Kaikkeen et voi itse vaikuttaa, mutta liikunta ja ruokavalio pienentävät sairastumisen vaaraa.

1. Onko rintasyöpä yleistynyt?
On. Suomessa uusia rintasyöpätapauksia todetaan joka vuosi parisen sataa enemmän kuin edellisenä vuotena. Syövän lisääntyminen näyttää johtuvan osittain siitä, että taudin riskitekijät ovat yleistyneet: Kuukautiset alkavat entistä aikaisemmin, mutta vaihdevuodet myöhemmin. Naiset saavat ensimmäisen lapsensa aiempaa iäkkäämpinä ja tekevät vähemmän lapsia kuin ennen. Myös ylipaino, tupakointi ja alkoholin käyttö lisäävät riskiä. Syövän syntyyn vaikuttaa moni seikka pitkän ajan kuluessa, eikä kaikkia syitä vielä tiedetä. Vaikka rintasyöpä yleistyy, myös siitä parantuneiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

2. Minkä ikäiset sairastuvat rintasyöpään?
Rintasyöpää on yleensä yli 60-vuotiailla. Alle 30-vuotiailla se on todella harvinainen, mutta riski sairastua lisääntyy yli 40-vuotiaana.

3. Voiko rintasyövän oikeasti tunnistaa omin sormin rintojaan tutkimalla?
Rintasyövän tavallisimman oireen, rinnassa olevan kyhmyn, voi toki itse tunnistaa. Oma tarkkailu ei kuitenkaan korvaa ammattilaisen tekemää seulontaa. Terveydenhuollon ammattilainen yleensä huomaa kyhmyn aikaisemmin ja rinnassa pienemmänkin muutoksen kuin mitä itse pystyy havaitsemaan. Kehon toimintaa ja vointia kannattaa toki aina seurata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Voiko mahdollisen sairastumisen päätellä jostain muusta kuin kyhmystä?
Rintasyöpädiagnoosia ei tietysti tehdä itse, vaan sen tekee lääkäri. Joitakin asioita voi kuitenkin havaita. Jos rinnan koko tai muoto muuttuu, iho vetäytyy tai jos nännistä tulee eritettä, kannattaa mennä lääkäriin. Rintasyöpä voi olla myös oireeton, erityisesti alkuvaiheessa. Kannattaa silti muistaa, että suurin osa rintojen muutoksista on hyvälaatuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Miten voi ehkäistä rintasyöpää?
Syövän vaaraa voi vähentää kasvispainotteisella ruokavaliolla: syö täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Myös liikunta, painonhallinta, tupakoimattomuus ja alkoholin vähäinen käyttö ovat tärkeitä. Vaihdevuosioireisiin tarkoitettuja hormoneja olisi hyvä käyttää mahdollisimman vähän, sillä ne lisäävät riskiä. Sen sijaan e-pillerit eivät aiheuta rintasyöpää. Kaikkiin riskeihin ei voi enää aikuisena vaikuttaa, sillä monet niistä syntyvät jo varhaislapsuudessa.

6. Auttaako positiivinen ajattelu välttämään syövän?
Aiemmin ajateltiin, että stressi ja negatiiviset ajatukset lisäävät riskiä, mutta suoranaista vaikutusta niillä ei ole. Psyykkiset syyt saattavat vaikuttaa kuitenkin välillisesti: esimerkiksi masentunut ihminen ei välttämättä jaksa huolehtia terveellisistä elämäntavoista.

7. Entä säännöllinen soijatuotteiden syönti tai muut luontaiskeinot?
Soijan sisältämä kasviestrogeeni voi teoriassa ehkäistä rintasyöpää, mutta vaikutus on hyvin vähäinen. Monia luontaistuotteita markkinoidaan syövän ehkäisijöinä, mutta niiden vaikutuksesta ei ole kunnollista tutkimusta.

8. Äidilläni on ollut rintasyöpä. Miten suuri riski minulla on saada se?
Äidin rintasyöpä ei lisää ratkaisevasti riskiä sairastua. Jos sen
sijaan sekä äiti että isoäiti ovat sairastuneet rintasyöpään nuorina, alttius sairastua saattaa kulkea suvussa. Syöpä itsessään ei periydy, vaan alttius sairastua. Jos haluat selvittää sairastumisriskiäsi, kysy neuvoa Syöpäjärjestöjen toimipisteestä, terveyskeskuslääkäriltä tai gynekologilta.

9. Missä vaiheessa pääsee mammografiaan?
Seulontamammografioita eli oireettoman naisen rintojen tutkimuksia tehdään 50–59-vuotiaille naisille, joissain kunnissa 69-vuotiaille asti. Kutsut seulontoihin tulevat julkisesta terveydenhuollosta kahden vuoden välein. Alle 50-vuotias ohjataan mammografiaan, jos on syytä epäillä sairastumista tai jos hänellä on sukurasite. Jos on rintasyövästä huolissaan, hyvä keino on pyytää gynekologia tai terveydenhoitajaa tutkimaan rinnat käsin kerran vuodessa.

10. Miten suuri osa selviää rintasyövästä hengissä?
Ennuste on parantunut hurjasti. Viiden vuoden kuluttua elossa on lähes 90 prosenttia sairastuneista. Kaikista sairastuneista noin 70 prosenttia selviytyy. Mitä aikaisemin rintasyöpä todetaan, sitä paremmin hoito onnistuu.

Lue, miten rinnat tutkitaan itse.

Käy käsiksi!


Vastaajana Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla