Me Naiset
|
Heini Maksimainen

13 kikkaa treenimotivaation kasvattamiseen.

Shutterstock

Oletko niitä, joiden mielestä ilmaisu "liikunnan ilo" haiskahtaa kettuilulta? Mielestäsi lenkkeily kuuluu samaan kategoriaan kuin veroilmoitus ja hammaskiven poisto. Mutta usko tai älä, sinäkin voit jäädä koukkuun.

1. Etsi oma lajisi. Usein liikunta tökkii siksi, että se oikea on vielä löytämättä. Sinun juttusi voi olla melominen, skeittaaminen, leijahiihto tai bollywood-tanssi. Et tiedä ennen kuin kokeilet. Tunnistat sen oikean siitä, ettet vilkuile viiden minuutin välein kelloa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Palkitse itsesi. Aluksi liikunnan jälkeen ei välttämättä liihottele euforiapilvissä, joten itseään kannattaa palkita muullakin kuin hormoniryöpyllä. Katso treenin jälkeen jakso Gossip girliä, lämmitä sauna tai surauta mustikkasmoothie. Pian lenkkarit eivät muistuta sinua tuskanhiestä vaan ansaitusta hemmotteluhetkestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Koukuta itsesi tietoisesti. Sykettä nostava liikunta saa hyvän olon hormonit virtaamaan. Kun hikiliikuntaa harrastaa parin päivän välein, kroppa alkaa vähitellen vaatia säännöllisen annoksensa eikä lenkille lähteminen vaadi kohtuuttomia tahdonvoimia.  

4. Liiku oikeista syistä: siksi, että haluat olla terve, onnellinen ja pirteä. Unohda kaloreiden kyttääminen ja epätoivoinen vatsalihasten muokkaaminen. Ulkonäköseikat saavat helposti rehkimään liian rankasti ja liian nälkäisenä. Kun liikunnasta tulee ankeaa syyllisyydentuntoista suorittamista, into lopahtaa. Nautitko oikeasti siitä, että pakotat itsesi tyhjällä mahalla aamulenkeille? 

5. Aloita liikkuminen varovasti. Älä tähtää heti maratonille tai fitness-kisoihin. Lupaavasti alkanut liikuntainto lopahtaa usein kyllästymiseen tai tehotreenillä hankittuun rasitusvammaan. 

6. Valmistaudu etukäteen. Kun päivän treeni on merkitty kalenteriin, tekosyyt eivät kiilaa heti väliin. Pakkaa jumppakamat jo edellisenä iltana. Urheilurintsikoiden etsiminen ei ole aamupaniikissa ykkösprioriteetti. 

7. Pysy mukavuusalueellasi. Olet kuullut miljoona kertaa hokeman, jonka mukaan liikkujan on kehittyäkseen mentävä pois mukavuusalueelta. Se on totta, mutta toisaalta: miksi pitäisi aina kehittyä? Tärkeintä on ylipäätään liikkua. Kuntopyörän selässä lueskeleminen ei ehkä ole huipputehokasta, mutta tehokkaampaa kuin sängyllä makaaminen. Jos ajatus kierrosten lisäämisestä tappaa liikuntainnon, itseään ei kannata pakottaa tehorääkkijumppiin. Tee vain sitä, mistä nautit.

8. Tai sitten puske epämukavuusalueelle. Toiset saavat parhaat fiilikset tuloksista, kilpailemisesta ja kehittymisestä. Aseta tavoitteita, haasta itsesi ja seuraa kehittymistäsi. Ilmoittaudu juoksutapahtumaan tai kyttää hauiksesi kokoa.

9. Tankkaa ennen treeniä ja sen jälkeen. Paineletko salille suoraan töistä ja ihmettelet, miksi treenin jälkeen kiukuttaa? Vika ei ole liikunnassa vaan alhaisessa verensokerissa.

10. Hyödynnä työmatkat. Jos kiire on paras tekosyysi, juokse, pyöräile tai kävele töihin. Jos reitti on pitkä, pyöräile mennessä, palaa bussilla ja aja pyörä seuraavana päivänä takaisin. Voit myös nousta bussista muutamaa pysäkkiä liian aikaisin.

11. Ota tekniikka avuksi. Jos nautit sykkeiden tai kilometrien kirjaamisesta, tallenna treenisi esimerkiksi Sports Tracker -kännykkäsovelluksen, sykemittarin tai urheilukellon avulla. Anna musiikin siivittää sinut vauhtiin. Valitse Spotifysta valmis juoksusoittolista tai kokoa oma hittiputkesi.

12. Liiku parhaimpaan aikaasi. Toiset virkistyvät aamuliikunnasta, toisia ajatuskin ahdistaa. Selvitä, mikä on sinun juttusi. Aamuliikunnassa on puolensa: kuntoilu on hoidettu heti pois alta, ja päivästä selviää yhdellä suihkulla ja laittautumisella. Toisaalta treeni on myös parasta lääkettä työpäivän jälkeiseen väsymykseen.

13. Vaihda parempaan. Kuka on sanonut, että sen ensirakkauden kanssa täytyisi kituuttaa eläkeikään? Aloita uusi laji vaikka joka syksy tai kokeile reippaasti yhden illan juttuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla