DanZatu-tunnille pukeudutaan korkokenkiin ja verkkosukkiin, mutta tällä jumpalla onkin sanoma.

Kuva Milka Alanen

Korkokengät, pikkuruiset paljettisortsit, verkkosukkahousut, biletoppi ja ranne täynnä säihkyviä renkaita. Lea Mukka-Niva on sitten pukeutunut jumppatunnille.

– Mies kysyy välillä, mihin olen oikeasti menossa, Lea, 48, nauraa.

Kysymys on aiheellinen. Paljettisortsit, no, eihän niissä mennä Suomessa edes yökerhoon. Ehkä esiintyjäksi ruotsinlaivalle.
Mutta kyllä, tällä tunnilla pantterikuosi, paljetit ja pitsit kuuluvat pukukoodiin. Tuolla näyttää kimaltavan seeprakuvioinen minimekko, tuolla niukka, hopeinen paljettiasu.

Nyt on ehkä parasta vain unohtaa kaikki, mitä on tähän asti tiennyt kuntoilusta.

Tanssii Johnnyn kanssa

– Kuvittele, että vastapäätä on Johnny Depp, tanssinopettaja Satu ”Sutu” Markkanen komentaa.

Naiset keinuttelevat cha cha -askeleen ja osoittavat sen päätteeksi Johnnya sormellaan. Sitten he pyörähtävät lantioitaan keinutellen ympäri, pysähtyvät dramaattiseen poseeraukseen, kumartuvat ja nousevat selät seksikkäässä kaaressa ylös. Johnnykin olisi myyty!

DanZatu on Sutun kehittelemä tunti, jota hän on vetänyt espoolaisessa Move-kuntokeskuksessa pari vuotta.

Alkuperäisenä ideana oli yhdistellä punttitreeniä ja tanssia, mutta se ei vielä riittänyt. Sutu keksi, että tunneilla olisi kuukausittain vaihtuva teema. Se tarkoittaisi tietenkin teemapukeutumista.

Vähitellen laittautuminen on paisunut kilpavarusteluksi. Eläinteema sai jumppaajat teettämään kissapuvut ja askartelemaan korvat. Prinsessatuntia varten he tyhjensivät Tiimarin tiaroista. Urheiluhulluksi Lea tälläytyi salakuljettamalla salille poikansa kilpavoimistelubodyn.

Tämänkertainen ”flirty & feminine”-tunti on innostanut osallistujat kaivelemaan omista ja tyttärien kaapeista kaikki ne vähän liian paljastavat ja säihkyvät asut.

Kun Tiina Einola ilmestyy salin ovista vaaleanvihreässä ballerinahamosessaan, muut alkavat hihkua. Ihana! Mistä olet saanut?

Tanssitunti on naisten mielestä verkkosukille ja topeille oikeastaan paras paikka. Eipä ole miehiä vetämässä vääriä johtopäätöksiä.

Mutta kyllä tuulipukumeininkikin tunnille sopii, jos siltä tuntuu. Takarivissä rehkitään perinteiseen tyyliin trikoissa ja t-paidoissa.

Dannyt ja Armit

Tanssin ja teemapukeutumisen lisäksi tunti kaipasi vielä huipennuksen.  Eli karaokea tietenkin!

– Dannyt laulavat ja Armit kuuntelevat! Sutu hihkuu.

Puoli salia hikoilee lankkuasennossa, toinen puoli tekee saman mutta kailottaa lisäksi Dannyn suulla tahtovansa ”olla sulle hyvin hellä”. Alkutunnin lattarihenkinen tanssiosuus on ohi, ja on laulun ja lihaskuntotreenin vuoro.

Karaoke on ovela treenikikka. Menolippuun eläytyessä ei edes
tajua kasvattavansa hauista. Meininki on vähän sama kuin yökerhossa puolenyön jälkeen. Sielläkin veivataan otsat hiessä ja ripset maskarassa, eikä kukaan ajattele kuntoilevansa.

Lea nostaa kolmen kilon puntit olkapäilleen ja kyykkää korkokengissään huojumatta. Käsipainoihin ja jumppasaliin yhdistettyinä kengät näyttävät, no, oudoilta.

Ja juuri siinä on DanZatun sanoma: ai miten niin tällainen ei sovi? Sopii, jos niin päätetään, ja ihan kaikenikäisille. Nuorin punnertajista on vasta täysi-ikäistynyt, vanhin 74-vuotias.
Sitä paitsi miksi salille pitäisi aina lähteä kulahtaneessa t-paidassa? Miksi treenatessa ei saisi nauttia peilikuvastaan?

– Minua ahdistaa naisellisuuden laittaminen purkkiin. Vitsi, että eestiläiset daamit kantavat kroppansa upeasti korkokengissään, Sutu ylistää.

– Tavallisesti suomalaiset ovat tuulipukukansaa, mutta täällä saa kerrankin keimailla ja flirttailla, Lea täydentää.

Överistä tanssin, laulun ja painotreenin yhdistelmästä on tullut hitti, joka ei ole enää espoolaisten yksinoikeus. Nyt DanZatu on rekisteröity ja lantiot heiluvat Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa. Piakkoin myös Lahdessa, Kotkassa, Kajaanissa ja Jyväskylässä kaivellaan ennen salille lähtöä kaapeista vanhoja alehairahduksia.

Ulos vaikka toppahousuissa

Käsipainot syrjään ja ryhmiin, Sutu laukkaa komentelemassa ympäri salia. Eturivin pitsihörsyleidit ja takarivin trikoonaiset järjestäytyvät omiin pieniin rinkeihinsä.

”Ota kinkusta kii ja lähde Kaken kanssa rokkaamaan”, kaiuttimet pauhaavat ja lantiot heiluvat uskottavaan fiftarityyliin.

Kakerock on tunnin loppukevennys, kehotus revitellä ja riehua. Sen osallistujat todella hallitsevat, ja he haluavat jakaa heittäytymisen ilosanomaa muillekin.

– Olen iässä, jossa kehtaa mennä ulos vaikka toppahousuissa ja korkokengissä. Täysillä elämisen olisi voinut aloittaa ennen neljääkymppiäkin. Sanon nuoremmille, että ei haittaa, jos tukka sojottaa. Ei kannata nipottaa turhasta, Lea neuvoo.

Hauskuus ja naisellisuus, ne ovat Sutun ja hänen jumppaajiensa mielestä kaikkien oikeuksia.

– Liian moni ajattelee, että en voi. Ai mikset voi? Sutu haastaa.

No niinpä. Miten istuisivat paljettisortsit?

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?