Me Naiset
|
Iida Riekko

Jos terveys pettää, matkasta on vaikea nauttia. Lue, kuinka vältyt turistiripulilta, hallitset jetlagin ja toimit, jos sairastut.

Vakuutus olla pitää

Varmista ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on kunnossa – tai hanki sellainen. Selvitä, mitä se kattaa. Moni vakuutus ei esimerkiksi korvaa extreme-lajionnettomuuksia.

Ota matkavakuutuskortistasi kopio ja säilytä sitä eri paikassa kuin korttia.  Kortissa lukee vakuutusyhtiösi palvelunumero, johon voit soittaa, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen. Numerosta sinut yhdistetään kansainväliseen hälytyskeskukseen, josta saat apua.

Jos joudut käymään terveyskeskuksessa tai pyytämään lääkärin hotellillesi, kysy, onnistuuko laskuttaminen suoraan matkavakuutusyhtiöltäsi. Jos ei, pyydä kuitti hoidosta ja lääkkeistä. Tällöin saat vakuutuskorvauksen kotimaassa. Muista ilmoittaa sairaudesta tai onnettomuudesta mahdollisimman pian vakuutusyhtiöösi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rokotusten ABC

Selvitä hyvissä ajoin, mitä rokotteita tarvitset. Ne kannattaa hoitaa kuntoon kuukautta paria ennen matkaa. Maakohtaiset ohjeet löytyvät osoitteista www.thl.fi ja www.rokote.fi. Useimmilla paikkakunnilla rokotteet saa terveyskeskuksesta.
Kaikilla matkailijoilla on oltava rokotukset jäykkäkouristuksen, kurkkumädän, tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon varalta. Ne ovat ilmaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos matkustat tropiikkiin, Venäjälle tai Baltiaan, kannattaa hankkia A-hepatiittirokotus. A-hepatiitti on maksatulehdus, jonka voi saada likaisesta ruuasta ja vedestä.
Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan on usein syytä ottaa keltakuumerokotus. Jotkin maat vaativat sitä kaikilta matkustajilta. Pakkaa rokotuskorttisi mukaan.

 Matkailijan suurimmat terveysriskit:
1. alkoholi
2. liikenne
3. seksitaudit.
Lähde: Matkailijan terveysopas 2009

Jetlag kuriin

Aikaerorasitus aiheuttaa väsymystä, unettomuutta ja kurjaa oloa. Näin taltutat oireet:

  • Siirrä jo matkalla kello kohteen aikaan.
  • Muuta mahdollisimman nopeasti ruokailurytmi ja muut elintavat uuteen aikaan.
  • Yritä valvoa päivällä, vaikka väsyttäisi, jotta saat yöllä unta.
  • Kevyt liikunta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, korvatulpat ja silmäsuojukset voivat auttaa nukahtamisessa.
  • Käytä tarvittaessa lyhytvaikutteisia unilääkkeitä.

Lähde: Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas.

Tarkkana vatsan kanssa

Ulkomailla vatsa reistailee helposti. Vieras bakteerikanta ja ruokavalio voivat aiheuttaa vaivoja, vaikkei söisikään mitään pilaantunutta. Näillä ohjeilla pidät turistiripulin loitolla:

  • Juo helteessä riittävästi. Jos keho kuivuu, pöpöt iskevät herkästi.
  • Huolehdi käsihygieniasta. Jos et pysty pesemään käsiäsi saippualla, käytä käsidesiä aina ennen syömistä tai kasvoihin koskemista. Älä hiero likaisilla käsillä silmiäsi tai nenääsi.
  • Vältä kehitysmaissa kraanavettä (myös jääkuutioita), salaattia, maitotuotteita ja valmiiksi kuorittuja hedelmiä sekä mereneläviä, jos olet kaukana rannikolta. Karta ravintoloita, joissa on vähän asiakkaita ja ruoka seisoo esillä.
  • Älä ui makeissa trooppisissa vesissä, varsinkaan seisovassa vedessä.
  • Jos vatsatauti iskee, lepää, juo riittävästi ja huolehdi suolojen saannista.

Kutiseeko? Kuuma ja kostea ilma altistaa hiivatulehdukselle. Pakkaa mukaan lääkkeet hiiva- ja virtsatietulehdukseen, sillä rohtoja voi olla hankala saada matkakohteesta.

Trooppiset riesat

Malaria Vuosittain 20–30 suomalaista sairastuu malariaan. Tarkasta osoitteesta www.thl.fi, onko matkakohteesi malaria-aluetta. Tauti pysyy loitolla, kun syöt estolääkitystä ja käytät moskiittokarkotetta. Muista aloittaa lääkitys ajoissa ja jatkaa sitä ohjeen mukaan malaria-alueelta poistumisen jälkeen.

Loiset Jos vatsa temppuilee matkan jälkeen, syynä saattaa olla loinen. Sen saa yleensä likaisesta vedestä tai ruuasta. Yleisin on giardia, joka aiheuttaa ripulia ja kouristuksia. Se poistuu elimistöstä antibiooteilla.

Denguekuume Denguetartuntoja todetaan Suomessa vuosi vuodelta enemmän. Harvoin vaaralliseen tautiin ei ole rokotetta eikä estolääkitystä, mutta se pysyy poissa hyttyskarkotteilla ja -verkoilla. Jos sairastut ja kuume nousee korkeaksi, hakeudu lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla