Mihin luontaistuotteita voi käyttää? Voiko niillä korvata lääkkeen tai pilata sisuskalunsa?

Kaksi asiantuntijaa vastaa:
 

Anna-Liisa Enkovaara, lääkäri ja tietokirjailija. Työskennellyt muun muassa Lääkelaitoksen ylilääkärinä parikymmentä vuotta ja  kirjoittanut kirjat 101 luontaistuotetta ja Naisten rohdot.
Timo Lehto, ravintoasiantuntija ja terveysvalmentaja. Tutkinut immunologiaa ja opiskellut funktionaalista lääketiedettä.

1. Mitä luontaistuotteita kaikkien kannattaisi syödä?
AE
: Mitään luontaistuotetta ei voi suositella jokaiselle. Ravintoonsa huomiota kiinnittävä ja terve ihminen saa useimmat vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot ruuasta. Myös riittävä liikunta ja uni parantavat hyvinvointia ilman, että tarvitsee turvautua luontaistuotteisiin. Useimmat suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Samoin kalaöljyistä eli omega-3-rasvahapoista voi olla hyötyä.
TL
: Harva syö niin monipuolisesti, että saisi ruuasta kaikki tarvittavat ravintoaineet. Siksi monivitamiini-hivenainevalmisteesta on hyötyä useimmille. Samoin D-vitamiinilisä on pohjoisilla leveyspiireillä tarpeellinen. Lisien tarpeeseen vaikuttavat ravitsemus, ikä ja perimä. Myös sairaudet voivat kuluttaa elimistössä joitain hivenaineita. Useita ravintolisiä, esimerkiksi B12-vitamiinia tai sinkkiä, voi käyttää sairauksien ennaltaehkäisemiseen. Erityisesti iäkkäillä ihmisillä on puutosta B12-vitamiinista, mikä voi aiheuttaa uupumusta ja anemiaa. Sinkin, magnesiumin tai seleenin vähäinen saanti voi altistaa sairauksille. Jos on jokin perussairaus, vitamiini- ja hivenainetasot kannattaisi selvittää verikokeella.

2. Moni käyttää auringonhattu-uutetta flunssaan. Auttaako se oikeasti?
AE
: Nykyään auringonhattua kutsutaan punahatuksi. Punahattu-uute voi lievittää nuhakuumetta, mutta eri valmisteet sisältävät erilaisia uutteita, eikä kaikissa ole välttämättä samoja vaikutuksia. Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt tietyt punahattu-uutteet kasvirohdosvalmisteiksi, jotka sopivat vilustumisoireiden lyhytaikaiseen ehkäisyyn ja hoitoon.
TL: Punahattu-uute ehkäisee tuoreimpien tutkimusten mukaan flunssaa ja lievittää sen oireita. Laajempia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä. Parhaiten uute tehoaa, kun sitä ottaa heti ensimmäisten oireiden tullessa. Jos uutetta nauttii pidemmän aikaa, se menettää tehoaan. Yrttivalmisteet on tarkoitettu otettavaksi vain kuureina, ei jatkuvaan käyttöön.

3. Mäkikuismaa voisi kuulemma kokeilla masennuksen hoidossa. Onko tässä perää?
AE: Mäkikuismalla voi olla vaikutusta lievän masennuksen hoidossa. Vakavampaan masennukseen se ei auta, eikä pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ole tietoa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (entinen Lääkelaitos) on hyväksynyt eräät mäkikuismavalmisteet aikuisten lievän masennuksen hoitoon. Näitä valmisteita saa apteekeista
ilman reseptiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mäkikuisma yhdistettynä masennuslääkkeeseen voi lisätä lääkkeen haittoja.
TL: Mäkikuisma auttaa lievään tai keskivaikeaan masennukseen eri tavoilla. Lisäksi sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin masennuslääkkeillä, esimerkiksi potenssihäiriöt ja vieroitusoireet eivät ole yhtä voimakkaita. Sivuvaikutuksia silti on, ja myös yhteisvaikutuksesta muiden lääkkeiden kanssa täytyy olla tietoinen. Mäkikuismaa ei kannata käyttää esimerkiksi e-pillereiden kanssa. Rohdosta voi käyttää myös palovammojen, haavojen ja ruuansulatushäiriöiden hoitoon.

4. Mikä luontaistuote auttaisi naisten hormonaalisiin vaivoihin?
AE: Vaihdevuosi- ja PMS-vaivojen hoidossa on tutkittu erilaisia valmisteita, mutta vähäisin tuloksin. Mikään ei silti estä kokeilemasta, jos uskoo, että tietty valmiste auttaa. Lumevalmisteet lievittävät vaihdevuosioireita 50 prosenttia, kun estrogeenilääkkeiden vaikutus on 80 prosenttia.
TL: Soijan sisältämien isoflavonoidien on todettu lievittävän vaihdevuosioireita jonkin verran. B6-vitamiini puolestaan auttaa jossain määrin kuukautiskipuihin, ja magnesium voi helpottaa niihin liittyviä lihaskipuja. Saksassa vaihdevuosioireiden helpottamiseen on käytetty jo vuosikymmeniä tähkäkimikki-rohdosvalmistetta.

5. Voiko luontaistuotteella korvata lääkkeen?
AE: Etenkään elintärkeää lääkitystä, kuten diabetes- ja syöpälääkkeitä, ei pidä vaihtaa ja vaihtoehdoista kannattaa keskustella hoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus luontaistuote voi tukea lääkkeen vaikutuksia ja lääkeannosta voidaan pienentää. Unilääkkeen sijaan voi kokeilla lievästi rauhoittavaa rohtovirmajuuri- eli valeriaanavalmistetta. Jos lääke voidaan korvata muulla tuotteella, lääkehoito on ollut yleensä turhaa.
TL: Tärkeää lääkitystä ei voi korvata, mutta luontaistuote voi täydentää lääkitystä tai auttaa elimistöä sopeutumaan sairauden tuomiin muutoksiin. Magnesiumista voi esimerkiksi olla apua lievästi kohonneeseen verenpaineeseen. Lievemmissä vaivoissa kasvirohdos voi olla parempi vaihtoehto, koska sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin synteettisellä lääkkeellä. Päänsärkyyn voi kokeilla suolistoa rasittavan ibuprofeiinin sijaan piparminttuöljyä, joka rentouttaa ja poistaa särkyä.

6. Mikä määrä valmisteita on liikaa?
AE
: Valmistaja vastaa ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden turvallisuudesta, kun tuotetta käytetään pakkauksen ohjeen mukaan. Kuten lääkkeiden kanssa, myös luontaistuotteiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja haitat voivat lisääntyä, jos käytetään yli viittä tuotetta samaan aikaan.
TL: Jos syö useita samantapaisia luontaistuotteita, joitakin vaikuttavia aineita saattaa tulla liikaa. Itseään ei kannata lääkitä monilla tuotteilla. Turvallisempaa on kääntyä asiantuntijan puoleen, joka tuntee ravintolisät ja kasvisrohdokset. Ammattilaisia ovat esimerkiksi koulutetut ravintovalmentajat ja fytonomit eli luontaistuotteiden asiantuntijat.

7. Voivatko sisä­elimet mennä luontaistuotteiden käytöstä pilalle?
AE: Maksa- ja munuaishaitat ovat hyvin harvinaisia. Riski suurenee, jos käyttää useita lääkekasveja saman¬aikaisesti ja pitkiä aikoja. Eräät perinnetuotteet ja etenkin aasialaiset rohdosvalmisteet voivat sisältää yli kymmentä eri lääke¬kasvia.
TL: Jos tabletteja ja -uutteita menee kourakaupalla, se on mahdollista. Usein haittoja kuitenkin liioitellaan. Joskus Suomessa myytiin haitallisia valmisteita, mutta
nykyään niitä valvotaan tarkasti.

8. Pitääkö lääkärille kertoa, mitä luontaistuotteita käyttää?
AE: Lääkärille kannattaa kertoa myös ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Jos lääkkeen teho heikkenee, syynä voi olla jokin luontaisvalmiste.
TL: Kannattaa, mutta moni ei uskalla kertoa, koska pelkää lääkärin kieltävän käytön. Lääkäreillä ei yleensä ole koulutusta ravintolisistä ja kasvirohdoksista. Keski-Euroopassa lääkärit käyttävät enemmän luontaistuotteita hoidossa, mutta meillä ei ole vastaavaa kasvilääkinnän perinnettä.

Termit selväksi

Luontaistuote on vanhahtava termi – nykyään sillä tarkoitetaan ravintolisiä ja kasvirohdosvalmisteita. Ravintolisät sisältävät elintarvikkeista tuttuja aineita, kuten vitamiineja,
kivennäisaineita ja rasvahappoja, tai esimerkiksi kasviuutteita tai synteettisiä ainesosia. Rohdosvalmisteissa on voimakkaammin vaikuttavia kasviuutteita. Lääkelaki rinnastaa tietyt kasvirohdosvalmisteet lääkkeisiin.

Osta tutusta paikasta

Netissä myydään paljon virheellisiä luontaistuotteita, joissa voi olla lääkkeitä tai syöpää aiheuttavia aineita. Aasialaiset yrttivalmisteet saattavat sisältää raskasmetalleja. Turvallisinta on ostaa tuotteet terveyskaupoista ja apteekeista.

Suosituimmat ravintolisät top 5

1. Omega-3-tuotteet, muun muassa kalaöljyt ja CLA-rasvahappovalmisteet. Niistä saa hyviä rasvoja.
2. D-vitamiini on suosituin vitamiinivalmiste. Lisäksi syödään monivitamiineja, magnesium- ja kalkkitabletteja.
3. Inkivääri-, vihersimpukka- ja hainrustovalmisteet nivelten hoitoon.
4. Puhdistuskuurit ja happoemästasapainovalmisteet kuonan poistoon ja aineenvaihduntaan.
5. Punariisi- ja lesitiinivalmisteet, jotka vaikuttavat
kolesteroliaineenvaihduntaan.

Lähde: Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto.

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

 1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
 2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
 3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

 • 2,4 dl kookoshiutaleita
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 0,6 dl kookosrasvaa
 • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,2 dl cashewpähkinöitä
 • 1,2 dl manteleita
 • 2 rkl kaakaonibsejä
 • 1 tl kanelia
 • 3 kivetöntä medjool-taatelia
 • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

 1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
 2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
 3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.