Jenni Witikkala löysi aromaattiset öljyt ollessaan työharjoittelussa Yhdysvalloissa.
Jenni Witikkala löysi aromaattiset öljyt ollessaan työharjoittelussa Yhdysvalloissa.

Moni suomalainen hoitaa itseään luontaistuotteilla. Jenni Witikkala on yksi heistä.

Kaikki alkoi siitä, kun Jenni Witikkala, 32, meni työharjoitteluun Yhdysvaltoihin ja alkoi seurustella. Uusi poikaystävä käytti hyväntuntuista luomukosmetiikkaa ja vihjasi, että saman sarjan aromaattisista öljyistä voisi löytyä apu Jennin astmaan. Jenniä ärsytti.

– Minulla oli ollut astma kymmenen vuotta, ja lääkitystä oli pitänyt koko ajan lisätä. En kai minä vaihtaisi lääkärini määräämiä lääkkeitä maallikon kehumiin luonnontuotteisiin!

Jenni kuitenkin kokeili. Poikaystävän suosittelemat öljyt olivat lisäaineetonta luomutuotantoa, ja niitä voi käyttää sisäisesti, iholle tai hengittämällä. Aluksi öljyt vain tuntuivat miellyttäviltä, mutta hiljalleen astma alkoi kuin alkoikin hellittää. Nyt, vuoden jälkeen, Jenni tarvitsee enää murto-osan aikaisemmista lääkkeistä.

– Seuraan toki puhallusarvoja ja käyn lääkärissä. Mutta jos olin ennen ennakkoluuloinen luonnonlääkintää kohtaan, nyt lääkärit ovat alkaneet ottaa minua päähän. Olen saanut heiltä vain tosi huonoja neuvoja, pientä helpotusta oireisiin ja lisää lääkkeitä, mutta en oikeaa apua.

Yhdysvalloissa Jenni löysi lääkärin, joka paneutui huolella hänen krooniseen selkäkipuunsa. Oireiden taustalta löytyi vatsa-tulehdus, joka täytyi ensin parantaa. Lääkäri oli kiinnostunut kokeilemaan Jennin aromaattisia öljyjä, ja ne otettiin osaksi kokonaisvaltaista hoitoa. Gluteenittomalla, vähäsokerisella ravinnolla ja öljyjen tuella tulehdus on saatu kuriin ja selkä kuntoon.

Jenni ei halua puolustella jenkkiläistä terveydenhoitosysteemiä, josta on iloa vain hyväosaisille. Suomessakin on hänen mielestään hyviä lääkäreitä, mutta liian vähän aikaa potilaan kuunteluun ja turhaa kapea-alaisuutta. Luontaistuotteet ja vaihtoehtohoidot kuitataan hölynpölyksi. Kuka lääkäri ehtisi edes tutustua niihin, kun ei ole aikaa potilaillekaan?

Nykyään Jenni käyttää astman hoitoon päivittäin viiden eucalyptuksen öljyä ja fiiliksen mukaan muita: piparminttua vatsaongelmiin, sitruunaa flunssaoireisiin ja frankincensea henkisen yhteyden avaamiseen. Sanotaan, että jokaisella öljyllä on oma taajuutensa, kuten kaikilla elollisilla olennoilla. Sairaana ihmisen oma taajuus laskee, ja sitä voi nostaa esimerkiksi korkeataajuisen ruusuöljyn avulla.

Jenni korostaa, ettei kaikilla tuoksuöljyillä ole parantavia ominaisuuksia – löylytuoksut ja muut teolliset tuotteet ovat eri asia kuin hyvälaatuiset aromaattiset öljyt.

Luottaisitko luontaishoitoihin, jos sairastuisit vakavasti?

– Olen miettinyt asiaa tosi paljon. Molemmat vanhempani ovat kuolleet syöpään. En ehkä uskaltaisi olla ilman syöpähoitoja enkä lähtisi omin päin parantelemaan itseäni. Mutta uskon, että luottaisin enemmän öljyihin kuin sytostaatteihin.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?