Rankka päivä takana? Suklaa auttaa. Tai sitten on kyse tunnesyömisestä.

1. Tunnista tapasi

Pidä yhdistettyä ruoka- ja tunnepäiväkirjaa. Merkitse ruokien lisäksi syömistilanne ja siihen liittyvät tunteet. Syötkö eri tavalla yksin kuin porukassa? Lohtusyömistä harrastetaan yleensä muilta piilossa.

2. Ehkäise ennalta

Liiku. Liikunnan harrastaminen lievittää stressiä ja antaa myönteisiä tunteita. Liikunta helpottaa myös ruokahalun hallintaa.

Korjaa ruokarytmisi. Pidä verensokeri tasaisena syömällä säännöllisesti ja välttämällä sokeria sekä valkoisia jauhoja. Syö kunnon ruokaa.

Ota rennosti. Anna itsellesi välillä lupa herkutella. Kiellot ja morkkis lisäävät ahdistusta, mikä sysää helposti syömiskierteeseen. Jos elämässäsi on stressaava vaihe, salli
itsesi syödä silloin vapaammin.

Pysy kohtuudessa. Jos haluat laihduttaa, tee se maltillisesti: kun keho saa liian vähän energiaa, se joutuu stressitilaan. Ja sehän tiedettiin jo, että stressi voi lisätä syömistä.

Usko itseesi. Kun ihminen uskoo pystyvänsä elämäntapamuutokseen, siinä myös pysytään paremmin.

3. Voita mieliteot

Korvaa syöpöttely jollakin kivalla. Kun karkkihimo iskee, soita kaverille, lue hyvää kirjaa tai neulo.

Mielihalun voittamista voi treenata altistamalla itseään halulle. Kun suklaahimo yllättää, nosta suklaalevy pöydälle ja tuijota sitä niin kauan, että mielihalu talttuu. Yleensä himo alkaa laantua noin vartissa.

Asiantuntijoina ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen, tutkija Hanna Konttinen ja Hyvän Painon Ystävien ryhmänohjaaja Auli Jääskeläinen.

Mikä ihmeen tunnesyöminen?

Tunnesyömisellä tarkoitetaan sitä, että jokin tunne saa syömään tavallista enemmän. Iloonkin voi herkutella, mutta yleensä karkkihyllylle ohjaa suru, ahdistus, masennus, jännitys tai stressi.

– Tutkimuksissa on huomattu, että kun ihmisille aiheutetaan koetilanteessa kielteisiä tunteita, noin 40 prosenttia ihmisistä syö enemmän. Loput 40 prosenttia syö vähemmän, ja 20 prosentin syömiseen tunteella ei ole vaikutusta, kertoo syömisen psykologiasta väitöskirjaa tekevä Hanna Konttinen.

Ikävää oloa lääkitään syömällä yksinkertaisesti siksi, että se
parantaa oloa hetkellisesti.

– Usein tunnesyöjät syövät hiilihydraattipitoista ruokaa, joka tuo nopeasti hyvän olon vähäksi aikaa, selittää ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.

Tunnesyömisen käsitettä on välillä kyseenalaistettu väittämällä, että stressin ja surun pitäisi oikeastaan vähentää syömistä.

– Kun tunne on tarpeeksi vahva, se aiheuttaa voimakkaita ruokahalua hillitseviä fysiologisia muutoksia, Konttinen sanoo.

Siksi esimerkiksi rakastuminen, eroaminen tai paniikki voivat viedä ruokahalun.

Olisiko syynä väsymys?

Tunnesyöjät ovat tyypillisesti naisia. Hanna Konttinen arvelee, että syyt ovat sekä biologisia että yhteiskunnallisia.

– Ilmiö voi liittyä siihen, että naiset kärsivät useammin masennusoireista. Miehet taas purkavat stressiä helpommin alkoholinkäyttöön.

Osa tunnesyöjistä ajattelee, että rankka päivä oikeuttaa pienen hemmottelun. Toisille herkut taas ovat palkinto onnistumisesta. Joihinkin stressi vaikuttaa niin, etteivät he jaksa ajatella, mitä suuhunsa pistävät.

Osa tunnesyöjistä saattaa napostella tunteisiinsa tiedostamatta. Ilmiö voi toimia myös päinvastoin: ihminen saattaa kuvitella olevansa tunnesyöjä, mutta herkkuhimoa selittääkin univaje tai syömisen panttaaminen päivällä.
Tällöin säännöllinen ruokarytmi ja kunnon yöunet karkottavat syöpöttelyhimon.

Orreveteläinen muistuttaa, että kaikki hemmottelevat itseään joskus herkuilla. Välillä rankkaa päivää voi huoletta piristää suklaalla.

Tilaajille
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock

Töiden jälkeen on niin helppo vain rojahtaa sohvalle. Ja nythän meitä jopa kannustetaan lepäämään! Onko pötköttely kuitenkaan paras rentoutumiskeino?

”Olen aina ollut huono jättämään työt työpaikalle. Vatvon asioita päässäni iltaisin, vaikka niille ei voi sillä hetkellä mitään. Voimia ei ole oikein muuhun kuin sohvalla makoiluun naama kiinni kännykässä”, kertoo 30-vuotias nainen.

Kuulostaapa tämä kolmekymppisen naisen kertomus tutulta...

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!