Muutamassa viikossa ei ehdi kehittää alkoholiongelmaa, tissuttelun haitat ovat enemmän tilannekohtaisia.

Shutterstock

Lounaalla valkkaria, iltapäivällä terassisidukka, illalla pari saunakaljaa. Huomenna sama uudestaan. Ja miksei ylihuomennakin. 

Kuulostaa ihanasti kesälomalta. Ja jos terveysvalistajilta kysytään, myös alkoholin riskikulutukselta. Kohtuukäytön raja ylittyy, kun juo päivittäin pari kolme lasillista viiniä. Pitäisikö leppoisasta kesätissuttelusta siis huolestua? 

– Ei, lohduttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaa. Jos viininsiemailu pysyy arkena aisoissa, kosteammasta kesästä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Muutamassa viikossa ei ehdi myrkyttää maksaansa tai kehittää alkoholiongelmaa. 

Oleellista ei olekaan takertua juomien määrään, vaan siihen, miten juominen vaikuttaa. Kertarajaksi on valittu viisi annosta, sillä sen jälkeen humala huitelee tyypillisesti promillen tietämillä. Se taas lisää jo selvästi törttöilyn riskiä. 

– Tällaisella alkoholinkäytöllä on enemmän tilannekohtaisia kuin pitkäaikaisia haittoja. Jos koheltaa niin, että lyö päänsä, seuraukset ovat aika dramaattisia. Lisäksi määrästä saattaa tulla sosiaalisia erimielisyyksiä ja krapulaa, Kiianmaa selittää. 

 

Mikä seuraavista lauseista kuvaa juomistasi? Katso, pitäisikö sinun huolestua.

1. "Oikein valittu viini korostaa ruuan aromeja."

Mitä siitä seuraa? Yksi annos päivässä näyttää edistävän muun muassa sydämen terveyttä ja pie-nentävän diabeteksen riskiä. Terveysvaikutuksia voi tosin selittää se, että viiniä sivistyneesti siemailevan elämäntavat ovat muutenkin kunnossa. 

Pitääkö kesän jälkeen tehdä jotain? Ei tarvitse. Kippis! 

2. "Se on sikspäkki tai ei mitään." 

Mitä siitä seuraa? Satunnainen humalajuominen ei tuhoa aivojasi tai maksaasi mutta mahdollisesti parisuhteesi tai nilkkasi. Parissakymmenessä vuodessa suomalaisten alkoholinkäyttö on moninkertaistunut ja vapaa-ajan onnettomuuksien määrä on tuplaantunut. 

Pitääkö kesän jälkeen tehdä jotain? Määriä on syytä vähentää, jos känneihisi liittyy itkupotkuraivareita, mustelmia tai siskon mieheen kohdistuvia iskuyrityksiä. Jos ystäväsi huomauttelevat juomisestasi, he ovat todennäköisesti oikeassa. 

3. "Lounaalla viiniä, iltapäivällä siideriä, illalla olutta." 

Mitä siitä seuraa? Kun tissuttelee pitkin päivää, riskikulutuksen rajat lähestyvät uhkaavasti ilman varsinaista kännäilyä. Satunnaisesta rajojen paukkumisesta ei tarvitse huolestua, jos juominen pysyy normaaliarkena kohtuullisena. 

Pitääkö kesän jälkeen tehdä jotain? Voit kokeilla kesän jäl¬keen pientä nenänvalkaisua. Silloin näet, tuntuuko juomatto-muus helpolta vai ei. Jos kieltäytyminen on ylivoimaista, juomiseen kannattaa kiinnittää huomiota. 

4. "Aamukaljalla aloitetaan, sammumalla lopetetaan."

Mitä siitä seuraa? Jos alkoholinkäyttö on entuudestaan reipasta, hillitön kesäjuopottelu saattaa edetä riippuvuudeksi. 

Pitääkö kesän jälkeen tehdä jotain? Kun juominen on mennyt överiksi, on tärkeää välttää päivittäistä juomista ja pysyä kerrallaan vain muutamassa annoksessa. Kun juopottelu on edennyt riippuvuudeksi, siitä irrottautuminen vaatii yleensä kuukausien täysraittiutta.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?