Seksi, yökukkuminen, ylipaino – kun tiedät päänsäryn syyn, voit päästä siitä eroon.

Päätäsi särkee, koska... 

1. ...hurvittelit pikkutunneille ja nukuit sunnuntaina puoleenpäivään. 

Kiitos unihormonien, valvominen ja erityisesti myöhään nukkuminen voivat laukaista migreenikohtauksen. Parhaiten tuskilta välttyy pitämällä unirytmin säännöllisenä. Erityisen tärkeää on, ettei heräämisaika vaihtele rajusti. Toimistotyöläisen kannattaa herätä seitsemältä viikonloppuisinkin. Pitkään nukkuminen voi lisäksi jumiuttaa lihakset ja aiheuttaa jännitystyyppistä päänsärkyä. 

– On paljon ihmisiä, joiden päänsärkypäiväkirjassa särkypäiviä ovat lauantai ja sunnuntai, neurologi Markku Nissilä sanoo. 

2. ...pyörit illalla sängyssä ja heräilit pitkin yötä. 

Aamuyöllä tai aamulla iskevä päänsärky on yleensä huonosti nukkuvien yli 50-vuotiaiden naisten vaiva. Särky on herätessä kohtalainen tai kova, mutta se hälvenee aamupäivän mittaan. Unipäänsärky tunnetaan huonosti, mutta sen hoito on helppoa. 

– Kofeiinitabletti ennen nukkumaanmenoa auttaa. Syytä ei tiedetä, mutta se saa unipäänsärystä kärsivät nukkumaan paremmin ja auttaa särkyyn, Markku Nissilä kertoo. 

3. ...painoit joskus parikymmentä kiloa vähemmän. 

Syytä ei tiedetä, mutta ylipainoisilla on muihin verrattuna selvästi suurempi riski saada krooninen päänsärky. Siinä on yksi lisäsyy pitää ruokavalio ojennuksessa. 

4. ...lemmenhetki huipentui orgasmiin. 

Päänsärky on kuuluisin syy kieltäytyä seksistä, mutta seksi voi myös aiheuttaa päänsärkyä. Räjähdysmäinen, nopea ja voimakas särky voi iskeä ennen orgasmia, sen aikana tai sen jälkeen. Kipu on niin raju, että moni luulee saaneensa aivoverenvuodon. 

– Orgasmipäänsärky voi aiheuttaa ikävän trauman, koska se saattaa pelästyttää järjettömästi. Usein voi mennä kuukausia, että seksielämä palaa normaaliksi, Markku Nissilä sanoo.

5. ...juhlistit iltaa muutamalla lasillisella viiniä. 

Moni voi juoda huoletta olutta, mutta viini pakottaa päätä. Kivun syystä on useita teorioita. Monet syyttävät tanniineja, mutta neurologi Markku Nissilä epäilee, että syynä voivat olla sulfiittiyhdisteet. 

Migreenipotilaat valittavat usein saavansa kohtauksia Chardonnay-ja Cabernet Sauvignon -rypälelajikkeista. Helpointa on kieltäytyä juomista, joista on huomannut saavansa oireita. 

6. ...purit yöllä hammasta. 

Jos päänsärky kiusaa etenkin aamuisin, kannattaa varata hammaslääkäriaika. Säryn syynä voi olla hampaiden tai leukojen virheasento, joka saa puremaan ja narskuttelemaan öisin. 

Koska purentavaivoja aiheuttavat monet seikat, hoitotavat vaihtelevat. Onnekkaimpien oireet helpottuvat purentakiskon avulla jo muutamassa yössä. 

7. ...siitä on jo tovi, kun treenivaatteet unohtuivat pyykkikorin pohjalle. 

Liikunta vähentää sekä migreenin että lihasjännityksen aiheuttamia päänsärkyjä. Liikkuminen voi myös kesyttää jo iskeneen tensiopäänsäryn. Erityisesti niska-ja hartiavaivaisten kannattaa treenata kuntosalilla. 

Migreenistä kärsivä ei sen sijaan voi riuhtoa ja treenata miten sattuu, sillä liian rankka liikunta voi laukaista kohtauksen. 

8. ...on taas se aika kuusta. 

Estrogeenitaso putoaa pari päivää ennen kuukautisten alkamista, mikä laukaisee monilla naisilla migreenikohtauksia. Kohtaukset iskevät usein ennen kuukautisia tai niiden aikana. Hormonit selittävät osittain myös sen, miksi naisten migreeni on kolme kertaa yleisempi kuin miesten.

9. ...tulostavoitteita pukkaa, pomo kuumottaa ja aikataulut pettävät. 

Stressihormonit laukaisevat migreenikohtauksia. Tuloksena voi olla noidankehä: työstressi aiheuttaa migreeniä, joka estää työnteon, ja töiden kasautuminen taas stressaa entisestään. 

Stressi aiheuttaa myös jännitystyyppistä päänsärkyä, mutta syytä ei täysin tunneta. 

– Usein jännittäjäluonteilla on tapana vetää stressatessaan hartialihaksensa kramppiin. Toisaalta säryn syynä voi olla henkinen paine, sillä tensiopäänsärkyä on myös ihmisillä, joilla ei ole lihaskireyttä, sanoo neurologi Markus Färkkilä

Färkkilä neuvoo purkamaan työpaineet liikuntaan. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi sauvakävely, jooga tai venyttely. Stressiä voi opetella hillitsemään myös rentoutusharjoituksilla. Lisäksi saunominen, musiikki, hieronta ja ystävien tapaaminen helpottavat oloa. 

10. …napsit jatkuvasti särkylääkkeitä. 

Särkylääkepäänsärky alkaa usein tavallisesta pääkivusta, jota taltutetaan lääkkeillä useita kertoja viikossa. Kipu iskee uudelleen, kun lääkkeen vaikutus lakkaa. Kierteestä pääsee eroon vain jättämällä lääkkeet, mutta oireita voi lievittää päänsäryn estohoitoon käytettävillä lääkkeillä. Toiset pääsevät koukusta viikossa, mutta joidenkin vieroitus vie kuukausia. 

11. ...istuit päivän hartiat lysyssä tietokoneella ja raahasit raskasta läppärilaukkua. 

Huono työskentelyasento tai olkalaukun kantaminen jumiuttavat hartiat, mikä puolestaan aiheuttaa jännityspäänsärkyä. 

– Näyttöpäätteellä ei pitäisi istua kerrallaan kahta tuntia kauemmin. Välissä kannattaa tehdä taukojumppaa, ja työtä pitäisi yrittää pätkiä niin, että väliin tulee jokin kävelyä vaativa tehtävä, opastaa Markus Färkkilä. 

Ota ensiavuksi lääke. Sen jäl¬keen on aika korjata työtavat, ostaa reppu ja aloittaa kuntoilu. 

12. ...kärvistelet ilman lääkkeitä, vaikka kuinka sattuisi. 

Jos migreenikohtauksia ei hoideta kunnolla, kipuradat saattavat herkistyä. Tällöin kivusta voi tulla jatkuva riesa, joka leviää myös niska-ja hartiaseudulle. Lääkettä pitää ottaa tarpeeksi iso annos heti, kun oireet iskevät. Tavallinen särkylääke taltuttaa lievän kohtauksen, mutta ankara kipu vaatii reseptilääkkeen.

Voisiko se olla migreeni?

Migreenisärky on yleensä kovaa tai kohtalaista, jyskyttävää ja usein toispuoleista. Kipu pahenee ponnistelusta. 

Migreeni voi olla myös lievä, ja siksi moni sairastaa tautia tietämättään. Joka toiselta migreeniä sairastavalta puuttuu diagnoosi. 

Osa pärjää tavallisilla särkylääkkeillä, kun taas toiset tarvitsevat täsmälääkityksen. Migreenikohtauksia ehkäistään myös estolääkityksellä ja erilaisilla lääkkeettömillä hoidoilla. 

Jännitys- eli tensiopäänsärky on toinen yleinen päänsärkytyyppi. Kipu on lievää eikä yleensä estä työntekoa. Toisin kuin migreenissä, liikunta ei yleensä pahenna kipua, vaan voi helpottaa oireita. 

Lähteet: Saana Saarinen (toim.): Päänsärky (Duodecim: Suomen apteekkariliitto 2002), Leif Lindberg: Migreeni (Gummerus 2003), www.terveyskirjasto.fi.

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Vierailija

Me Naisten mahtava 10 viikon liikuntahaaste käynnistyy! Tule mukaan, kohota kuntoa – voit voittaa hemmotteluloman

"Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto:" Mielestäni pääpalkinnon voisi mieluummin arpoa kaikkien kesken, sillä tärkeämpää on saada ihmiset sieltä sohvanpohjalta ylös, kuin kannustaa lisää niitä, jotka jo muutoinkin liikkuvat paljon...
Lue kommentti