Jos terveys pettää, matkasta on vaikea nauttia. Lue, kuinka vältyt turistiripulilta, hallitset jetlagin ja toimit, jos sairastut.

Vakuutus olla pitää

Varmista ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on kunnossa – tai hanki sellainen. Selvitä, mitä se kattaa. Moni vakuutus ei esimerkiksi korvaa extreme-lajionnettomuuksia.

Ota matkavakuutuskortistasi kopio ja säilytä sitä eri paikassa kuin korttia.  Kortissa lukee vakuutusyhtiösi palvelunumero, johon voit soittaa, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen. Numerosta sinut yhdistetään kansainväliseen hälytyskeskukseen, josta saat apua.

Jos joudut käymään terveyskeskuksessa tai pyytämään lääkärin hotellillesi, kysy, onnistuuko laskuttaminen suoraan matkavakuutusyhtiöltäsi. Jos ei, pyydä kuitti hoidosta ja lääkkeistä. Tällöin saat vakuutuskorvauksen kotimaassa. Muista ilmoittaa sairaudesta tai onnettomuudesta mahdollisimman pian vakuutusyhtiöösi.

Rokotusten ABC

Selvitä hyvissä ajoin, mitä rokotteita tarvitset. Ne kannattaa hoitaa kuntoon kuukautta paria ennen matkaa. Maakohtaiset ohjeet löytyvät osoitteista www.thl.fi ja www.rokote.fi. Useimmilla paikkakunnilla rokotteet saa terveyskeskuksesta.
Kaikilla matkailijoilla on oltava rokotukset jäykkäkouristuksen, kurkkumädän, tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon varalta. Ne ovat ilmaisia.

Jos matkustat tropiikkiin, Venäjälle tai Baltiaan, kannattaa hankkia A-hepatiittirokotus. A-hepatiitti on maksatulehdus, jonka voi saada likaisesta ruuasta ja vedestä.
Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan on usein syytä ottaa keltakuumerokotus. Jotkin maat vaativat sitä kaikilta matkustajilta. Pakkaa rokotuskorttisi mukaan.

 Matkailijan suurimmat terveysriskit:
1. alkoholi
2. liikenne
3. seksitaudit.
Lähde: Matkailijan terveysopas 2009

Jetlag kuriin

Aikaerorasitus aiheuttaa väsymystä, unettomuutta ja kurjaa oloa. Näin taltutat oireet:

  • Siirrä jo matkalla kello kohteen aikaan.
  • Muuta mahdollisimman nopeasti ruokailurytmi ja muut elintavat uuteen aikaan.
  • Yritä valvoa päivällä, vaikka väsyttäisi, jotta saat yöllä unta.
  • Kevyt liikunta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, korvatulpat ja silmäsuojukset voivat auttaa nukahtamisessa.
  • Käytä tarvittaessa lyhytvaikutteisia unilääkkeitä.

Lähde: Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas.

Tarkkana vatsan kanssa

Ulkomailla vatsa reistailee helposti. Vieras bakteerikanta ja ruokavalio voivat aiheuttaa vaivoja, vaikkei söisikään mitään pilaantunutta. Näillä ohjeilla pidät turistiripulin loitolla:

  • Juo helteessä riittävästi. Jos keho kuivuu, pöpöt iskevät herkästi.
  • Huolehdi käsihygieniasta. Jos et pysty pesemään käsiäsi saippualla, käytä käsidesiä aina ennen syömistä tai kasvoihin koskemista. Älä hiero likaisilla käsillä silmiäsi tai nenääsi.
  • Vältä kehitysmaissa kraanavettä (myös jääkuutioita), salaattia, maitotuotteita ja valmiiksi kuorittuja hedelmiä sekä mereneläviä, jos olet kaukana rannikolta. Karta ravintoloita, joissa on vähän asiakkaita ja ruoka seisoo esillä.
  • Älä ui makeissa trooppisissa vesissä, varsinkaan seisovassa vedessä.
  • Jos vatsatauti iskee, lepää, juo riittävästi ja huolehdi suolojen saannista.

Kutiseeko? Kuuma ja kostea ilma altistaa hiivatulehdukselle. Pakkaa mukaan lääkkeet hiiva- ja virtsatietulehdukseen, sillä rohtoja voi olla hankala saada matkakohteesta.

Trooppiset riesat

Malaria Vuosittain 20–30 suomalaista sairastuu malariaan. Tarkasta osoitteesta www.thl.fi, onko matkakohteesi malaria-aluetta. Tauti pysyy loitolla, kun syöt estolääkitystä ja käytät moskiittokarkotetta. Muista aloittaa lääkitys ajoissa ja jatkaa sitä ohjeen mukaan malaria-alueelta poistumisen jälkeen.

Loiset Jos vatsa temppuilee matkan jälkeen, syynä saattaa olla loinen. Sen saa yleensä likaisesta vedestä tai ruuasta. Yleisin on giardia, joka aiheuttaa ripulia ja kouristuksia. Se poistuu elimistöstä antibiooteilla.

Denguekuume Denguetartuntoja todetaan Suomessa vuosi vuodelta enemmän. Harvoin vaaralliseen tautiin ei ole rokotetta eikä estolääkitystä, mutta se pysyy poissa hyttyskarkotteilla ja -verkoilla. Jos sairastut ja kuume nousee korkeaksi, hakeudu lääkäriin.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.