Ajatteleekohan lääkäri, että valitan turhasta? Vihaako se potilaita? Nyt salat paljastuvat.

Kuvitus Ulla Bergström

Hammaslääkäri: Turha syyttää hammasluuta

”Hammashoito on ikävää ja välillä sattuukin. Siksi jotkut kai ajattelevat, että lääkärille voi vastineeksi sanoa, mitä mieleen juolahtaa. Tavallisen oloisilta aikuisilta kuulee tällaisia kommentteja: ’Tiedoksi, että mä inhoan teitä.’ ’Varo, mä saatan yhtäkkiä lyödä sua.’ Ehkä jotkut sanovat näin vitsillä, mutta ei se toimi huumorina. Yllättävän moni on huolestunut siitä, että hoitotuolissa menee veri päähän. Ei siitä ole terveelle haittaa, päinvastoin. Hammaslääkärin olisi vaikea tehdä töitä, jos potilas istuisi pystyssä.

Suurin osa potilaista on mukavia. Jotkut toistuvat ilmiöt ottavat kuitenkin pannuun, ehkä eniten vastuun pakoilu. Ihmiset syyttävät huonoa hammasluuta tai terveydenhuoltosysteemiä, vaikka oikeasti omissa ruokailu- ja hampaidenpesutavoissa on korjattavaa. Huono hammasluu on sitä paitsi myytti, sillä hammasluun laajat kehityshäiriöt ovat harvinaisia. Hampaiden kunto riippuu pitkälti siitä, miten niitä puhdistaa ja miten syö. Hammaslääkärin tehtävä on korjata vaurioita ja valistaa kotihoidossa. Valistus ei vain mene perille. Vähän ajan päästä kuulee taas, että ’meidän suvussa on tämä hammasluu niin kehno’.

On myös tietty ryhmä, joka peruuttaa hoitoajan viime tipassa tai jättää tulematta paikalle. He ilmaantuvat sitten viikko ennen etelänmatkaa tai juhlaa, jolloin ’pitäis saada leegot kuntoon’. Taustalla on varmasti hammaslääkäripelkoa tai rahapulaa. Luulen silti, että monilla on vain tapana karttaa kaikkea epämukavaa.

Päivystyksessä on toisinaan epäkiitollista. Potilaat hikeentyvät, kun he joutuvat odottamaan vuoroaan. Se on ymmärrettävää, mutta hekin voisivat muistaa, että kaikkia pitää auttaa eikä ketään voi heittää kesken toimenpiteen ulos. Tahallisesta viivyttelystä ei ole kyse. Päivystäjä haluaisi itsekin päästä ajoissa kotiin.”

Gynekologi: Terve järki takaisin

”Suomalaisnaisten kanssa on hyvä tehdä töitä. He ovat valveutuneita ja huolehtivat itsestään.

Olen kuunnellut kolmekymmentä vuotta, mitä naiset kertovat, ja oppinut paljon sellaista, mitä ei julkaista alan lehdissä. Hiljaista tietoa karttuu vähitellen.  Panen vaistomaisesti merkille olemuksen, ihon, hiukset ja kynnet. En arvota enkä jää analysoimaan, mutta haen terveydentilasta viitteitä, joita saatan tarvita. Parikymmentä minuuttia per potilas on niin lyhyt aika, että se täytyy käyttää kokonaan hyödyksi.

Enää ei tule päiviä, jolloin kiristelisin hampaita. Potilaat lähtevät samalta viivalta. Kaikkien kanssa kemiat eivät kohtaa yhtä hyvin, mutta konflikteja tulee harvoin. Gynekologilla käymistä jännitetään. ’Tää on aina yhtä kauheeta’, moni sanoo. Potilaat miettivät, käykö vastaanotolla ilmi jotain vakavaa, joka muuttaa koko elämän. Lisäksi ujostellaan, koska on kyse intiimialueesta. Autan antamalla selkeät ohjeet: istu tuohon, ota pöksyt pois. En sano, että ’riisu’, jolloin ihminen jää miettimään, pitääkö ottaa rintaliivitkin pois vai pelkästään alushousut.

Raskaudet, synnytykset, ehkäisy, seksi... biologia ei muutu ja samat huolet ja murheet naisilla on nyt kuin ennenkin. Seksistä puhutaan ehkä vapaammin.

Se, mikä on muuttunut, on tiedon määrä. Tietoa on valtavasti, ja se lisää ahdistusta. Nuoret naiset katsovat netistä, mikä heitä vaivaa. Käytän paljon aikaa siihen, että puran käsityksiä, joita potilaille on tullut terveysuutisista ja internetistä. Yksi uutinen, jossa nuori nainen on saanut veritulpan ehkäisypillereistä, leviää kuin kulovalkea, ja kaikki huolestuvat.

Suhteellisuudentaju ja terve järki tuntuvat välillä olevan kadoksissa. Milloin tapetilla on ehkäisy, milloin hormonikorvaushoito. Tällä hetkellä tuulee rasvakeskusteluissa ja kolesterolilääkityksiä arvostellaan. Hyvä kuitenkin, että asioista puhutaan ja potilaat ovat aktiivisia hoitonsa suhteen.”

Yleislääkäri: Pika-apua ei aina ole

”Potilaat ovat työni suola. He ovat yleensä mukavia ja motivoituneita hoitamaan itseään, mitä nyt joskus jollain on ylisuuret odotukset. Kaikkihan toivoisivat, että vaivoihin löytyisi vips vaan -tyyppinen ratkaisu, jossa ei tarvitsisi tehdä itse mitään ja kaikki olisi niin kuin nuorena, kauniina ja terveenä ollessa. Tosiasiassa lääketiede on kaukana insinööritieteestä. Hoito perustuu todennäköisyyteen, ja aina se yleensä toimiva hoito ei toimikaan, vaan täytyy harkita uudelleen. Kyse ei ole silloin lääkärin virheestä tai vääristä lääkkeistä, vaan erilaisista potilaista.

Oikea ajoitus on tärkeää. Täytyy ymmärtää, milloin kertoo vaikeasta asiasta. Parasta on, jos ihmisen saa sanomaan itse, että esimerkiksi painonpudotus on pakko aloittaa nyt. Lääkärin ei ole vaikeaa ottaa puheeksi tällaisia asioita, mutta hoitosuhde menee pieleen, jos alkaa heti huomautella epäterveellisistä elämäntavoista. Itse kysyn ylipainon takia sairastuneelta,  mitä mieltä hän on painostaan. Vastauksesta riippuu, kannattaako painonhallinta ottaa sillä kerralla puheeksi.

Toisin kuin jotkut luulevat, lääkärit eivät toivo, että potilaalla olisi erikoinen sairaus. Ne sairaudet, joihin olen itse perehtynyt, ovat tavallaan mukavia. Kun on kyse osteoporoosista tai muistisairauksista, tiedän, että homma on hanskassa. Ihmiset ovat kiinnostavia. Heistä tulee haastetta tarpeeksi.

Työssä turhauttavat esimerkiksi Kelan korvauskäytännöt ja terveydenhuoltojärjestelmä. Ne ovat joskus niin jäykkiä, että potilaiden energia menee järjestelmän kanssa tappelemiseen eikä parantumiseen.

Rehellisyyttä omien vaivojen ja oman elämäntilanteen kertomisessa ei ole koskaan liikaa. Ihmisellä saa olla oma ehdotus diagnoosiksi, se on yleensä varteenotettava ja auttaa ajattelussa. Se paljastaa myös hänen  huolensa.”

Potilaista pahimmat

”Rasittavimpia ovat ihmiset, jotka kertovat vastaanoton aluksi kaikki huonot kokemuksensa lääkärikunnasta ja terveydenhuollosta yleensä ja mahdollisesti vaativat sen jälkeen tiettyjä tutkimuksia, joista ovat kuulleet. Ei minulle tulisi mieleeni vaikkapa ravintolassa ilmoittaa, miten huonoa ruokaa ja palvelua olen edellisellä kerralla saanut.

Jotkut potilaat kysyvät toimenpiteen yhteydessä heti, onko lääkäri tehnyt tätä aiemmin ja kuinka monta kertaa. Toisaalta ymmärrän kysymyksen potilaan näkökulmasta. Toisaalta mietin, mikä olisi oikea vastaus, jos kokemusta ei oikeasti ole hirveästi – ei kai potilas sitäkään halua kuulla?” Yleislääkäri

Potilaista parhaimmat

”Ihanimpia ovat vanhat miehet. En tiedä, onko se jotain sota-
aikojen tai muuten vaan kovien vuosikymmenien perua, mutta he ovat yleensä superkohteliaita ja erittäin tyytyväisiä kaikkeen. En muista juuri kuulleeni heiltä tytöttelyä. Lisäksi sellaiset potilaat ovat ihania, jotka sanovat vastaanoton tai pitkän hoitosuhteen jälkeen, että ovat olleet tyytyväisiä hoitoon. Ne sanat muistaa vuosien jälkeenkin!”
Yleislääkäri

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Vierailija

Me Naisten mahtava 10 viikon liikuntahaaste käynnistyy! Tule mukaan, kohota kuntoa – voit voittaa hemmotteluloman

"Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto:" Mielestäni pääpalkinnon voisi mieluummin arpoa kaikkien kesken, sillä tärkeämpää on saada ihmiset sieltä sohvanpohjalta ylös, kuin kannustaa lisää niitä, jotka jo muutoinkin liikkuvat paljon...
Lue kommentti