Pms-oireille voi tehdä muutakin kuin alistua.

Shutterstock

Onko se pms?

Psyykkisiä pms-oireita ovat ärtyneisyys, alakulo, mielialan vaihtelevuus, vihanpurkaukset, sekavuus, keskittymisvaikeudet, väsymys, unihäiriöt ja ruokahalun muutokset.
Fyysisiä tuntemuksia voivat olla rintojen arkuus, päänsärky, finnit, raajojen ja vatsan turvotus ja huono olo.
Lievät oireet ovat useimmille naisille tuttuja. Lisäksi 4–10 prosenttia siskoista kärsii todella pahasti elämää ankeuttavista oireista. Näissä vakavissa tapauksissa lääkärit eivät puhukaan pms:stä vaan pmdd:stä (premenstrual dysphoric disorder). Silloin vaarassa ovat ihmissuhteet ja työnteko, ylipäätään koko normaali elämä. 

Pidä oireistasi päiväkirjaa kolmen kuukautiskierron ajan. Jos näyttää siltä, että vähintään kaksi oiretta toistuu aina kuukautisten alla, ne pilaavat ihmissuhteita ja normaalia elämää ja loppuvat viimeistään neljän päivän kuluttua menkkojen alkamisesta, olet pms:n uhri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

E-pillerit apuun?

Gynekologi Leena Väisälän ykkösvinkki pahojen pms-oireiden hoitoon ovat ehkäisypillerit silloin, kun tarvitaan myös ehkäisyä. Ne lamaavat syklisen hormonitoiminnan. Pillerit auttavat parhaiten, kun niitä syö useamman liuskan peräkkäin ja pitää tauon vaikka kolmen kuukauden välein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entä, jos ei tarvitse ehkäisyä?

– Kyllä oireisiin löytyy itsehoitokin, toteaa puolestaan kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon erikoistunut tietokirjailija Varpu Tavi.

Varpun mukaan stressi on yksi syy, joka vaikuttaa hormonitasapainoon ja saa aikaan pms-oireita. Liikunnan puute on toinen tekijä. Heilahtelevat verensokeritasot lisäävät oireita. Ruokavaliolla, terveellisellä elämällä ja stressin välttämisellä voi – yllätys yllätys – vaikuttaa vointiinsa.

Parempaa oloa mielialalääkkeistä?

Jos kokee tarvetta tappaa joku aina ennen kuukautisia, mielialalääkkeet ovat mahdollisuus. Niitä ei tarvitse syödä jatkuvasti kuten masennuksen hoitoon, vaan pms-oireisiin auttaa jaksottainen lääkitys, ja vaikutukset alkavat nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla