Viimeinen tiristys kohti tavoitepainoa voi olla yllättävän vaikea. Saat jumittavan painon laskemaan vielä vähän, kun teet viimeiset tarkat viilaukset.

Painonpudotus on jo loppusuoralla. Muutama kilo olisi vielä matkaa alkuperäiseen tavoitteeseen, mutta ne eivät meinaa millään lähteä, ja konstit ja motivaatio uhkaavat loppua kesken. Mikä avuksi?

Sitkein vararavinto jämähtää yleensä vatsamakkaraksi. Jos painoa on jo pudotettu jonkin aikaa, ruokavalio on yleensä kunnossa. Siksi lempeät ja normaalit painonhallintakeinot, ateriarytmin korjaaminen ja kasvisten lisääminen, eivät enää auta.

Voi vaatia melkein salapoliisin työtä selvittää, mistä energiansaantia voisi vielä nipistää. Tarkan ja äärimmäisen rehellisen ruokapäiväkirjan pitäminen voi kuitenkin paljastaa, että syödessä pieneltä tuntuvat asiat tuovat kuin tuovatkin liikaa ei-toivottuja lisäkaloreita viikkoon.

– Muutamaan kiloon riittää, että syö viikossa yhden pullan, juo pari siideriä ja parina päivänä viikossa syö vähemmän järkevästi. Siinä tilanteessa pitää miettiä, onko tavoitteeseen pääseminen itselle sen arvoista, että jättää ihan kaikki herkut pois, toteaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

"Muutamaan kiloon riittää, että syö viikossa yhden pullan, juo pari siideriä ja parina päivänä viikossa syö vähemmän järkevästi." 

Jos lihaskuntotreeniä voi vielä järkevästi lisätä tai tehdä monipuolisemmin, se kannattaa. Kiinteytyminen vaatii sekä aerobista että lihaskuntotreeniä, jotta aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja elimistö saadaan käyttämään rasvaa polttoaineena.

Vaikka liikunnan lisääminen ei saisikaan painoa juuri laskemaan vaa’an mukaan, peilikuva voi kuitenkin muuttua mieluisammaksi.

Nukutko riittävästi?

Joskus viimeiset kilot kieltäytyvät lähtemästä, vaikka ruokavaliossa ei olisi mitään ylimääräistä ja treenaisi täysillä. Syypäitä voi olla useita. Esimerkiksi stressi saattaa hidastaa aineenvaihduntaa yllättävänkin voimakkaasti.

Myös ikä tekee kiloista sitkeämpiä, osittain juuri aineenvaihdunnan hidastumisen takia. Uniongelmatkin vaikeuttavat laihduttamista.

– Unella näyttää tutkimusten mukaan olevan isompi merkitys painonhallinnassa kuin on osattu ajatellakaan. Se vaikuttaa niin paljon hormonitoimintaan, palautumiseen ja kaikenlaiseen kehon hyvään toimintaan, Palssa toteaa.

"Jo pari alkoholiannosta voi huonontaa jopa kahden yön unta ja sotkea rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa pidemmäksi aikaa."

Vaikka alkoholia käyttäisi kohtuudella, se voi riittää aineenvaihdunnan ja unen sotkemiseen.

– Joillakin jo pari alkoholiannosta voi huonontaa jopa kahden seuraavan yön unenlaatua. Toisilla se sotkee myös rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa pidemmäksi aikaa.

Liian pieni energiansaantikin voi saada elimistön säästöliekille ja vähentämään kulutusta. Silloin paino jumittaa.

Kitkuttelu ei aina kannata

Usein viimeiset kilot halutaan pudottaa, vaikka vaa’an lukemat olisivat jo normaalipainon sisällä. Kyse ei siis enää ole välttämättä ylipainosta, vaan siitä, että itse asetettuun painotavoitteeseen olisi vielä hieman matkaa.

Kaapista saattaa löytyä vaate, johon haluaisi mahtua uudelleen, se nuoruuden lemppari.

– Jos terveydellistä tarvetta laihtua ei enää ole, viimeisten kilojen kohdalla voi miettiä, onko pudotus järkevää. Kun esimerkiksi nelikymppinen haikailee takaisin parikymppisen mittoihin, tavoite ei ole realistinen.

Jos on treenannut enemmän, peilikuva ja mittanauha ovat vaakaa paremmat mittarit.

On hyvä muistaa, että lihas painaa. Jos on treenannut enemmän, vanhaan painoon yrittäminen ei ehkä siksikään ole järkevää. Silloin peilikuva ja mittanauha ovat vaakaa paremmat mittarit.

Jos elämän joutuu vetämään ihan äärimmilleen kilojen pudottamiseksi, ne todennäköisesti palaavat nopeasti, kun elämä normalisoituu laihdutusrupeaman jälkeen. Siksi viimeisten sitkeiden kilojen kanssa kannattaa miettiä sitäkin, onko niiden pudottaminen kaiken vaivan ja kitkuttelun arvoista.

3 viimeistä viilausta lopputiristykseen

  1. Paranna unen määrää ja laatua. Vältä älylaitteiden valoa ja muita voimakkaita ärsykkeitä sekä tee kevyt venyttely tai rentoutusharjoitus vielä juuri ennen nukkumaanmenoa.
  2. Sano hei hei alkoholille. Kohtuukäyttökin voi estää viimeisten kilojen tiputtamisen, joten tipatonta kannattaa ainakin kokeilla. Alkoholi lisää usein myös ruokahalua, ja kuin huomaamatta parin lasillisen kanssa voi huveta paljonkin lisäkaloreita.
  3. Varmista, että syöt riittävästi. Herkut ja ei-järkevät syömiset kannattaa kyllä karsia minimiin tai jopa olemattomiin, mutta samalla pitää välttää kehon meneminen säästöliekille. Säästöliekillä keho käyttäytyy kuin nälänhädässä: se pienentää energiankulutustaan ja kieltäytyy luovuttamasta enempää kiloja. Jos energiavaje on ollut liian suuri, paino saattaa lähteä taas laskuun, kun syöt enemmän hiilareita.

Lue Sport-lehden numerosta 5/17, miten lisäät kylläisyyttä ja laihdut vähentämättä ruokaa. 20 minuutin täsmäpikatreeneillä saat coren, reidet ja ryhdin kuntoon ja rasvan palamaan. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Taas yksi syy lisää kyykätä: sen avulla voit päästä monien heikkojen tukilihasten jäljille.
Taas yksi syy lisää kyykätä: sen avulla voit päästä monien heikkojen tukilihasten jäljille.

Vaikka liikkuisit aktiivisesti, kropassasi on todennäköisesti heikkoja lihaksia. Testaa heikot lenkit helposti kotona ja estä jumit ja kivut jo ennakkoon.

Haikailet ehkä litteää vatsaa tai timmejä käsivarsia. Mutta näyttäväkään sixpack tai pyöreät pakarat eivät kerro, missä kunnossa syvät tukilihakset ovat. Ne voivat falskata, vaikka liikkuisi paljon. Syynä on usein liian yksipuolinen treeni.

Jos tilanne pääsee jatkumaan, vahvat lihakset vahvistuvat ja heikot heikkenevät. Ennen pitkää tulee ongelmia. Periaatteessa kipu voi kehkeytyä minne puolelle kehoa tahansa, mutta usein sijaiskärsijöitä ovat polvi, lonkka tai selkä.

Tartu siis heikkoihin lenkkeihin jo ennen kuin vaivoja pääsee syntymään.

– Tukilihaksia kannattaa treenata ennen kaikkea silloin, jos on vaivoja. Mutta siitä on apua kaikkeen liikuntaan. Kun pysyt ehjänä ja pystyt treenaamaan säännöllisesti, kehityt, toteaa personal trainer, koulutettu hieroja Tommi Jalomäki.

 Tukilihaksia on joka puolella kehoa. Listasimme kolme yleisesti heikkoa tukilihasta ja merkit, joilla pääset niiden heikkouden jäljille: 

1. Lanneranka 

Korostunut selän notko tai päinvastoin pyöristyvä alaselkä vihjaa, että lannerangan hallinnassa on parannettavaa. Kun lanneranka on hyvässä asennossa, alaselkä on neutraali ja ryhti hyvä.

2. Lonkan ulkokiertäjät 

Jos lonkan ulkokiertäjät ovat heikot, polvi karkaa helposti sisään esimerkiksi kyykyssä ja juoksussa. Lonkkaan tai polveen voi kehkeytyä vähitellen kipu. 

Ota käyttöön täsmäliike, jolla vahvistat lonkan ulkokiertäjiä.

3. Keskimmäinen ja iso pakaralihas

Pakaralihakset auttavat pitämään polven suorassa linjassa ja lantion vakaana. Kurkkaa peilistä, kun teet kyykkyä. Jos polvi kiertyy sisään, syynä voi olla se, että lantion alueen pienet lihakset ja keskimmäinen pakaralihas eivät pidä lantion asentoa vakaana. 

Lue lisää: Vahvat pakarat kotona 10 minuutissa: hyödynnä sohva ja portaat!

Nappaa Sport-lehden numerosta 1/2018 valmentaja Eevi Teittisen kahdeksan viikon bootcamp, jolla saat vahvan ja kiinteän kropan 10 minuutin kotitreeneillä ja syömällä hyvin.Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteesta digilehdet.fi.

Sport
Jonna tekee usein kävelylenkkejä itselle rakkaassa maisemassa, Helsingin Lauttasaaren rannoilla.
Jonna tekee usein kävelylenkkejä itselle rakkaassa maisemassa, Helsingin Lauttasaaren rannoilla.

Kovissa treeneissä sai räyhätä ja purkaa teiniangstia. Nyt Jonna kertoo, mitä muuta urheilu huipulla opetti – ja miten se on vaikuttanut musiikintekoon. 

”Koripallo kolahti kovaa 14-vuotiaana. Sytyin joukkuehengestä, yhdessä tekemisen energisestä meiningistä. Vaikka lajin kliimaksi on heitto, pelin juoni, reagointikyky ja sähäkkä liikkuminen ovat tärkeitä sytytysaineita.

Forssalainen joukkueemme oli sillisalaatti nuoria naisia eri taustoista. Opin arvostamaan muiden liikkumista kentällä ja mielipiteitä pukkarissa, kampesimmehan yhdessä huipulle.

Myös musamaailmassa menestymiseen tarvitaan taustavoimia. En olisi ikinä voinut tai edes halunnut toimia yksin, vaan bändi on aina ollut välttämätön osa Jonna Tervomaata.”

Pieni anarkismi on ok

”Kun olin 16-vuotias, pelasimme jo ykkösdivarissa ja pian SM-tasolla. Olimme kasa tulisia nuoria naisia, jotka projisoivat teiniangstiaan treeneissä ulos. Onneksi valmentajassamme oli särmää ottaa räyhäys vastaan.

Kärkkäys ja kulmikkuus, pieni anarkismi, ovat aina olleet polttoaineitani.

Myös matseissa tunnemyllerrykset olivat ookoo, kunhan pelattiin sääntöjen mukaisesti. Saatoin vihata vastustajia ja sain uhmasta voimaa kentälle. Onneksi pystyin valjastamaan negatiivisen energian korikseen, ties missä kartsalla olisin muuten hengaillut.

Kärkkäys ja kulmikkuus, pieni anarkismi, ovat aina olleet polttoaineitani. Määrätietoisuuteni ja musiikillinen taipumattomuuteni ovat ärsyttäneet monia. Olen myös varsin herkkä, ja pehmeä puoleni toteutuu monissa lauluissani. Haluan musiikin avulla auttaa muitakin pääsemään kosketuksiin tunteidensa kanssa.”

Levossa kehityt

”Elämä oli kovaa rääkkiä korisvuosina. Treenejä oli vähintään viidet viikossa, päälle voimaharjoitukset, pelit, leirit ja palauttelut. Otin aina päiväunet koulun jälkeen jaksaakseni illan urheilut.

Valkku pakotti arvostamaan palautumista, toitotti kehityksen tapahtuvan levossa. Pienet urheiluvammat, kuten sormien napsahtaminen, oli maltettava hoitaa kunnolla.

Joskus reissaan myös Keski-Euroopan suurkaupunkeihin, joissa saan sulautua massaan.

Muusikkona ja taiteilijana ei voi koko ajan vetää täysillä, sillä luovuuskin kasvaa levossa. Saan inspiraatiota metsästä ja joskus reissaan myös Keski-Euroopan suurkaupunkeihin, joissa saan sulautua massaan.”

Itsekuri vie eteenpäin

”Huohotan vieläkin, kun ajattelen korisjengimme rappustreenejä, joissa kaikki joskus oksensivat. 60 kertaa pitkät portaat loikkien ylös, ja vikoilla kierroksilla vielä kaveri reppuselkään keikkumaan. Luovuttaa ei voinut. 

Samaa itsekuria tarvitsen, kun hiljaisempien kausien jälkeen alan työstää lauluja ja kerätä ihmiset kasaan pakertamaan levyä. Itsekuri auttaa pitämään kropan kuosissa pitkiä kirjoitus- ja studiosessioita varten. Patistan itseni 45 minuutin lenkille ja teen sähäköitä vartin kotikuntopiirejä oman kehon painolla. Pilates taas pitää ryhdin kuosissa.”

Liike liikauttaa alitajuntaa

”Lopetin koripallon, kun muutin Helsinkiin ja julkaisin esikoisalbumini 25-vuotiaana. Musa vei mennessään, mutta onneksi löysin musantekemisen, keikkailun ja biletyksen rinnalle sykettä tasaavan lajin: sukelluksen.

Kaipaan sukellusta usein, mutta tällä hetkellä se ei mahdu elämääni.

Kävin sukeltamassa monta vuotta Punaisellamerellä ja Andamaanienmerellä. Olen nähnyt valashain ja kilpikonnia Punaisellamerellä. Olen todistanut paholaisrauskujen parven liitelevän pääni yläpuolella äänettömässä paratiisissa. Meditatiivinen lipuminen rauhoittaa ja antaa uusia ajatuksia musiikkiin.

Lenkkeily ja pilates toimivat arjessa sukelluksen tapaan: en ajattele aktiivisesti, mutta liike liikauttelee alitajuntaa. Kaipaan sukellusta usein, mutta tällä hetkellä se ei mahdu elämääni.”

Vartin tehotreenikin riittää

”Korisajoilta on jäänyt lihasmuistiin tukku kehonpainoliikkeitä, joista kokoan vartin kuntopiirin kotona. Onneksi, sillä uutta levyä tehdessäni kökin puoli vuotta koneella ja menin fyysisesti aika lukkoon.

Kotitreeni on aikataulullisesti tehokasta. Kuntosalilla on minulle liikaa ärsykkeitä, kirkkaita valoja ja ylipirteää tai aggressiivista musaa. Kaipaisin ihan hiljaisia saleja. Maailma salien ulkopuolella on riittävän raskas.

Liikunta on ennen kaikkea tasaista yhteydenpitoa itseeni.

Liikunta on ennen kaikkea tasaista yhteydenpitoa itseeni, linkki mielen ja kehon välillä. Jos en liiku, pinnani lyhenee ja olen sietämätön kotiväelle. Jos huomaan tiuskivani, olisi syytä vetää heti lenkkarit jalkaan ja painua ovesta ulos. Hetkikin riittää.”

Ole keholle lempeä

”Isäni kuoli kolme vuotta sitten sairastettuaan pitkään liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia. Oli tuskallista katsoa vierestä rakkaan kehon rappeutumista. Surun keskellä oppi arvostamaan omaa kehoaan vielä enemmän – ja olemaan sille lempeä.

Surun keskellä oppi arvostamaan omaa kehoaan vielä enemmän – ja olemaan sille lempeä.

Pakenin murhettani metsiin pitkille kävelyille. Isäni tykkäsi kalastaa ja tarkkailla luontoa, joten luonnossa tunsin olevani lähellä myös häntä ja sain lohtua.

En enää tavoittee teräskuntoa. Jos kehostaan on aina huolehtinut, se pysyy kuosissa pienemmälläkin vaivalla. Myös pehmeämmät lajit, kuten metsäsamoilut, venyttely ja uinti, lujittavat kroppaa.

Koriksen säihkettä ei kuitenkaan voita mikään – jalka napsaa aina kentälle, kun seuraan tyttäreni riemua koristreeneissään. Joskus pelailen vieläkin huvikseni ja olin intoa täynnä heitettyäni juuri Forssassa retro-ottelussa pari täydellistä koria!”

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport