Rankka päivä takana? Suklaa auttaa. Tai sitten on kyse tunnesyömisestä.

1. Tunnista tapasi

Pidä yhdistettyä ruoka- ja tunnepäiväkirjaa. Merkitse ruokien lisäksi syömistilanne ja siihen liittyvät tunteet. Syötkö eri tavalla yksin kuin porukassa? Lohtusyömistä harrastetaan yleensä muilta piilossa.

2. Ehkäise ennalta

Liiku. Liikunnan harrastaminen lievittää stressiä ja antaa myönteisiä tunteita. Liikunta helpottaa myös ruokahalun hallintaa.

Korjaa ruokarytmisi. Pidä verensokeri tasaisena syömällä säännöllisesti ja välttämällä sokeria sekä valkoisia jauhoja. Syö kunnon ruokaa.

Ota rennosti. Anna itsellesi välillä lupa herkutella. Kiellot ja morkkis lisäävät ahdistusta, mikä sysää helposti syömiskierteeseen. Jos elämässäsi on stressaava vaihe, salli
itsesi syödä silloin vapaammin.

Pysy kohtuudessa. Jos haluat laihduttaa, tee se maltillisesti: kun keho saa liian vähän energiaa, se joutuu stressitilaan. Ja sehän tiedettiin jo, että stressi voi lisätä syömistä.

Usko itseesi. Kun ihminen uskoo pystyvänsä elämäntapamuutokseen, siinä myös pysytään paremmin.

3. Voita mieliteot

Korvaa syöpöttely jollakin kivalla. Kun karkkihimo iskee, soita kaverille, lue hyvää kirjaa tai neulo.

Mielihalun voittamista voi treenata altistamalla itseään halulle. Kun suklaahimo yllättää, nosta suklaalevy pöydälle ja tuijota sitä niin kauan, että mielihalu talttuu. Yleensä himo alkaa laantua noin vartissa.

Asiantuntijoina ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen, tutkija Hanna Konttinen ja Hyvän Painon Ystävien ryhmänohjaaja Auli Jääskeläinen.

Mikä ihmeen tunnesyöminen?

Tunnesyömisellä tarkoitetaan sitä, että jokin tunne saa syömään tavallista enemmän. Iloonkin voi herkutella, mutta yleensä karkkihyllylle ohjaa suru, ahdistus, masennus, jännitys tai stressi.

– Tutkimuksissa on huomattu, että kun ihmisille aiheutetaan koetilanteessa kielteisiä tunteita, noin 40 prosenttia ihmisistä syö enemmän. Loput 40 prosenttia syö vähemmän, ja 20 prosentin syömiseen tunteella ei ole vaikutusta, kertoo syömisen psykologiasta väitöskirjaa tekevä Hanna Konttinen.

Ikävää oloa lääkitään syömällä yksinkertaisesti siksi, että se
parantaa oloa hetkellisesti.

– Usein tunnesyöjät syövät hiilihydraattipitoista ruokaa, joka tuo nopeasti hyvän olon vähäksi aikaa, selittää ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.

Tunnesyömisen käsitettä on välillä kyseenalaistettu väittämällä, että stressin ja surun pitäisi oikeastaan vähentää syömistä.

– Kun tunne on tarpeeksi vahva, se aiheuttaa voimakkaita ruokahalua hillitseviä fysiologisia muutoksia, Konttinen sanoo.

Siksi esimerkiksi rakastuminen, eroaminen tai paniikki voivat viedä ruokahalun.

Olisiko syynä väsymys?

Tunnesyöjät ovat tyypillisesti naisia. Hanna Konttinen arvelee, että syyt ovat sekä biologisia että yhteiskunnallisia.

– Ilmiö voi liittyä siihen, että naiset kärsivät useammin masennusoireista. Miehet taas purkavat stressiä helpommin alkoholinkäyttöön.

Osa tunnesyöjistä ajattelee, että rankka päivä oikeuttaa pienen hemmottelun. Toisille herkut taas ovat palkinto onnistumisesta. Joihinkin stressi vaikuttaa niin, etteivät he jaksa ajatella, mitä suuhunsa pistävät.

Osa tunnesyöjistä saattaa napostella tunteisiinsa tiedostamatta. Ilmiö voi toimia myös päinvastoin: ihminen saattaa kuvitella olevansa tunnesyöjä, mutta herkkuhimoa selittääkin univaje tai syömisen panttaaminen päivällä.
Tällöin säännöllinen ruokarytmi ja kunnon yöunet karkottavat syöpöttelyhimon.

Orreveteläinen muistuttaa, että kaikki hemmottelevat itseään joskus herkuilla. Välillä rankkaa päivää voi huoletta piristää suklaalla.

Yksin pälpättämisessä ei ole mitään noloa. Mielenterveyden ammattilaiset suorastaan usuttavat meitä höpöttämään seinille.

Puhumme yksin, kun yritämme järjestellä ajatuksiamme. Muistutamme itseämme hommelista, joka piti vielä hoitaa. Mumisemme puoliääneen pohtiessamme, miten muotoilisimme sanottavamme.

Sinun ja itsesi välinen sananvaihto saattaa herättää epätoivottua huomiota, jos se tapahtuu täydellä bussipysäkillä. Kotona ei onneksi tarvitse miettiä, kummasteleeko joku. Mielenterveyden ammattilaisten mielestä itsekseen puhumisessa ei ole mitään pahaa, vaan se on jopa hyväksi.

Kokosimme neljä hyvää syytä, joiden vuoksi kannattaa pitää kiinni itsekseen höpöttelystä – huvitti se muita tai ei.

1. Aivosi pelittävät paremmin

Tutkimukset osoittavat, että ääneen puhuminen vahvistaa muistia ja havainnointikykyä, kertoo Psychology Spot. Kun on suorittamassa keskittymiskykyä vaativaa tehtävää, etappien läpi puhuminen auttaa hommaa suuresti. Tilannetta selkeyttää, kun sanoo ääneen, mitä on tekemässä. Helppoa!

2. Motivoit itseäsi

Hullunkuriselta kuulostavat, itsellesi osoitetut kannustukset todella toimivat. European Journal of Social Psychologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan yllämme parempiin tuloksiin, kun tsemppaamme itseämme ääneen sinä-muodossa. Jokainen voi siis olla oma motivaatiopuhujansa: ”Sä niin onnistut, sä jaksat vielä, et sä vielä mitään luovuta.”

Jokainen voi olla oma motivaatiopuhujansa.

3. Hermosi pysyvät hallinnassa

Huipputärkeä tapaaminen on vartin päästä. Keskityt tasailemaan hengitystäsi ja hoet rauhoittavia mantroja. Kuulostaako tutulta? Yksin puhuminen loistokeino rauhoittaa itsensä tiukan paikan tullen. Kuten motivaatiota hakiessakin, jännittävissä tilanteissakin toimii, kun puhuu itselleen ulkopuolisen suulla sinä-muodossa.

4. Saatat olla poikkeuksellisen fiksu

Vuonna 2015 tehty tutkimus löysi yhteyden yksin puhumista harrastavien ihmisten ja nopean ajattelukyvyn väliltä. Pölpötä siis menemään! Jos joku kehtaa tulla ihmettelemään soolopulinaasi, kerro pitäväsi vain huolta huippufiksujen aivojesi terveydestä.

Telinevoimistelu, uinti, hiihto – siinä kouluaikaisten inhokkilajien kova kärki. Onneksi kaikista lajeista voi innostua aikuisena uudestaan, tietävät Mimmit liikkuu! -haasteen osallistujat.

Ihana, kamala koululiikunta. Kysyimme Me Naisten liikuntaporukassa, Mimmit liikkuu! -yhteisössä, miten koululiikunta on vaikuttanut myöhempään elämään.

Kymmenien vastausten perusteella voi todeta, että koululiikunnassa kiitämme liikuntalajien monipuolista kirjoa sekä kannustavia opettajia, ja moitimme – no, aika montaa asiaa. 

Esimerkiksi vertailu joutaisi todellakin romukoppaan liikunnasta.

”Ihan liian monta vuotta meni niin, etten liikkunut oikeastaan yhtään, koska se kammo liikuntaa kohtaan oli niin kova. Jotenkin yhdistin liikkumiseen sen ahdistavan tunteen ja häpeän, joka oli tullut tutuksi siellä liikuntatunneilla”, yksi vastaajista muistelee.

Kuulostavatko nämä koululiikuntamuistot tutuilta?

1. Vanha kunnon hiihtotrauma

Kummasti sekä pito että luisto ovat olleet tuntemattomia käsitteitä useimmissa perus- ja kansakouluissa.

”Alakoulussa hiihto oli ainoa laji, jota harrastettiin marraskuusta huhtikuuhun. Muistan, kuinka aina lipsui tai luistoa ei ollut lainkaan. Hiihto ei ole kuulunut lempilajeihini sen koommin.”

”Koulun hiihdosta on jäänyt ikuiset traumat lajia kohtaan! Siellä pakkasessa varpaat jäässä harjoiteltiin jotain käännöksiä ja auraamista mäessä. Olin aina niin jäässä ettei varpaissa ollut mitään tuntoa ja tästä johtuen en ole aikuisena halunnut hiihtää!”
 


2. Kannustava opettaja

Hyvän liikunnanopettajan opit kantavat pitkälle myöhempään elämään.

”Maastojuoksussa kisailtiin leikkimielisesti. Sen johdosta juoksen tänäkin päivänä omaksi iloksi hupikisoja, kuten Pullukka Run. Koululiikunta on aina ollut parasta! Kiitos siitä opettajille.”

”Meillä oli vielä 90-luvulla mahtava pieni ’maalaiskoulu’, jossa tytötkin saivat pelata mitä vain, ja mehän pelasimme. Fudista, pesistä, korista, sählyä, ringetteä. Oli myös vapaaehtoisia hiihto-, luistelu- ja pyöräilykisoja. Itsellä ala-asteen opet kannusti aloittamaan jalkapalloilun joukkueessa, ja harrastinkin sitä noin 7 vuotta.”

”Yläasteella kohdalle sattui ihan mahtava liikkaope. Se kertoi suoraan, että jos ei koskaan ui, ei voi saada kiitettävää, mutta antoi käydä lenkillä uimisen sijaan. Sillä oli diabetes, mutta saatiin upeaa esimerkkiä, kun se hiihti ja sanoi vaan, että jos löydetään se pyörtyneenä, on vyölaukussa hunajaa tms. ensiapua, mitä pitää antaa. Itse ainakin sain siitä sisua. Lihaskuntotestissä sai kiroilla, jos se auttaa.”

”Liikunnan riemu löytyi paljon paljon koululiikunnan jälkeen.”

3. Kaameat kuperkeikat

Telinevoimistelu lienee yksi kaikkien aikojen kammotuimmista koululiinunnan muodoista.

”Olin hidas ja kankea – ja se telinevoimistelu, hui olkoon kuinka niitä telineitä pelkäsin! Liikunnan riemu löytyi paljon paljon koululiikunnan jälkeen.”

”En aikoinaan uskaltanut tehdä kuperkeikkaa, koska se vain tuntui luonnottomalta. Siitäkös käytiin kehityskeskusteluja... Enkä uskalla vieläkään sitä tehdä, ehkä jonain päivänä!”

”Kutosluokalla liikunnanopettajaksi tuli nainen, joka rakasti telinevoimistelua. Sitä tehtiin sitten suurinpiirtein koko vuosi. En pystyny tekemään mitään, kun en ollut yhtään ketterä tai taipuisa, oma keho nolotti ja pelkäsin, että putoan jostain telineeltä ja hajotan itseni lopullisesti. Se oli aivan kamalaa.”

4. Mahtava monipuolisuus

Jos jotakin koululiikunnassa rakastamme, niin sitä, että se tarjosi mahdollisuuden tutustua erilaisiin lajeihin.

”Pidin koululiikunnan monipuolisuudesta. Pääsi kokeilemaan uusia lajeja ja pelaaman semmoisia lajeja joita muuten ei olisi päässyt.”

”Mukavin muisto on lukioajoilta jolloin rohmusin kaikki vapaavalintaiset kurssit. Pääsin ekaa kertaa elämässäni kokeilemaan moniakin uusia urheilulajeja. Niistä varmasti on tullut rohkeutta mennä vielä näin aikuisenakin uutta ja tuntematonta päin.”

”Koululiikunnalla iso merkitys eri lajeihin tutustumisessa. Olen pieneltä paikkakunnalta, jossa joka lajia ei ole mahdollista harrastuksissa kokeilla. En ole ahkera liikkumaan, mutta koululiikunnasta on jäänyt positiivinen asenne ryhmälajeja kohtaan.”

5. Kyykyttävä liikkamaikka

Liikuntataitojen ja jopa ulkonäön arvostelu on monelle valitettavan tuttua liikuntatunneilta. Julmaa kommenttia on tullut paitsi muilta oppilailta, joskus myös opettajalta.

”Yläkoulun opettaja oli vihainen ja ylenkatseinen. Hän muun muassa haukkui heikkoja oppilaita liikunnallisten kanssa ja arvosteli tyttöjen ulkonäköä julmasti. Astma oli asennevika ja yskä merkki tupakoinnista.”

”Aina oli erilaisia mittauksia käynnissä, kuka hyppää pisimmälle, kuka on notkein, kuka tekee mitäkin paremmin kuin muut.”

6. Liikuntatunti, mikä oiva tekosyy kiusaamiseen

Erityisesti takavuosina suosittu tapa jakaa joukkueet antamalla liikunnallisten valita tiiminsä on ollut omiaan tuottamaan kamalia liikuntamuistoja. 

”Koululiikunta oli oiva väline koulukiusaamiseen. Milloin tuli palloa ’vahingossa’ suoraan päin naamaa ja milloin jätettiin pesäpallon joukkueita jaettaessa viimeiseksi. Minulla ei ole hyviä muistoja koululiikunnasta, ja liikun tänäkin päivänä mieluummin yksin kuin joukkueessa. Vasta aikuisena yritän oppia nauttimaan liikunnasta.”

”Koululiikunnasta ei ole hyviä muistoja. Hoikat, kauniit ja liikunnalliset tytöt pitivät yhtä, ja minä jäin ulkopuolelle. Muutama vuosi sitten uskaltauduin spinningiin ja kuntosalille. Tykkäsin kovasti eikä kukaan katsellut tai arvioinut tekemisiäni.”

7. Mittaaminen, mitä järkeä?

Ainakin menneinä vuosina koulujen liikuntatunneilla testattiin ahkerasti kaikkea mahdollista Cooperin testistä eteentaivutukseen. Se, mitä varten testitulosdataa oikein piti kerätä, on jäänyt useimmille meistä hämärän peittoon. 

”Yläasteen vuosittaiset testit tuntuivat järjettömiltä kunnon mittareilta sukkulajuoksuineen ja koukkukäsiriipuntoineen, kun näitä ei koskaan mitenkään treenattu, vaan vedettiin vain läpi arvostelutarkoituksessa.” 

”Aina oli erilaisia mittauksia käynnissä, kuka hyppää pisimmälle, kuka on notkein, kuka tekee mitäkin paremmin kuin muut.”

8. Tamburiinin tahtiin

Nykyisessä peruskoulussa ei enää voimistella tamburiinin soiton tahdissa. Kyseisen liikuntalajin kokeneiden muistista tamburiinin ääni ei kuitenkaan ikinä pyyhkiydy.

”Traumoja, tamburiini se ei unohdu koskaan.”

Erilaisista liikuntatraumoista huolimatta hyviäkin uutisia on. Moni nimittäin kertoo löytäneensä liikunnan ilon aikuisena – osa jopa siitä lajista, jota koululaisena niin kovin inhosi. 

”Koululiikunta oli ihan kammottavaa, ja hiihtoa kohtaan sain erityiset traumat yläasteella. Jos joku olisi sanonut, että joskus vielä hiihdät omasta halustasi ja nautit siitä, niin en olisi uskonut. Mutta nyt 28 vuotta myöhemmin se on totta.”

Kysely

Mikä oli inhokkilajisi koulussa?