Heliä auttoi tieto siitä, että hän on INTJ.

Heli Vähätiitto, 43, Dazzle Oy:n toimitusjohtaja, Helsinki

”Olin yrittänyt aiemmin elää liian ulospäinsuuntautuneesti. Kun löysin persoonallisuustyyppini, tajusin, että tarvitsen palautumiseen yksinoloa. Se oli iso oivallus.

Olen Myers-Briggs-persoonallisuusanalyysissä tyyppiä INTJ. Tutustuin teoriaan Jenkeissä kurssilla, joka käsitteli organisaation kehittämistä. Löysin silloin helposti oman persoonallisuustyyppini, ja se on vain vahvistunut vuosien myötä. Me INTJ:t olemme itsenäisiä ihmisiä ja nautimme kehittämisestä ja teoreettisista malleista.

Kirjaimista ensimmäinen, I, tulee englannin sanasta introvert. Se tarkoittaa, että tarvitsen työssäni ja muussakin elämässäni omaa tilaa. Tässä suhteessa vastakkaiset E-ihmiset kaipaavat enemmän vuorovaikutusta.

Toinen kirjaimeni on N. Tämän tyypin ihmiset haluavat asioista kokonaiskuvan, ennen kuin lähtevät ratkomaan ongelmia.

Saatan olla jossain tilanteessa liian suorasukainen, ja se on tyypillistä meille T-ihmisille. Työelämässä olen huomannut, että pehmeämpi lähestymistapa toimii usein paremmin kuin suoraan asiaan -tyyli.

Töissä näkee hyvin esimerkiksi J- ja P-ihmisten eron. Minä olen järjestelmällinen J, joten menen palavereihin tekemään päätöksiä. Kun luulen, että kokouksessa on sovittu jotain, käykin ilmi, että P-tyyppisen työparini mielestä asioista on vasta alettu keskustella.

Erojen ymmärtäminen pätee parisuhteessakin. Mieheni on P-tyyppiä, joka ei halua sitoutua päätöksiin, ellei ole kriittinen tilanne. Hänellä sohvan osto voi kestää parikin vuotta, koska parempi vaihtoehto saattaa vielä tulla vastaan. Tälle olemme oppineet jopa nauramaan.”

Myers-Briggs
* MBTI kehitettiin 1940-luvulla Carl Jungin persoonallisuusteorioiden pohjalta.
* 16 eri kirjainyhdistelmää, esimerkiksi muutoksista innostuva ENFP.
* I-tyyppi saa energiansa sisäisestä maailmasta, ja E vuorovaikutuksesta.
S perustaa tiedonhankintansa tosiasioihin, N intuitioon.
T tekee päätöksiä asiatietoon perustuen, F tunteella.
J on järjestelmällinen ja P spontaani.

Tilaajille
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock
Johonkin uuteen asiaan syventyminen, esimerkiksi kokkailu, voi rentouttaa sohvalla makailua paremmin. Kuva: Shutterstock

Töiden jälkeen on niin helppo vain rojahtaa sohvalle. Ja nythän meitä jopa kannustetaan lepäämään! Onko pötköttely kuitenkaan paras rentoutumiskeino?

”Olen aina ollut huono jättämään työt työpaikalle. Vatvon asioita päässäni iltaisin, vaikka niille ei voi sillä hetkellä mitään. Voimia ei ole oikein muuhun kuin sohvalla makoiluun naama kiinni kännykässä”, kertoo 30-vuotias nainen.

Kuulostaapa tämä kolmekymppisen naisen kertomus tutulta...

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!