Lempeä itsehoito houkuttelee monia. Mitä rohdoista ja ravintolisistä oikein pitäisi ajatella?

Luontaistuotteiden myynti on Suomessa kasvanut tasaisesti. Puolet naisista ja kolmannes miehistä käyttää ravintolisiä, joista suosituimpia ovat vitamiini-kivennäisaineyhdistelmät sekä rasvahapot.

Nykypäivänä terveydestä halutaan ja osataan huolehtia, ja luomuarvot ovat pinnalla. Perinteinen lääketiede voi vaikuttaa kovalta ja kiireiseltä. Synteettisten lääkkeiden sivuvaikutukset pelottavat, ja pehmeä itsehoito houkuttelee.

– Tyypillinen ravintolisien käyttäjä on yli 55-vuotias nainen. Miehistä aktiivisimpia ovat 25–34-vuotiaat, Terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö kertoo.

Rönkön mielestä myös terveydenhuoltoalalla suhtaudutaan luontaistuotteisiin aiempaa suopeammin. Virallinen linja on silti yhä varauksellinen.

Hyödyt ja harhaluulot

Mutta onko pehmeistä keinoista hyötyä? Lääkäri ja tietokirjailija Anna-Liisa Enkovaara sanoo, että luontaistuotteita on vaikea niputtaa yhteen.

On kuitenkin selvää, että luontaistuotteet eivät saa sisältää lääkeaineita, eikä niillä siksi voi olla voimakkaasti sairautta ehkäiseviä tai parantavia vaikutuksia. Elimistön toimintoihin valmisteet voivat vaikuttaa.

– On hyödyllisiä tuotteita, mutta myös sellaisia, joiden hyödystä ei ole tutkimustuloksia. Paljon tutkittuja ja hyviksi havaittuja ovat esimerkiksi maitohappobakteerit, kuituvalmisteet, D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot.

Vaaraa luontaistuotteista ei yleensä ole, jos ostaa viranomaisten hyväksymiä valmisteita ja annostelee ohjeiden mukaan. Netistä ja kaukomatkoilta rohtoja ja ravintolisiä ei kannata ostaa.

Lääkitystä käyttävän tulisi miettiä kahdesti, ennen kuin alkaa hoitaa itseään luontaistuotteilla, sillä niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Myös vahvasti allergisen on syytä varoa. Tyypillisimmin allergiaoireita aiheuttavat kasviuutteita sisältävät tuotteet.

Enkovaara toteaa, että luontaistuotteissa suurin harhaluulo liittyy nimeen. Siis siihen, että ne todella olisivat peräisin luonnosta.

– 50 vuotta sitten niin olikin, mutta nykyään luontaistuotteet valmistetaan paljolti lääketehtaissa. Vaikka pohjana olisikin luonnonaineita, valmisteita käsitellään voimakkaasti. Ne ovat kaukana alkuperäisistä luonnonkasveista.

Luontaistuotteet – mistä on kyse?

- Kauppiaat puhuvat nykyään luontaistuotteiden sijaan terveystuotteista. Niillä tarkoitetaan itsehoitotuotteita, joilla on yleisesti hyväksytty tai tutkimuksin osoitettu, hyvinvointia tai terveyttä ylläpitävä tai edistävä vaikutus. Tuotteita valvovat Elintarviketurvallisuusvirasto ja Lääkelaitos.

- Ylivoimaisesti suurin osa on ravintolisiä, kuten vitamiineja ja kalaöljyjä, jotka täydentävät tavallista ruokavaliota. Pienempi ryhmä ovat rohdosvalmisteet, jotka sisältävät voimakkaammin vaikuttavia lääkekasveja, kuten valeriaanaa tai mäkikuismaa.

- ?Luontaistuotteet eivät ole mitään nappikauppaa: niitä myydään Suomessa arviolta 175 miljoonalla eurolla vuodessa. Maailmanlaajuisesti myynti on noin 50 miljardia dollaria, ja se kasvaa 3–5 prosenttia vuosittain.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?