteiden käytöstä pilalle?
AE: Maksa- ja munuaishaitat ovat hyvin harvinaisia. Riski suurenee, jos käyttää useita lääkekasveja saman¬aikaisesti ja pitkiä aikoja. Eräät perinnetuotteet ja etenkin aasialaiset rohdosvalmisteet voivat sisältää yli kymmentä eri lääke¬kasvia.
TL: Jos tabletteja ja -uutteita menee kourakaupalla, se on mahdollista. Usein haittoja kuitenkin liioitellaan. Joskus Suomessa myytiin haitallisia valmisteita, mutta
nykyään niitä valvotaan tarkasti.

8. Pitääkö lääkärille kertoa, mitä luontaistuotteita käyttää?
AE: Lääkärille kannattaa kertoa myös ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Jos lääkkeen teho heikkenee, syynä voi olla jokin luontaisvalmiste.
TL: Kannattaa, mutta moni ei uskalla kertoa, koska pelkää lääkärin kieltävän käytön. Lääkäreillä ei yleensä ole koulutusta ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Keski-Euroopassa lääkärit käyttävät enemmän luontaistuotteita hoidossa, mutta meillä ei ole vastaavaa kasvilääkinnän perinnettä.

Termit selväksi

Luontaistuote on vanhahtava termi – nykyään sillä tarkoitetaan ravintolisiä ja kasvirohdosvalmisteita. Ravintolisät sisältävät elintarvikkeista tuttuja aineita, kuten vitamiineja,
kivennäisaineita ja rasvahappoja, tai esimerkiksi kasviuutteita tai synteettisiä ainesosia. Rohdosvalmisteissa on voimakkaammin vaikuttavia kasviuutteita. Lääkelaki rinnastaa tietyt kasvirohdosvalmisteet lääkkeisiin.

Osta tutusta paikasta

Netissä myydään paljon virheellisiä luontaistuotteita, joissa voi olla lääkkeitä tai syöpää aiheuttavia aineita. Aasialaiset yrttivalmisteet saattavat sisältää raskasmetalleja. Turvallisinta on ostaa tuotteet terveyskaupoista ja apteekeista.

Suosituimmat ravintolisät top 5

1. Omega-3-tuotteet, muun muassa kalaöljyt ja CLA-rasvahappovalmisteet. Niistä saa hyviä rasvoja.
2. D-vitamiini on suosituin vitamiinivalmiste. Lisäksi syödään monivitamiineja, magnesium- ja kalkkitabletteja.
3. Inkivääri-, vihersimpukka- ja hainrustovalmisteet nivelten hoitoon.
4. Puhdistuskuurit ja happoemästasapainovalmisteet kuonan poistoon ja aineenvaihduntaan.
5. Punariisi- ja lesitiinivalmisteet, jotka vaikuttavat
kolesteroliaineenvaihduntaan.

Lähde: Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla