Asiantuntijan mukaan emme enää siedä ei-sanaa.

Pakko saada viiniä. Pakko räplätä kännykkää. Pakko käydä urheilemassa. Riippuvuuksia alkaa olla nykypäivinä yhdellä sun toisella.

Milloin hyväkään riippuvuus ei ole enää hyvästä?

”Kun tekemisestä puuttuu ilo ja hauskuus, ja sen jälkeen tulee vain tyhjyyden tunne", sanoo riippuvuuksista kertovan Pakko saada! - Addiktoitunut yhteiskunta -kirjan kirjoittanut sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Mistä riippuvuuksien lisääntyminen kumpuaa?

”Saatavuudesta, narsismista ja rytmistä. Ennen lottokuponki palautettiin keskiviikkona ja arvontaa odotettiin lauantaihin. Nyt Facebookiin päivitetään lasten potkuhousujen väritkin. Ei-sanaa on vaikea sietää. On totuttu siihen, että mitä enemmän, sitä parempi. Idea olisi, että vähemmän on parempi.”

Jos stressiin syö suklaata, miten saa hillittyä himonsa?

”Pitämällä kuutena päivänä viikossa itsensä kurissa ja syömällä yhtenä päivänä ihan mitä huvittaa, vaikka kaksi pullapitkoa. Lujuutta voi harjoitella ottamalla karkkihyllyllä suklaalevyn käteen, panemalla sen pois ja lähtemällä kaupasta ylpeänä: enpäs sortunut!”

Mitäs pakkoja itselläsi on?

”Lukeminen ja kirjoittaminen. Luen toistasataa kirjaa vuodessa. Se on tosin hyvä addiktio, rentoutumiskeino, ja pystyn pitämään siitä paastoa.”