Minna Koskelan harjoitusohjelmassa kävelylenkkien raskausaste vaihtelee.
Minna Koskelan harjoitusohjelmassa kävelylenkkien raskausaste vaihtelee.

Näyttelijän saamat kävelyvinkit ovat tuottaneet tulosta: kävely rullaa nyt helpommin. Minna suosii 20-30 minuutin teholenkkejä.

Intohimoinen kävelyn harrastaja näyttelijä Minna Koskela sai talvella vinkkejä kuntovalmentaja Jussi Kirjavaiselta (MN 11/09). Nyt Minna on noudattanut ohjeita pari kuukautta ja tulokset näkyvät.

– Kunto on kasvanut, kävely on helpompaa enkä hengästy samaan malliin kuin aiemmin, Minna kertoo.

Jussi antoi Minnalle harjoitusohjelman, jossa kävelyiden raskausaste vaihtelee. Erilaisia lenkkejä tarvitaan, jotta kunto ei jää junnaamaan. Lisäksi hän neuvoi kiireistä näyttelijää, kuinka säästää aikaa kuntoillessa.

– Pitkien ja hitaiden lenkkien sijaan teen 20–30 minuutin lenkkejä, joissa on kova tempo ja ylämäkinousuja. Ne kasvattavat kuntoa tehokkaasti. Kuntosalin sijaan teen lihaskuntoliikkeitä kotona lenkin jälkeen, Minna vinkkaa.

Tehoja talsimiseen

Minna haluaisi oppia paremman sauvakävelytekniikan, kehittää kuntoaan kävelemällä vielä tehokkaammin ja tietää, millä venytyksillä laiska loppuverryttelijä pärjää. Personal trainer Jussi Kirjavainen Viremestareista antoi vinkkejä.

1. Kun kävelet sauvojen kanssa, älä purista sormia sauvan ympärille vaan pidä ne auki. Ajattele, että kädessäsi on pikkulintu, jonka pitää olla elossa vielä lenkin jälkeen. Pidä myös hartiat rentoina.

2. Iske sauva hieman napakammin maahan, jotta saat käsilihakset paremmin käyttöön. Iskun pitäisi osua maahan ponnistavan jalan kohdalle, ei liian eteen tai muuten se jarruttaa menoa. Työnnä sauvoilla kunnolla vauhtia kävelyyn.

3. Pidennä kävelyaskeltasi ja keskity käyttämään jalkalihaksia. Kun rullaat jalalta toiselle, purista pakaraa, takareittä ja pohjetta. Sauvakävelylenkin pitäisi tuntua lihaksissa, muuten meno on jäänyt löysäksi.

4. Kävelyn lisäksi pitää tehdä myös lihaskuntoliikkeitä, joilla saat lisää voimaa jalkojen lihaksiin ja tukilihaksiin sekä kehität liikkuvuutta. Jos et ehdi kuntosalille, tee lihaskuntoliikkeet lenkin jälkeen kotona.

5. Hyviksi perusvenytyksiksi riittävät etureiden, takareiden ja pohkeen venytykset. Tee perinteinen etureisivenytys seisten vetämällä kantapäätä kohti pakaraa, mutta muista kohdistaa polvi suoraan alaspäin. Takareiden ja pohkeen venytyksessä muista suoristaa selkä ja vetää napa kohti reittä.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?