Kilokammoisen kesä ei ole vain jätskin ja makkaran välttelyä.

Makkaraa, siideriä, jätskiä, lettuja. Eihän niille kesäkiloille mahda mitään, kun vaarat vaanivat joka nurkalla.

Tai sitten mahtaa. Hyvän painon ystävien ryhmänohjaaja Auli Jääskeläinen kehottaa ajattelemaan kesää mieluummin mahdollisuutena kuin haasteena. Kasvikset ovat kesällä ihanan halpoja ja sää suosii hyötyliikkujaa.

– Lisäksi lomalla on kerrankin aikaa kokeilla uusia urheilulajeja, testata uusia ruokalajeja ja käyttää tavallista enemmän aikaa ruuanlaittoon.

Mahdollisuuksista huolimatta Jääskeläinen tietää, että monen varteen tarttuu lomalla pari ekstrakiloa. Siksi painonhallintaryhmissä neuvotaan varautumaan haasteisiin jo etukäteen.

Tärkeintä on pitää kiinni fiksusta ruokarytmistä. Moni jättää hellepäivänä lounaan väliin ja grillailee sitten pitkin iltaa. Niin tulee kuitenkin helposti naposteltua liikaa. Grillaamista sinänsä Jääskeläinen ei pidä pahana. Ritilälle voi sujauttaa ainaisten makkaroiden sijaan feta-kasvisnyyttejä tai hedelmiä. Lautasmallikin onnistuu, kun vartaaseen keihästää myös kasviksia tai grilliruuan seuraksi valmistaa salaattia.

Oleellisinta on silti unohtaa tiukat säännöt ja vaatimukset. Lomasta kannattaa nauttia ilman stressiä, koska stressi tunnetusti lihottaa.

Ei kiitos

Kaksi sanaa auttavat, kun kylässä tuputetaan taas mansikkakakkua.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?